Officieel: Audi Q3 aan de tweede generatie (2018)

audi-q3-2018-official_1

Een succesnummer is de Q3. Niet onze woorden, wel die van Audi zelf. En een succesnummer verdient een opvolger. Daarom stelt Audi vandaag de tweede generatie Q3 voor.

Laat het geen verrassing zijn dat Audi de Q3 op het MQB-platform zet. Bij de lancering van de eerste Q3 zeven jaar geleden was dit platform niet beschikbaar. De Q3 was dan ook het laatste model van Audi dat nog niet op MQB staat. Vanaf november is ook die titel verleden tijd, want vanaf dan staat de nieuwe bij de dealers.

De Q3 groeit daardoor een heel stuk. Hij is 4,49 meter lang, bijna 10 centimeter langer dan zijn voorganger. Hij is ook 2 centimeter breder en een halve centimeter lager. Je kan minimaal 530 liter bagage laden, een verbetering met 70 liter, en kan maximaal 675, zonder de achterbank neer te klappen. Dat dankt de Q3 aan de achterbank die 15 centimeter naar voren of achteren kan. Met de bank neergeklapt haal je 1.525 liter bagageruimte.

audi-normen

Uiterlijk is de Q3 vernieuwend, in die zin dat de frontpartij redelijk fel gewijzigd is naar Audi's designnormen. Audi prononceert de koplampen wat feller, en laat daarbij de hoek onderin wat sterker uitkomen. De grille krijgt ook een nieuwe vorm en Audi introduceert lijnen boven de wielbogen achteraan, die het postuur wat breder moeten doen ogen. Achteraan zie je nieuwe koplampen en een redelijk druk lijnenspel op de diffusor.

 audi-q3-2018-official

grote broers

Interieurontwerpers als ze zijn bij Audi, lenen ze een hele hoop kenmerken van de A6. Leg het dashboard naast dat van de vorige generatie, en je vindt amper gelijkenissen, zelfs de inkleding van het stuur is veranderd. Opvallend is natuurlijk het optionele 12,3 inch grote touchscreen dat je toegang geeft tot Audi's MMI-entertainmentsysteem, standaard krijgt de Q3 een 10,25 inch scherm voor de Virtual Cockpit. Airco regelen doe je nog gewoon met knopjes in de Q3; het touchscreen zoals je dat in de Audi A6 en A8 ziet, is niet voor deze kleine SUV bestemd.

 audi-q3-2018-official

Ook voor de Audi Q3 hanteren de Duitsers de nieuwe naamgeving. De 35 TFSI is dus de 150 pk sterke 1.5 TFSI, de 40 TFSI krijgt een 2.0 onder de kap met 190 pk. De 45 TFSI heeft dan weer 230 pk klaarzitten. Die laatste twee zijn er altijd met zeventrapsautomaat en quattro. Ook een diesel is er, in tegenstelling tot de A1. Het gaat om de 2.0 TDI met 150 pk, die 35 TDI gaat heten, voorlopig enkel met automaat en quattro-aandrijving. Later komt er ook een 190 pk sterke TDI.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Willem Bat 12:48
afbeelding van Willem Bat

Zelfde miser als voorgaande model. Diesel alleen met Quattro en dan schiet de prijs omhoog terwijl 95% dit niet nodig heeft. Waarom geen diesel met alleen FWD zoals BMW in de X1 en X2.

Carlos 19:57
afbeelding van Carlos

Dat werd nu ook wel een tijd he...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws