Familiefun: vijf sportieve breaks voor minder dan 50.000 euro

Ford Focus ST Clipper 2021

De inflatie hakt er flink op los in de autosector, maar dat betekent niet dat je geen plezier mag hebben. Zelfs indien je ook wat ruimte nodig hebt, kan je je perfect amuseren binnen een budget van 50.000 euro. Wij zochten er vijf sportieve breaks voor uit!

We snappen je best: na het zien van de nieuwe en tevens eerste BMW M3 Touring kreeg je het gevoel eindelijk je ideale auto gevonden te hebben. Hij is sportief om mee te rijden en imposant om naar te kijken maar biedt toch voldoende ruimte voor jou, je gezin en een hele inboedel aan IKEA-flatpacks… tot je zijn prijskaartje van net geen 100.000 euro zag. Maar wat voor sportieve breaks kan je zoal krijgen indien je dat budget halveert?

Kia ProCeed GT

Kia ProCeed GT 2022

De Kia ProCeed GT is de goedkoopste, en ook de minst krachtige van deze lijst. Zo wordt deze topversie van de ProCeed voorzien van een 1.6-litermotor die 204 pk en 265 Nm koppel naar zijn voorwielen stuurt. Daarmee versnelt hij vanuit stilstand naar de 100 km/u in 7,5 seconden. Wereldschokkend is dat niet, maar gelukkig maakt de ProCeed GT meer dan genoeg indruk met zijn unieke shooting brake-design. Zo onderscheidt hij zich van de reguliere Ceed met een lagere, aflopende daklijn en eigen bumperwerk, terwijl ook de ophanging strakker gemaakt wordt om de auto wat dynamischer door de bocht te laten gaan. En dat al vanaf 38.990 euro.

Ford Focus ST Clipper

Ford Focus ST 2022

Liever een wat grotere naam? Dan zal deze Ford je niet teleurstellen. De Focus ST is een icoon bij iedereen die rijplezier hoog in het vaandel draagt, en als Clipper biedt hij misschien wel het ideale compromis tussen budget, ruimte en natuurlijk vermogen. Dat laatste haalt de ST uit een 2.3-liter EcoBoost-benzinemotor met 280 pk en 420 Nm koppel. Een 0-naar-100-sprintje is voorbij na amper 6 tellen, maar het indrukwekkendste aan deze break is de manier waarop hij bochten verslindt. Momenteel is de Focus ST even wachtende op een facelift, maar eerder dit jaar kreeg je nog een break mee voor 43.695 euro.

Peugeot 308 SW Hybrid 225

Peugeot 308 SW Hybrid 225 2022

Mag het ook wat milieubewuster? Dan kan je sinds kort bij Peugeot aankloppen voor een plug-inhybride 308. Dat klinkt allemaal best suf, maar het samenspel van een 1.6-liter benzinemotor en een elektromotor zorgt voor een mooie 225 pk en 360 Nm koppel op de voorwieltjes. Daardoor snelt de breakversie, genaamd SW, naar de 100 km/u in 7,5 seconden; net zo snel als de Kia Proceed GT dus. Daar komt bij dat je de sterkste hybride enkel in Peugeots GT-uitrustingsniveau kan bestellen, wat meteen een sportievere ophanging en grotere velgen toevoegt voor een stabiele, dynamische wegligging. Je krijgt dit alles mee vanaf 45.450 euro.

Mini Clubman John Cooper Works

Mini Clubman JCW 2022

Hebben we het echter over lichtvoetig sturen, dan kan een Mini niet ontbreken. Ook de grotere Clubman, die ondanks zijn bestelwagengewijs zijwaarts openende achterdeurtjes toch echt een break is, stuurt nog als een echte Mini. Dat merk je vooral indien je de sterkere versies gaat opzoeken, en de John Cooper Works is daarvan — letterlijk en figuurlijk — de daddy. Hij haalt 306 pk en 450 Nm koppel uit zijn 2.0-liter benzinemotor, en stuurt die naar alle vier de wielen. Een sprintje naar 100 km/u is daardoor voorbij na slechts 4,9 seconden, en daarmee deelt hij de toppositie in deze lijst met het duurste model. Momenteel zijn de orderboekjes voor de Clubman JCW even vol, maar even geleden stond hij in de catalogus voor 45.600 euro.

Cupra Leon Break 2.0 TSI

Cupra Leon ST 2022

Inderdaad: ook deze Cupra Leon Break bereikt de kaap van 100 km/u in 4,9 seconden, of toch indien je hem als 2.0-liter TSI bestelt. Dan krijgt je Cupra dezelfde motor als de Volkswagen Golf R, goed voor 310 pk en 400 Nm koppel. Ook qua rijgedrag moet hij eigenlijk niet onder doen met dank aan stevige dempers en vierwielaandrijving. Toch duikt de Spanjaard qua prijskaartje ferm onder zo’n populairdere Golf want terwijl die laatste als ‘Variant’ ruim 56.000 euro kost, krijg je een Cupra Leon break met 310 pk mee vanaf 49.740 euro.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Mattie 15:38
Portrait de Mattie

Niet vergeten dat er bij de 2.3 van de Ford wel een serieuze inschrijvingstaks en jaarlijkse rijtjes komt kijken. En bij een 2l scheelt dit toch een pak!

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités