Officieel: Mazda3 (2018)

mazda mazda3 2018

Mazda heeft het autosalon van Los Angeles uitgekozen om haar vierde generatie van de 3 publiek te maken. Die verlegt niet enkel de grenzen van het Kodo-design maar waagt zich ook op een nieuw pad op motorenvlak. Met dank aan de SkyActiv-X, een benzinemotor die ontbrandt als een diesel. Kijk, nu hebben we je aandacht.

Het wordt misschien wel één van de belangrijkste modellen van het laatste decennium voor Mazda, deze Mazda3. Want de C-segmenter verpakt onder zijn design techniek die toont welke richting de Japanners uit willen slaan. Daarbij volgen ze niet slaafs de trend van milde-hybrides of een puur elektrische aandrijving, wel wagen ze zich aan de zelf ontwikkelde SkyActiv-X. Een motor die nu al garant staat voor een technische (r)evolutie. Maar laten we toch eerst even naar het design turen van de vierde generatie Mazda3.

Kai in 't echt

Met de Kai Concept wierp Mazda vorig jaar al een blik op de nieuwe generatie 3, blijkbaar vonden de designers het niet nodig om al te ver weg te varen van het design van dat concept. Een goed teken natuurlijk, want daardoor kan je deze C-segmenter moeilijk betichten van een anonieme styling. De neus wordt getypeerd door een forse grille, chromen accenten en een verder minimum aan stijlelementen. Duidelijk een tegenreactie op de met valse luchtsleuven bezaaide concurrenten van tegenwoordig.

mazda mazda3 2018

Heb je het over de nieuwe Mazda3, dan moet je het ook hebben over de opvallend aflopende daklijn. Toch bij de hatchback alvast. De C-segmenter eindigt erdoor wat in een bolletje. Iets te new school voor je - of eerlijker; lelijk - dan schuift Mazda nog steeds een sedanversie naar voren die wat klassieker is gelijnd achteraan. Een model dat het vooral internationaal zeer goed zal doen. In Amerika bijvoorbeeld, waar deze 3 voor het eerst wordt getoond.

Minimalisme

In tijden waar auto's uitpakken met zoveel mogelijk digitale schermen veegt Mazda het interieur van de 3 net nog wat strakker. Een minimalistische vormgeving van het dashboard krijgt bijstand van een 8,8-duim infotainmentscherm. Daarnaast lijkt Mazda vooral voor bewezen technologie te kiezen. Die pook van de automatische zesbak is dus - spijtig genoeg - nog steeds geen designstuk en de instrumentencluster blijft grotendeels analoog.

mazda mazda3 2018

Mazda leidt echter snel de aandacht af door te zeggen dat beter instelbare stoelen samen met een hoge middentunnel voor een sportief cockpitgevoel moeten zorgen. Wij zijn vooral benieuwd of Mazda haar wat oubollig infotainmentsysteem een update heeft gegeven. Daar blijft het opvallend stil over.

Maximalisme

Ster van heel de Mazda3 is echter niet het design, wel de technologische mijlensprong onder de schulp. Jawel, het is tijd voor die SkyActiv-X. In simpele termen; een benzinemotor die draait als een dieselmotor. Waarmee we willen zeggen dat er in het merendeel van de omstandigheden geen externe ontsteking via bougies aan te pas komt. Het resultaat is een blok dat het rijplezier van een benzine weet te verzoenen met de trekkracht en lage CO2-uitstoot van een diesel. Het is Mazda's antwoord op de hybrides van deze wereld. Al wordt het natuurlijk helemaal interessant als er op termijn ook nog elektrokracht aan deze SkyActiv-X wordt gehangen.

mazda mazda3 2018

Mag het wat normaler en hoogstwaarschijnlijk goedkoper, dan biedt Mazda ook nog een 2-liter atmosferische benzine aan en een 1.8-liter diesel. Over vermogens spreekt Mazda zich op dit moment nog niet uit, "kijk eerst maar even naar de auto". Leuk om weten is dat er voortaan ook een vierwielaangedreven versie bestaat. Al is het maar de vraag of die ook naar België komt. Nu al dé ster op de Mazda-stand tijdens het Belgische autosalon begin volgend jaar. Daar zijn we zeker van.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 5 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Quin 11:17
afbeelding van Quin

Zeer geslaagd!
Blij dat er nog een autoconstructeur is die snapt dat less more is.

4g63 13:10
afbeelding van 4g63

Is al tijdje de opvolger voor 't oud beestje, mooi snuitje en bruikbare koffer die k zo groot niet verwachtte. Prijs stemt ook overeen met wat je krijgt.

FLP 15:35
afbeelding van FLP

Goed, nu wachten op (hopelijk) nog eens een MPS versie.

Jelledr 17:23
afbeelding van Jelledr

Zeker geslaagd. Hopelijk komt er snel een review, de eerste exemplaren vertrekken bijna per boot.

Klein foutje; “Kia concept”? (edit: haha, idd moet KAI concept zijn)

Wim 14:48
afbeelding van Wim

weer knapper, echt goed bezig Mazda!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws