Mercedes steekt Tesla voorbij in race naar autonoom rijden

Mercedes-Benz Drive Pilot 2021

Mercedes-Benz heeft als allereerste fabrikant goedkeuring gekregen om zijn auto’s handenvrij te laten rijden op Europese bodem. Daarmee steekt het Duitse Drive Pilot-systeem de autonome rijmodus van Tesla voorbij.

Goed nieuws voor zij die het zelf rijden stilaan beu zijn: de eerste stap naar autonoom rijden op Europese bodem is gezet. In Duitsland heeft Mercedes-Benz namelijk goedkeuring gekregen van het lekker bekkende Kraftfahrt-Bundesamt, de overheidsinstantie die zich met verkeerszaken bezig houdt, om zijn Drive Pilot-systeem het stuurwiel volledig te laten overnemen. Er blijven echter wel beperkingen verbonden aan het gebruik.

Mercedes naar Level 3

Kopers van een Mercedes S-Klasse of een EQS mogen binnenkort namelijk het stuurwiel loslaten op in totaal 13.191 kilometer aan snelweg in Duitsland — zolang die uitgerust is met Drive Pilot, wel te verstaan. De nieuwe wet laat dit echter maar toe tot snelheden van 60 km/u, waardoor het systeem in de praktijk enkel nuttig is in de file. Hoe dan ook geeft dit de bestuurder wel de kans om zich met andere zaken bezig te houden dan gewoon binnen twee lijntjes sturen vanaf het verkeer vertraagt.

Mercedes-Benz Drive Pilot 2021

De Drive Pilot van Mercedes-Benz heeft die goedkeuring verkregen omdat het als enige semi-autonome systeem voldoet aan niveau 3 van autonoom rijden. Tesla’s Autopilot is in Europa daarentegen maar goed voor niveau 2, waardoor je met je Model S, 3, X of Y voorlopig nog niet handenvrij mag filerijden op de Autobahn. Het systeem van Mercedes wordt vanaf midden 2022 verkrijgbaar op de S-Klasse en de EQS en voegt een zogenaamde lidar toe aan de bestaande set-up, naast een setje extra camera’s en microfoons om de omgeving in de gaten te houden. Drive Pilot zal bediend kunnen worden via twee unieke knoppen in de rand van het stuurwiel, dus het ziet er ook nog eens lekker high tech uit.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws