Opvallend: Volvo limiteert vanaf 2020 modellen op 180 km/u

volvo-topsnelheid-2020

Volvo heeft te kennen gegeven dat het vanaf 2020 al haar modellen elektronisch zal limiteren op 180 km/u. Een stap die het moet zetten om haar eigen visie na te komen die stelt dat er vanaf 2020 geen doden meer mogen vallen in een auto van het merk.

Zeg je Volvo, dan denk je meteen aan veiligheid en het Zweedse merk heeft zichzelf het doel vooropgesteld dat er vanaf 2020 niemand meer mag sterven of zwaargewond mag geraken in een nieuwe Volvo tijdens een ongeval. En hoewel het merk goed op weg is ziet het nog enkele obstakels waar het over moet geraken. Het grootste obstakel? Snelheid.

Japanse leest

Een passagier beschermen in een crash bij 70 km/u is namelijk één ding, bij snelheden van +200 km/u wordt het een heel ander verhaal. Om die breinbreker te omzeilen introduceert Volvo een simpele oplossing; vanaf 2020 zullen alle Volvo's elektronisch gelimiteerd worden op een maximale snelheid van 180 km/u. An sich niets uniek, want in Japan wordt elke auto bij wet gelimiteerd tot 180 km/u.

"We begrijpen allemaal het gevaar van slangen, spinnen en hoogtes", aldus Jan Ivarsson, een veiligheidsexpert bij Volvo. "Maar het gevaar van snelheid, dat gaat er niet in." Volvo wil trouwens nog een stap verder gaan en het debat op gang brengen dat automerken misschien niet de taak hebben om technologieën te introduceren die het gedrag van chauffeurs zullen aanpassen.

Doen ook nog mee

Overdreven snelheden is trouwens niet het enige euvel waar Volvo nog mee zit op weg naar 0 doden in een Volvo vanaf 2020. "Afleiding" (lees: smartphone etc) en "Intoxicatie" (lees: drugs & alcohol) zijn de andere twee zaken waar de veiligheidsrakkers van Volvo 's nachts van wakker liggen.

Volvo zal dan ook tijdens een speciaal evenement in Zweden op 20 maart voorstellen hoe het die zaken aan wil gaan pakken.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Oedipus 16:31
afbeelding van Oedipus

Als je de sportieve modellen maar kan “uncorken” als je op een circuit of in Duitsland gaat rijden ok. Anders voor mij geen Volvo, hoewel ik die snelheden op een jaar hooguit een handvol keren haal (waar het mag!). Spijtig want de V60 T8 zegt me wel wat. Nobel streven, Volvo. Maar als klant wil ik kiezen, niet jullie voor mij.

Pieter E 16:32
afbeelding van Pieter E

Allez, ze liggen wakker van mensen die afgeleid raken door ne smartphone, maar ze steken wel zelf ne joekel van ne tablet in hun dashboard. Qua afleiding kan dit toch ook wel tellen...

Kevin E 21:34
afbeelding van Kevin E

Mooi laten staan in de showroom dus!

Overigens niet te geloven op bepaalde wegen ook. Wegen met weinig verkeer waar je vroeger 90 mocht, volkomen veilig, mag je nu 50. Terwijl auto's zoveel veiliger zijn geworden. Volgens mij willen ze dat mensen nog meer op hun smartphone zitten kijken.

Jelledr 11:00
afbeelding van Jelledr

Valt het nu eindelijk op hoe onze vrijheden verdwijnen als sneeuw voor de zon?
Ok we rijden die snelheid niet vaak maar er zijn plekken waar het wel kan.

Autorijden zal in de toekomst niet meer hetzelfde zijn. Enige goede aan deze zaak is dat ze ons niet meer kunnen flitsen op de snelweg aan extreem hoge snelheid.

Stel je voor dat het zover komt, wat doen ze dan met politievoertuigen? Die zullen wel niet begrenst worden.

Meer om meer wordt het duidelijk dat ons leven net een gevangenis is waarin de gedetineerden denken dat ze vrij zijn.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws