Autonieuws: Overheid

Komen er grenscontroles in Nederland?

Na Duitsland zou ook Nederland overwegen om grenscontroles in te voeren. Dat blijkt alvast uit een nota van het Nederlandse kabinet die een asielcrisis wil uitroepen om bepaalde plannen te versnellen. Ook Frankrijk overweegt trouwens het (her)invoeren van grenscontroles.

"Vrij verkeer van goederen en mensen", het was één van de speerpunten van de Europese Unie. Echter zijn verschillende landen steeds minder fan van de vrijheid in de EU. Duitsland voerde al terug aangescherpte grenscontroles in, Frankrijk overweegt het en volgens Nederlandse media zouden onze bovenburen al vanaf volgende maand terug grenscontroles invoeren.

Focus op de focus

De grenscontroles maken deel uit van een een pakket maatregelen die gebundeld zijn onder de noemer "Asielcrisis". Door het kind een crisis te noemen kan via een spoedregeling snel geschakeld worden. Partijen PVV en NSC vinden de "asielnoodmaatregelenwet" noodzakelijk om de instroom van asielzoekers terug te dringen. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor het vrije verkeer. Want veel asielzoekers komen via de snelweg Nederland binnen. Grenscontroles zouden er voor moeten zorgen dat die een halt worden toegeroepen.

Hoe de Nederlandse controle er juist uit gaat zien is nog niet bekend. Volgen ze het Duits model, dan worden er gerichte controles uitgevoerd op verdachte voertuigen en blijft de grensdrukte binnen de perken. Aan de andere kant van het spectrum staat een complete controle van elk voertuig. Maar laat ons eerlijk zijn, dat is weinig waarschijnlijk. Ook Frankrijk overweegt trouwens om terug grenscontroles in te voeren. Waardoor België het eerste land zou worden in Europa waarvan alle buurlanden terug grenscontroles hebben ingevoerd. Waar is het vertrouwen, jongens?

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen