Officieel: Audi RS Q8 hangt het beest uit (2019)

audi-rs-q8-2019-official

Op deze grijze woensdagmiddag gooit Audi nog de RS Q8 op je bord. Dat is de overtreffende trap van de Audi SQ8, die eigenlijk al de luxueuze trap van de SQ7 was.

Het voordeel van al die modellen die op elkaar lijken is dat ze ook hun motoren kunnen uitwisselen. Daarom komt Audi voor het eerst met een RS-model van haar grootste SUV-ringen. Overigens zal de Q7 geen RS-variant krijgen - godzijdank.

bekend gebrul

Voor de RS Q8 maakt Audi gebruik van een benzinemotor met mild hybrid-techniek. Het gaat om de 4.0 V8 TFSI met twee turbo's, goed voor 600 pk en 800 Nm aan koppel. Dat is net iets minder dan neefje Lamborghini Urus, die 650 pk krijgt. Verschil moet er zijn. Kan je die motor al kennen? Natuurlijk, want eerder werd ddezelfde spec al geleverd in lager bij de grond staande modellen als de RS 7 Sportback en de RS 6.

audi-rs-q8-2019-official

Met geen woord rept Audi over het gewicht, maar laat het een wonder wezen dat zulk een kolos de 0-100 km/u afwerkt in slechts 3,8 seconden. Na 13,7 seconden zit je al aan 200 km/u en stoppen doe je pas bij een duizelingwekkende 305 km/u, net alsof je op een snelle moto zit. Tenzij je niet hebt bijbetaald voor het weghalen van de begrenzen, in dat geval houdt de RS Q8 het op 250 km/u.

borduurcontrole

De Audi RS Q8 mag gebruik maken van allerlei rijhulpmiddelen. Zo is er de meesturende achteras en adaptieve luchtvering. De wagen krijgt zelfs een borduurwaarschuwingssysteem - Curb Warning. Audi stuurt bij vertrek ook 60 procent van de kracht naar de achterwielen, afhankelijk van de omstandigheden gaat dat tot 85 procent. Heeft de achteras het moeilijk, dan kan de RS Q8 ook 70 procent van het vermogen naar de voorwielen sturen.

audi-rs-q8-2019-official

Uiterlijk is de RS Q8 te herkennen aan een brute look. De bumper krijgt een hoop gapende openingen met al dan niet fake lamellen in. Hij krijgt achteraan ovalen uitlaatpijpen, die optioneel in het zwart worden uitgevoerd. Optioneel kan je kiezen voor koolstofvezel accenten en keramische remschijven. Die prop je dan achter de 22 inch grote wielen, die optioneel kunnen groeien tot exemplaren van 23 inch.

audi-rs-q8-2019-official

Audi lanceert de RS Q8 in het eerste trimester van 2020 bij de Belgische dealers. De basisprijs ligt op 130.970 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws