Officieel: Saab PhoeniX Concept

De creaties van Saab waren tot vorig jaar weinig inspirerend. Maar nu ze  onafhankelijk zijn en hun eigen weg kunnen uitstippelen, lijkt er een heleboel vernieuwing aan te komen. En om die vernieuwing in de kijker te zetten pakt Saab dit jaar in Genève uit met drie zaken. Twee van de drie zaken wisten we al, het concept was nog ongekend, tot nu. Dit Saab PhoeniX concept moet een voorbode zijn op wat Saab ons wil aanbieden qua design en techniek.

De naam Phoenix is niet zo maar gekozen. Het verwijst naar de vogel uit de/een legende die elk millenium is as verdwijnt en nadien weer opleeft. Met dat verhaal wil Saab zich graag vergelijken. Twee jaar geleden zat Saab ook, letterlijk, in zak en as.

De PhoeniX is de eerste creatie van nieuw design-chef Jason Castriota. Voor zij bij wie de naam geen belletje doet rinkelen, hij tekende eerder ook de 599 GTB Fiorano bij Ferrari, waar Saab hem ging wegplukken en de Maserati GranTurismo. Voor Castriota was de link met de vliegerij het belangrijkste element in dit design, dat wordt niet alleen door het lijnenspel duidelijk gemaakt, de vleugeldeuren dragen er ook hun steentje in bij. Verder merken we ook het nieuwe logo centraal in de grille en de LED-verlichting op. Die laatste zal naar alle waarschijnlijkheid de basis zijn voor de nieuwe generatie 9-3, die volgens de geruchten nu 93 zou gaan heten.

Onder de kap schuilt een BMW/Mini blok, dat is meteen ook de eerste samenwerking tussen beide merken. De 1.6 viercilinder is er goed voor 200 pk en 250 Nm en wordt gekoppeld aan een zestraps versnellingsbak. De PhoeniX beschikt ook over een overboost-funtie die je toelaat om over een extra 20 Nm koppel te beschikken. Naast de verbrandingsmotor schuilt er ook een 1.1 kWh elektroblok met 34 pk onder de kap. Dat maakt van dit sportief concept meteen een 234 pk sterke hybride.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws