Officieel: Seat Leon Cupra (2014)

Seat Leon Cupra

Gisteren konden we nog naar de gelekte plaatjes kijken, vandaag krijgen we alle specs en info van Seats ultieme Hot Hatch.

De nieuwe Leon Cupra is een snelle rakker geworden, zeer snel. Onder de kap krijgt hij een 2.0 TSI viercilinder benzine met een waanzinnige 280 pk en 350 Nm koppel. Hiermee komt hij in het vaarwater van de Astra OPC en de Focus ST. Twee geduchte concurrenten. Het sprintje doet de Cupra (met DSG) in 5,7 seconden. Hiermee is hij zo maar eventjes 0,3 seconden sneller dan de eerder genoemde rivalen. De begrenzer ingaan doe je aan 250 km/u.

Seat Leon Cupra

Sperdifferentieel

Het verleden heeft al uitgewezen dat te veel pk's op de voorwielen nooit een goed idee is. Daarom heeft Seat de nodige ingrepen gedaan. Zo krijgt hij een vergelijkbaar DCC-systeem (Dynamic Chassis Control) als die uit de Golf GTI/ GTD waardoor de ophanging perfect kan geregeld worden. Misschien wel belangrijker is dat de Leon Cupra ook een sperdifferentieel krijgt (met elektronische hulp) op de vooras. Dit technisch vernuft zorgt er - in de praktijk voor - dat onder- en overstuur tot een minimum worden herleidt door in bochten meer vermogen naar het buitenste wiel te sturen. Daardoor kan hij nog sneller de bocht door.

De looks

Het uiterlijk van de Cupra hebben we al eerder besproken. Stevige bumpers, dubbel uitlaat en 19" velgen. Verder krijgt de Leon Cupra rode remklauwen met het Cupra logo op. Afwerken doet Seat met getinte ramen, zwarte buitenspiegelkappen en een subtiele spoiler.

Seat Leon Cupra

Andere weetjes

• Tegenover de vorige generatie is de Leon Cupra zo'n 55 kg afgevallen. Daardoor ligt het gewicht op 1.275 kg (als driedeurs). Dat is zo maar eventjes 175 kilogram minder dan de Astra OPC.

• Het is de eerste keer dat de Leon Cupra in driedeurs zal verkrijgbaar zijn. Elke generatie tot nu toe was een vijfdeurs.

• Zoals verwacht krijgt de Spaanse rekel een geluidsactuator die via de boxen het uitlaatgeluid versterkt

• Er komt ook een 265 pk sterke variant

• In het interieur krijg je sportstoelen in Alcantara en het Media System plus infotainment systeem gratis. Verder zijn er ook LEDs geplaatst in de wagen die rood gloeien als je de wagen in CUPRA-mode zet.

• Seat heeft de Leon Cupra over "een circuit" gestuurd waarvan ze binnenkort iets zullen bekend maken. Een gok: rondetijd op de Nürburgring die sneller is dan de Astra OPC/ Focus ST.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Audi04 14:13
afbeelding van Audi04

Fout in de tekst de leon krijgt een mechanische sper hetzelfde als de Volkswagen golf gti performance!

Yvesw 14:43
afbeelding van Yvesw

Klopt, maar ze wordt elektronisch gecontroleerd. Ik heb het iets genuanceerd in de tekst. ;-)

Uit de PR-praat van Seat:
""
Het nieuwe voorasdifferentieelslot zorgt voor een elektronische verbetering van de tractie en handling van de wagen met voorwielaandrijving. Dit innovatieve systeem voorkomt over- en onderstuur en leidt in bochten meer vermogen naar het buitenste wiel. De bestuurder ervaart een verbeterde respons en een sportief rijgevoel.
""

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws