Rijtest + video: Mercedes EQS SUV 450+ (2023)

Mercedes EQS SUV (2023) test

Het gaat snel met Mercedes’ elektrische EQ-gamma. Vijf jaar na de lancering van het eerste model is hier de EQS SUV. Dat brengt – behoudens vergissing onzentwege – het totaal vandaag op negen stuks. Tijd voor een toertje?

Haal even adem en volg mee. De Mercedes EQC verscheen eind 2018 als eerste elektrische EQ-product uit Stuttgart. Daarna volgden in chronologische volgorde de EQV als elektrische V-Klasse, de EQA en EQB als elektrische GLA- en GLB-alternatieven, de EQS en EQE, de SUV-afgeleiden EQS SUV en EQE SUV, en binnenkort komt daar nog eens de EQT als elektrische alternatief voor de T-Klasse-bestelbreak bij.


Check hier onze video:


Boze blikken van Mercedes

Dat brengt het totaal vandaag dus op negen stuks, waardoor Stuttgart iets achterloopt op de deadline die het zichzelf in 2017 had gesteld: om tegen 2022 tien elektrische EQ-modellen op de markt te brengen. Maar goed, het offensief is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen, het elektrische aanbod voor de – voornamelijk zakelijke – klant bijzonder verscheiden.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Deze EQS SUV staat op hetzelfde EVA-platform als de EQS Berline. Beide modellen hebben technisch dus heel wat met elkaar gemeen. Mercedes heeft ook het liefst dat je die modellen met elkaar vergelijkt, want net zoals ze in Stuttgart niet graag willen dat je de EQS Berline naast de S-Klasse zet, wordt de vergelijking tussen deze EQS SUV en de GLS op boze blikken onthaald. Dan moeten ze maar geen SUV met zeven zitplaatsen en de letter ‘S’ in de naam lanceren natuurlijk...

Mayonaise pakt minder

Maar goed, deze EQS SUV is alleszins een mastodont van een auto, met een totale lengte van 5,13 meter (8 centimeter minder lang dan – sorry Mercedes – de GLS), breedte van 1,96 meter en hoogte van 1,72 meter. De wielbasis is met 3,21 meter identiek aan die van de EQS Berline. Het ontwerp is moeilijker. Dat is bij de EQS Berline volledig functioneel, met een recordluchtweerstandscoëfficiënt (krijg dat maar eens op een Scrabblebord) van 0,20. Bij deze EQS SUV is het inherent onmogelijk om die coëfficiënt even laag te krijgen, al is 0,26 zeker een verdienstelijk resultaat.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Op het netvlies kleeft deze SUV dan weer minder dan de meteen herkenbare EQS Berline: Mercedes heeft geprobeerd de functionele basis te mengen met de EQ-designtaal, maar die mayonaise pakt niet helemaal. De typische EQ-elementen zijn hoe dan ook aanwezig, zoals het Black Panel in plaats van het radiatorrooster en de ledstrook tussen de koplampen en de achterlichten, maar iets meer aandacht had welkom geweest om het resultaat meer memorabel te maken.

Derde zitrij als optie

Binnenin is de link tussen deze EQS SUV en de EQS Berline sterker. Als je de optie hebt aangevinkt – op de topversie is ze weliswaar standaard – kijk je immers ook in de SUV uit op het imposante MBUX Hyperscreen, de overvloeiing tussen het instrumentenpaneel, het infotainmentscherm en een display voor de passagier. De digitale MBUX-assistent (“Hey Mercedes”) is ook hier uiteraard aanwezig, net als alle mogelijke rijhulp, connectiviteit en AI-ondersteuning. Op termijn gaat deze EQS SUV ongetwijfeld ook het Drive Pilot-systeem aanbieden, dat voorlopig weliswaar alleen voor de Duitse markt is voorbehouden.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Een rij naar achteren is er royaal plaats voor twee passagiers, met een derde centrale plek die iets minder ruim bemeten is. Door de vlakke vloer en de afwezigheid van een transmissietunnel is er voor iedereen wel voldoende beenruimte. De buitenste zitplaatsen zijn standaard elektrisch verstelbaar, al hoef je daar geen S-Klasse-luxe te verwachten: het gaat om de rugleuning en de lengterichting. Een touchscreen op de rugleuning van de voorzetels is voor die buitenste zitplaatsen optioneel.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Nog optioneel kun je kiezen voor een derde zitrij, net zoals in – nog eens sorry, Mercedes – de GLS. Doe je dat niet, dan biedt deze EQS SUV 645 liter tot 2.100 liter aan bagageruimte. Ga je wel voor de derde rij, dan blijft daar 565 liter tot 2.020 liter van over. De afwerkingskwaliteit staat tot slot op het niveau van wat we van moderne Mercedes-producten gewend zijn: degelijk, maar met meer haptische touchbediening dan nodig is. Maar goed, dat is vandaag bij zowat elk (premium)merk zo.

Vier uitvoeringen, één batterij

Onder de spreekwoordelijke kap biedt Mercedes deze EQS SUV vandaag in vier uitvoeringen aan. De basisversie heet EQS SUV 450+ en gebruikt een 265 kW (360 pk) sterke elektromotor op de achteras. Hij is er ook als 450 4Matic, met een extra elektromotor maar evenveel vermogen, maar wel met 800 Nm in plaats van 568 Nm. Sinds kort is er ook de 500 4Matic, met 330 kW (449 pk) uit twee elektromotoren, en de 400 kW (544 pk) sterke 580 4Matic als voorlopige topversie, ongetwijfeld in afwachting van de onvermijdelijke AMG-versies.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Alle vier delen ze dezelfde batterij: een lithium-ionexemplaar van 120 kWh, met een netto bruikbare capaciteit van 108 kWh. In de EQS SUV 450+ die wij reden, levert dat een theoretisch WLTP-rijbereik op van 632 kilometer. In de praktijk raken we daarmee het grootste pijnpunt aan van deze EQS SUV. Want wij kregen met een volle batterij een dikke 400 kilometer op het display te zien en konden met een verbruik van zo’n 27 kWh/100 km effectief op nog nipt iets minder range rekenen.

Autofans-toptip

Naar de schuldige is het daarvoor makkelijk vingerwijzen naar de buitentemperaturen, maar Mercedes zelf gaat ook niet vrijuit: een leeggewicht van 2,7 ton (voor de basisversie) of 2,8 ton (voor de 4Matic-varianten) is astronomisch, hoe je het ook draait of keert. Jammer dus dat Stuttgart een kolossale batterij en het bijbehorende kolossale gewicht nodig heeft om een praktisch rijbereik voor te leggen dat naar huidige normen standaard is. Meer zelfs: koppel je een aanhanger aan (geremd: 750 kilogram, ongeremd op de 4Matic-versies tot 1.800 kilogram), dan leg je maar beter een ander rijbewijs klaar.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Je belandt dus wel eens aan een laadpunt, en dan heb je maar beter 1.210 euro bijbetaald voor de boordlader van 22 kW. Mercedes geeft je standaard namelijk een exemplaar van 11 kW mee, maar dan duurt het minstens 10 uur voor de lege batterij weer volledig vol is geladen. Autofans-toptip dus: bijbetalen voor de krachtigere boordlader is je theoretische laadtijd halveren. Snelladen doet de EQS SUV dan weer aan een piekvermogen van 200 kW.

Comfort en welbehagen

Gelukkig zijn er ook genoeg positieve zaken te vertellen over deze EQS SUV. Met een sprinttijd naar 100 km/u in 6,7 seconden is ook de basisversie ondanks de kilo’s vlot genoeg om in alle omstandigheden soepel te reageren. Met dank aan de instant inzetbaarheid van het maximumkoppel natuurlijk, al maakt dat er nog geen sportieveling van. De EQS SUV mikt liever op het comfort en welbehagen van zijn passagiers, die optimaal profiteren van de luxueuze omgeving, de standaard luchtvering en de doordachte geluidsisolatie, waar Mercedes extra aandacht aan heeft besteed.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Nog een pluspunt om het af te leren? Mercedes geeft deze EQS SUV standaard een meesturende achteras mee, waardoor de achterwielen in een hoek van 4,5 graden mee- of tegensturen. Betaal je bij of bestel je de update achteraf over-the-air, dan neemt dat toe tot 10 graden. Het maakt manoeuvreren met deze 5,13 meter lange SUV alleszins een stuk makkelijker.

Prijzen

Wat dat nu allemaal moet gaan kosten? Minimum 119.427 euro alstublieft, en dan is een extra budget van 10.000 euro voor opties geen uitzondering. De EQS SUV 580 vraagt al meteen een niet onaardige 169.400 euro. Bij concurrent BMW begint de iX aan een veel lager tarief, maar die is dan weer niet beschikbaar met zeven zitplaatsen. Idem voor die andere Duitse concurrent, de Audi Q8 E-Tron. Zoek je een elektrische zevenzits-SUV in dezelfde prijscategorie, dan is de Tesla Model X je enige alternatief.

Conclusie

De Mercedes EQS SUV mag je beschouwen als – nog een laatste keer, sorry, Mercedes – de S-Klasse of de GLS onder de elektrische EQ-modellen, in die zin dat hij de grootste is, het duurste prijskaartje heeft en net als die andere modellen mikt op comfort en luxe om zijn passagiers in de watten te leggen. Daarvoor heeft hij heel wat centimeters en kilo’s nodig, die hij in de praktijk aardig weet te maskeren...behalve in het verbruik.

Mercedes EQS SUV (2023) test

Specificaties

Motor

Elektromotor achteraan

Vermogen

360pk

Koppel

568 Nm

Overbrenging

Automaat (vaste overbrengingsverhouding)

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

2 695 kg

Topsnelheid

210 km/u

Prijs testwagen

€ 132 591.80

Prijs basismodel

€ 119 427.00

0 tot 100 km/u

6.70 sec

Min. kofferinhoud

645 L

Max. kofferinhoud

2 100 L

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws