Mobimix: "mobiliteitsbudget kan aantal bedrijfswagens verminderen"

Ring Antwerpen file

Uit een onderzoek van Mobimix en SD Worx bij 500 Belgische bedrijven blijkt dat 8 op 10 werkgevers een hogere belasting op bedrijfswagens zien zitten, op voorwaarde dat de loonlasten verlaagd worden. De helft van de ondervraagden vindt een mobiliteitsbudget interessant, hoewel maar 6% het effectief wil invoeren in de toekomst.

Een mobiliteitsbudget is een vorm van verplaatsingsvergoeding die de werknemer vrij kan besteden. Niet alleen een firmawagen hoort tot de mogelijkheden, ook kan men investeren in bedrijfsfietsen.

Een mobiliteitsbudget is momenteel verre van ingeburgerd. Slechts 3% van de ondervraagde bedrijven biedt dit aan. De vrees voor meer administratie en organisatie en het complexe juridische kader blijken de grote struikelblokken bij de invoering ervan.

De bedrijfswagen is daarentegen nog steeds populair. 70% van de bedrijven heeft moeilijkheden om schaars talent aan te trekken zonder dat ze een bedrijfswagen in het verloningspakket hebben zitten. Toch vindt 60% een extra belasting op bedrijfswagens bespreekbaar, en 78% vindt dit een optie op voorwaarde dat de loonlasten worden verlaagd. De bedrijfswagens worden zuiniger en ook de CO2-uitstoot daalde de laatste jaren fel. In 2010 bedroeg die nog 150 g/km, tegenwoordig is dat 131 g/km en 71% van de bedrijven wil een CO2-grens opleggen in de nabije toekomst of heeft dat al gedaan.

Wat nog opvalt uit de studie is de groeiende ergernis rond het vastlopen van het verkeer. 90% stelt dat geschikte kandidaten een aangeboden job afwezen vanwege de bereikbaarheid. Net voor die bedrijven zou een mobiliteitsbudget handig zijn, om een gebrek aan parkeerplaatsen of de dagelijkse files te vermijden. In 11% van de bedrijven die een bedrijfswagen aanbieden, kunnen de werknemers de bedrijfswagen combineren met andere vervoersmogelijkheden, voornamelijk het openbaar vervoer. Thuiswerken is in opmars, van de alternatieve vervoermiddelen blijkt de fiets het populairst, ook al heeft slechts 1 op 3 bedrijven een fietsenstalling.

afbeelding: CBorG

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités