Rijtest + video: Ford Focus ST (2019)

Ford Focus ST Ecoboost 2019 rijtest

De hothatch zoals we ‘m al jaren kennen is op sterven na dood, want elektromotoren staan in de coulissen te trappelen om hun hulp aan te bieden. Bij Ford kan de nieuwe Focus ST wel eens de laatste hothatch volgens het oude receptuur zijn. Start de motoren!

Focus ST, het is een naam die we eigenlijk niet hoeven uit te leggen, want al bijna 20 jaar lang kleeft Ford die ST-badge achterop de Focus. Initieel was dat nog voor de beperkte reeks Focus ST170 maar vanaf de tweede generatie Focus is ST gewoonweg een vast begrip.

Jeugdidool

Niet moeilijk natuurlijk, want die eerste volbloed Focus ST, die in 2005 het levenslicht zag, greep naar een knaloranje kleur om de aandacht te trekken en klopte bij Volvo aan om een 2.5-liter vijfcilinder te lenen. Het was een hothatch met tonnen karakter en postermateriaal bij de toenmalige jeugd. Want Focus ST en een jeugdig publiek, het gaat samen als friet en mayonaise.

De daaropvolgende generatie mocht wat volwassener voor de dag komen - met de komst van een stationwagenvariant bijvoorbeeld. Zelfs voor een dieseluitvoering was er een plaats. Dat is nog steeds het geval bij de nieuwe maar de benzinevariant, die krijgt een nagelnieuwe motor onder de kap.

Focus RS in vermomming

Nu ja; nagelnieuw is misschien niet helemaal correct. Want de 2.3-liter viercilinder kom je momenteel al tegen in de Mustang en ook de laatste generatie Focus RS teerde op dat blok. In deze Focus ST is 'ie 280 pk en 420 Nm koppel sterk. Cijfers waar je niet verlegen om moet zijn. Cijfers die zelfs verdomd dicht bij die van de laatste generatie Focus RS liggen.

Ford Focus ST Ecoboost 2019 rijtest

Eén fundamenteel verschil natuurlijk. Waar de Focus RS kracht naar de vier pootjes stuurt, is de Focus ST exclusief voorwielaangedreven. De voortrein mag dus overuren kloppen om de kracht neer te weten zetten, laat dat duidelijk zijn. Al wist Ford dat het met gerief zoals de Volkswagen Golf Clubsport S, Renault Mégane R.S. Trophy en zelfs de Hyundai i30 N niet achter kon blijven op pk-vlak.

Wanneer is trop te veel?

Of die extra grob pk's het rijgedrag van deze Focus ST ten goede komen? Dubbel. Dit is een raket op energiedrank, laat daar geen twijfel over bestaan, want eenmaal de turbo op snelheid vliegt de motor met plezier de begrenzer in. Dit voelt dan ook aan als een marginaal tragere Focus RS. Niet moeilijk, als je weet dat deze Focus ST amper 20 Nm koppel inlevert.

Ford Focus ST Ecoboost 2019 rijtest

Op slechte en natte wegen heeft de voorwielaangedreven ST het echter soms moeilijk om de 420 Nm te verwerken. De Michelin Pilot Sport 4S'en zijn wonderlijke banden maar ook zij hebben een limiet. Het vergt dus wat kennis om het onderste uit deze Focus ST te halen. Anders gezegd; gebruik je het gaspedaal liever als een aan-uitknop? Dan ken je beter richting een Golf R kijken. Volhard je, dan merk je dat Ford als geen ander weet hoe een deftig chassis in elkaar te schroeven. Communicatie, het is een term die bij veel auto's is verdwenen. Maar deze Focus ST communiceert nog helder met je.

Comfort?

Voor die communicatie moest Ford wel één relatief belangrijk detail laten varen. Comfort. Want draai of keer hoe je het wil, deze Focus ST is op Belgische wegen soms te hard voor zijn eigen goed. Eigenaardig, want met de adaptieve dempers konden de ingenieurs deze rakker gerust laten deinen als een klassieke Fransoos. Het ontbeert deze Focus ST dan ook aan een comfortstand. Noem ons bejaard maar zelfs een Focus ST mag - indien je er om vraagt - comfortabel zijn.

Ford Focus ST Ecoboost 2019 rijtest

En nu we toch aan het zaniken zijn, ook het verbruik is in deze Focus ST aan de hoge kant. Want met een litertje of 9 à 10 zal je geregeld het tankstation mogen bezoeken. Om je een idee te geven, met een Audi RS 4 Avant rijden we ongeveer hetzelfde verbruik bij elkaar (onder normale omstandigheden). Best pittig dus. Al leiden ook Hyundai i30 N en co daar onder.

Zeg nee tegen diesel

Dan maar de dieselversie? Nee. Want de ST-diesel gebruikt de fundamenten van de échte Focus ST (lees: de benzine) en lepelt daar een emotieloze motor in. Dat motorblok, een viercilinder turbodiesel met 190 pk en 400 Nm koppel wekt geen greintje rijplezier op. Waardoor het ons een raadsel is waarom je voor deze versie zou gaan. Te meer omdat je dus overblijft met een knijterharde Ford Focus diesel.

Ford Focus ST Ecoboost 2019 rijtest

Ford spreekt dus wel over 8 versies van de Focus maar je kan daar gerust alle dieselvarianten van schrappen. Hoe Ford überhaupt aan 8 varianten komt? Wel, naast diesel en benzine kan je ook kiezen uit hatchback of stationwagen (Clipper) en handbak of automaat. Er is dus een Focus ST voor iedereen!... of zoiets.

Streepje voor

Kijken we naar de prijzen, dan vraagt Ford minimaal 35.000 euro voor een Focus ST hatch diesel. Spaar echter maar door voor de 37.000 euro kostende benzineversie. Liever de stationwagen? Dat is nog eens 1.000 euro extra. Kortom, de Focus ST benzine zweeft afhankelijk van de uitrusting ergens rond de 40.000 euro.

Ford Focus ST Ecoboost 2019 rijtest

Geld waarmee je ook bij Renault terecht kan voor de Mégane R.S. Trophy (300 pk). Waarmee we meteen de voornaamste concurrent aan hebben geduid. Die Fransman is echter nog een stukje extremer en - desgewenst - niet te verkrijgen als stationwagen. Waardoor de Focus ST in onze boek toch een streepje voor heeft.

Conclusie

Eén van de laatste der Mohikanen, deze Focus ST. Een puur en onversneden hot hatch zonder elektrohulp. Zoek je het extremer, dan kan je beter wachten op de Focus RS maar tot die het toneel betreed is dit een verdomd sterk totaalpakket van Ford. Al hadden we van Ford Performance eigenlijk niet anders verwacht.

Ford Focus ST Ecoboost 2019 rijtest

Specificaties

Motor

2.3 turbobenzine, vier-in-lijn

Vermogen

280pk

Koppel

420 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 333 kg

Topsnelheid

250 km/u

0 tot 100 km/u

5.70 sec

CO2-uitstoot

179 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Mathieu 13:19
afbeelding van Mathieu

Raar dat jullie spreken dat deze Focus knijtehard is als ik dit op andere sites lees:

"Veel hangt af van de gekozen rijmodus. In Normal toont de Ford Focus ST zich verrassend beschaafd en opvallend comfortabel, zeker in vergelijking met zijn nogal ruw reagerende voorganger. "

Zelf heb ik een ST-Line, mijn voorganger was een Focus Francorchamps, wel i.v.m. mijn vorige wagen is de ST-Line hemels zacht, maar ik heb ook al anders gelezen. Dus, alles hangt af van de perceptie.

Yvesw 18:35
afbeelding van Yvesw

Check zeker goed of de wagen in de andere rijtests nationaal dan wel internationaal werd gereden. Automerken durven ons wel eens biljartvlakke wegen voorschotelen op internationale presentaties.

Michel 14:59
afbeelding van Michel

Is dat geen 2.3 motor?

Mathieu 12:30
afbeelding van Mathieu

Michel, staat toch net onder het punt "Focus RS in vermomming", en in de specificaties onderaan?

Yvesw 14:44
afbeelding van Yvesw

In de specs stond het initieel als 2.0. Onze fout. ;-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws