Worden zelfrijdende auto’s straks herkenbaar aan turquoise verlichting?

Mercedes EQS Drive Pilot turquoise lichten 2023

Zie je vandaag een auto in het donker, dan merk je normaal gezien alleen geel-witte, oranje of rode buitenverlichting op. Daar zou straks echter nog een kleurtje bij kunnen komen, of toch als je in zelfrijdende auto’s gelooft. Mercedes heeft in de VS namelijk goedkeuring gekregen om die te voorzien van turquoise lichten.

Autonome mobiliteit boekt langzaam maar zeker vooruitgang, en die vooruitgang wordt misschien niet geboekt door de partij waar je nu aan denkt. Niet Tesla, maar Mercedes was namelijk de eerste om op Europese bodem toelating te krijgen om bepaalde trajecten helemaal zelfrijdend af te leggen. Dat niet alleen, maar ook in Tesla’s Amerikaanse thuishaven is Mercedes de enige die tot niveau 3 autonoom mag rijden. Daardoor krijgen de Duitsers echter unieke vraagstukken voorgeschoteld. Hoe kan je EQS bijvoorbeeld aan de buitenwereld duidelijk maken dat hij bestuurd wordt door software?

Smartphone-scrollen toegelaten

Daar heeft Mercedes iets op gevonden. Zo valt deze EQS eigenlijk enkel te onderscheiden van een exemplaar zonder ‘Drive Pilot’ door zijn twee knoerten van sensoren in de gesloten grille, tot hij autonoom begint te rijden. Dan lichten er in de bestaande lichtunits blauw-groene ledlampjes op — of hoe Mercedes het zelf zo mooi omschrijft: turquoise. Daardoor weet je als bestuurder van een auto in de omgeving dat je best niet toetert wanneer je de EQS passeert, want misschien doen zijn inzittenden wel een dutje… Maar vooral: daardoor weet de betere politieagent dat de persoon die achter het stuur van de auto zit, wél op zijn smartphone mag zitten scrollen.

Mercedes EQS Drive Pilot turquoise lichten 2023

Het blijft hier trouwens niet bij een gek idee, want de Amerikaanse staten California en Nevada hebben alvast hun — euh — groen licht gegeven voor de aanpassing. Mercedes gaat de lampjes daar dus monteren op de EQS en op de S-Klasse die voorzien zijn van het autonome ‘Drive Pilot’-systeem. Het is nog niet helemaal duidelijk of deze verlichting straks ook door andere fabrikanten overgenomen zal worden, want ook de BMW 7 Reeks mag in sommige markten autonoom rijden tot niveau 3 en Tesla is natuurlijk al lang dicht in de buurt. De vraag blijft ook of de Europese Mercedessen met ‘Drive Pilot’ straks zo verlicht gaan worden want hoewel ze op de Duitse Autobahn al autonoom mogen rijden, is er hier nog geen goedkeuring voor de turquoise verlichting.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Johan 04:06
Portrait de Johan

Lijkt me sterk dat dit in Europa zal toegelaten worden. Blauw licht is voorbehouden voor de voertuigen van de hulpdiensten en verboden voor alle andere voertuigen.

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités