Cadillac is officieel terug in Europa… of toch al zeker in één land (2023)

Cadillac Lyriq Europe 2023

Juich, amerikanofiel, want Cadillac waagt eindelijk weer de oversteek naar Europa. Reken echter niet op luxesloepen met V8-blokken want de Amerikanen profileren zich in onze contreien als een zuiver elektrisch merk. Als eerste sturen ze dus de Lyriq onze richting uit… Of toch in de richting van één Europees land.

Berichten we tegenwoordig over een nieuw automerk in Europa, dan mag je er bijna prat op gaan dat er een Chinees megaconsortium achter zit. Zelfs wanneer de naam ons bekend in de oren klinkt — zoals bij het oorspronkelijk Britse MG — blijkt het namelijk nog steeds om een product uit het Verre Oosten te gaan… Maar niet vandaag. Het op en top Amerikaanse General Motors heeft namelijk aangekondigd dat het op en top Amerikaanse Cadillac zijn orderboekjes terug opent voor Europese kopers, al is er stiekem wel iets anders aan het merk.

Vanaf 82.000… Zwitserse frank

Cadillac spreekt namelijk zelf over de start van een “Europees, zuiver elektrisch traject” dus wij zetten er alvast onze centen op dat de Cadillac-showrooms bij ons uitsluitend gevuld gaan worden met EV’s. Aftrappen doen ze dan ook met de Lyriq, een SUV die twee jaar geleden op de thuismarkt verscheen als de eerste elektrische auto van het merk. Inmiddels hebben ze er ook al een Celestiq en een Escalade op stroom bij maar de Lyriq blijft hun compactste EV, of toch naar Amerikaanse maatstaven. Met zijn lengte van dik 5 meter mag de Lyriq in onze contreien namelijk meteen naast apparatuur als de Audi Q8 e-tron, de BMW iX of zelfs de Mercedes EQS SUV gaan staan. Dat geldt ook qua vermogen, of toch bij zijn lancering. Zo wordt als eerste de vierwielaangedreven Lyriq met 528 pk aangeboden, die dankzij een 102 kWh-accu over een WLTP-rijbereik van 530 kilometer beschikt.

Cadillac Lyriq Europe 2023

Voorlopig kan die ook alleen maar besteld worden in Zwitserland, maar daar komt volgens Cadillac snel verandering in. Zo mikken ze op vijf extra landen in de komende twee jaar, te beginnen met Frankrijk en Zweden. Over een Belgische intrede is echter nog niks bekend. In Zwitserland moeten de eerste leveringen alvast omstreeks het midden van 2024 op gang komen. Cadillac vraagt er 82.000 Zwitserse frank voor zijn Lyriq, omgerekend 85.140 euro.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités