Ook deze elektrische Cadillac Optiq komt straks naar Europa (2024)

Cadillac Optiq 2024

Cadillac is terug op Europese bodem, en dat doet het hier als zuiver elektrisch merk. Zo is het inmiddels al begonnen met de verkoop van de Lyriq in bepaalde markten en daar komt nu nog een model bij. Dit is de Cadillac Optiq, een elektrische SUV van het formaat van — we zeggen zo maar iets — de Audi Q6 e-tron.

We hadden een tiental jaar terug ook nooit gedacht dat we dit zouden zeggen, maar Cadillac elektrificeert aan hoog tempo. Dat begon in 2022 met de Lyriq, kort daarop gevolgd door de Celestiq en de Vistiq — we verzinnen het niet. Nadien kwam er zelfs een elektrisch alternatief voor de iconisch overdadige Escalade en om die naam ook mooi met de rest te doen rijmen, doopten ze die ‘Escalade IQ’. Dat zijn naar Europese maatstaven echter stuk voor stuk enorme bakbeesten maar gelukkig is er nu een iets compactere EV: de Optiq.

Meer dan een miljard kleuren

Op zijn kersverse Europese perssite heeft Cadillac nu laten weten dat we ook die binnenkort in het Europese straatbeeld mogen verwachten. Daar zou hij ook gewoon in moeten passen want de Optiq is met zijn lengte van 4,82 meter maar een zevental centimeter groter dan een Tesla Model Y. Daarmee valt de Cadillac echter in het segment van pakweg de Audi Q6 e-tron en Mercedes EQE SUV dus het blijft natuurlijk een forse EV. Hetzelfde kan je zeggen over zijn designtaal, die het stoere van de elektrische Escalade IQ verpakt in een iets compacter maar daarom niet minder indrukwekkend jasje.

Cadillac Optiq 2024

Binnenin dat jasje vind je eveneens heel wat weelde, te beginnen met het enorme 33-inchscherm op het dashboard. Dat verbindt de tellerpartij en het infotainmentscherm met elkaar in 9K-resolutie, goed voor naar eigen zeggen “meer dan een miljard projecteerbare kleuren”. Daarmee vergeleken is het aanbod van de sfeerverlichting dan maar wat magertjes, want die houdt het op 126 tinten. Volgens Cadillac heeft de Optiq trouwens ook het meeste beenruimte achterin en de grootste kofferruimte van zijn klasse en inderdaad: het standaardvolume van 744 liter klinkt allesbehalve verkeerd.

Ook voor België?

Op motorisch vlak spreken de Amerikanen voorlopig over slechts één versie: eentje met meteen twee motoren. Die zijn samen goed voor 300 pk en 480 Nm koppel maar wat voor acceleratie dat teweeg brengt, mogen we nog niet weten. Cadillac geeft wel mee dat er een accu van 85 kWh onder de vloer leeft en volgens de Amerikaanse EPA-meetmethode haal je daar 483 kilometer rijbereik uit. Die meetcyclus is doorgaans aanzienlijk strenger dan onze WLTP dus reken op een Europees cijfer van om en bij de 550 kilometer rijbereik.

Cadillac Optiq 2024

Maar hoe concreet is deze Cadillac nu voor Europa? Best wel concreet, want de Amerikanen beloven zelf dat hij in 2025 het Oude Continent moet bereiken… Maar niet elk land van dat Oude Continent. Cadillac opent zijn orderboekjes namelijk markt per markt en inmiddels kan je hun Lyriq bijvoorbeeld al bestellen in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Zweden. Wanneer — en zelfs ‘of’ — het merk zijn intrede gaat maken in België, is op dit moment nog niet bekend.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités