Autonieuws: Officieel

Nieuw: Dacia Bigster is, tja, grote Duster (+video)

De Duster mag zijn pasje inleveren, want Bigster is hier om zijn kroontje over te nemen als nieuw vlaggenschip van Dacia. Die Bigster mikt op het C-segment en is vooral een - je gelooft het nooit - grotere Duster.

Goed nieuws! Want Dacia is een nieuw modelletje rijker. Al is de term "modelletje" wat denigrerend, want Dacia's nieuweling Bigster is de grootste Dacia ooit gemaakt! Jep, de Duster is niet meer de hoogste in de rangorde bij de Roemenen. Wat er nu zo uniek is aan de Bigster?

CHECK HIER ONZE VIDEO:

Nieuwe Dacia Bigster 2024 Preview | Grootheidswaanzin?

Duster XXL

Visueel is het alvast overduidelijk waar deze Bigster zijn mosterd ging halen - de Duster dus. Op zichzelf eigenaardig, want buiten koplamp, motorkap en enkele vijzen links en rechts delen beide modellen geen koetswerkpaneel met elkaar. Hoewel de Bigster dus een geheel eigen designstatement had kunnen maken, mikt Dacia duidelijk op wat ze al kennen. Anderzijd pronkt de Bigster wel met énkele primeurs voor het merk. We hebben het dan over een duotone lak (zwarte bovenkant), een panoramisch dak van 1m20 en dikke 19-duims velgen. Wat is dit? Een Bentley?!

 

Image
Dacia Bigster info belgie

De kerncijfers dan. Met 4,57 meter is deze Bigster op de kop 23 cm langer dan een Duster (waarvan 4 cm extra wielbasis. Daarnaast is 'ie ook nog eens 5 cm hoger. De breedte van 1,81 meter blijft identiek, waardoor je baldadig zou kunnen zeggen dat de Bigster wat uit proportie lijkt getrokken. Als een meer op de Amerikaans geënte Duster.

Ook in Dacia willen we schermen

Bij de ontwikkeling van deze Bigster ging Dacia verhaal halen bij eigenaars van C-segment SUV's. Om zo te weten te komen wat ze juist zoeken in een nieuwe auto. verrassing: digitalisatie stond vrij hoog op die lijst. Waardoor ook deze Bigster standaard twee digitale schermen krijgt. Een exemplaar van 7- dan wel 10-duim pal voor de neus en eentje van 10 duim centraal. Die set-up kennen we natuurlijk al van de nieuwe Duster en werkt naadloos samen met Android Auto en Apple Carplay.

Image
Dacia Bigster info belgie

Daarnaast is er in de Bigster ook werk gemaakt van zachtere materialen. Toch naar Dacia-normen. Al moet je niet denken in een Audi te stappen. Chroom en leder blijft uit den boze, om de CO2-voetafdruk zo laag mogelijk te houden. De middenconsole komt afhankelijk van de uitvoering in drie verschillende hoogtes, waarbij de "hoge" middenconsole beschikt over draadloos opladen, ruime bekerhouders en een gekoeld opbergvakje.

Hiervoor koop je zo'n Bigster

Waar de Bigster natuurlijk écht het verschil wil maken is op vlak van ruimte natuurlijk. Want die 23 extra centimeters zorgen voor een serieuze lap meer beenruimte achterin en ook de koffer is met 667 liter een vlotte 150 liter groter dan wat je in de Duster krijgt. Dat Dacia stiekem ook nog de Jogger in zijn catalogus heeft staan die nóg meer kofferruimte of zeven zitplaatsen tevoorschijn kan toveren, daar blijven ze bij Dacia opvallend stil over.

Image
Dacia Bigster info belgie

Want voor de goede orde: deze Bigster komt niet beschikbaar met zeven zitplaatsen. Wel met maximaal 2,7 meter stouwlengte als je de voorste passagiersstoel ook plat legt. Net zo handig voor je surfplank of - realistischer - wanneer je in Ikea een impulsaankoop hebt gedaan.

Gloednieuwe motoren

Dat moedergroep Renault hoge verwachtingen heeft van deze Dacia Bigster mag duidelijk zijn als je de motorkap open zwiert. Zo debuteert deze Bigster nieuwe motoren die snel door zullen sijpelen naar andere producten van Dacia/Renault. Zo is er de TCe 140, een 1.2-liter driecilinder turbobenzine die 10 pk sterker is dan de al gekende TCe 130 van Dacia. Die TCe 130 kan je ook nog krijgen, maar dan enkel op de Bigster met vierwielaandrijving. Jep, de meest avontuurlijke der Bigsters... krijgt de zwakste motor onder de kap.

Image
Dacia Bigster info belgie

Ster van de show is echter de nieuwe hybride. Die Hybrid 155 is - zoals zijn naam al doet vermoeden - 15 pk sterker dan de bestaande Hybrid 140. Echter gaat het hier over een compleet andere motor. De Hybrid 155 krijgt namelijk een 1.8 liter benzinemotor onder de kap (en geen 1.6), beschikt over een sterkere elektromotor, een gegroeide accu van 1.4 kWh en weet daardoor 6% zuiniger voor de dag te komen, terwijl hij dus ook meer vermogen heeft. Tot 1 ton mag je met die Hybrid 155 trekken, de TCe 140 sleept 1.5 ton mee.

Prijs? Op z'n Dacia's

De Bigster is niet enkel Dacia's grootste auto, het zal ook Dacia duurste auto worden. Toch wil het Roemeense merk de beste value for money aanbieden in een segment waar auto's zoals de Peugeot 3008, Nissan Qashqai en Volkswagen Tiguan de plak zwaaien. Wat de Bigster moet gaan kosten? Officiële prijzen zijn er nog niet, maar Dacia mikt op minder dan 25.000 euro voor de basisversie en minder dan 30.000 euro voor de hybride. Na opties 30.000 euro voor een Dacia, laat dat even bezinken...

Image
Dacia Bigster info belgie

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen