Officieel: Ziehier de nieuwe DS 4 (2021)

Als je dacht dat de DS 4 naar de geschiedenisboeken verwezen was, dan heb je het mis. Het Franse premiummerk stelt vandaag de nieuwe generatie voor.

Sinds de lancering van de eerste DS 4 is er heel wat veranderd. DS vervelde van een submerk van Citroën tot een heus Frans premiummerk en de elektrische modellen deden hun intrede. Ook de nieuwe DS 4 mag van elektriciteit proeven, al is het met steunwieltjes. De nieuwe DS 4 is namelijk beschikbaar als plug-in hybride.

hatch & cross

De nieuwe DS 4 en DS 4 Cross komen het gat opvullen tussen de DS 3 Crossback en de DS 7 Crossback. Hij is de eerste van een nieuwe generatie Stellantis-modellen, al doet hij wel een spreidstand. Die spreidstand slaat op het feit dat hij niet kan kiezen of hij hatchbacks als de BMW 1 Reeks als grote concurrent ziet, dan wel de crossovers als de Mercedes GLA. Met zijn 4,4 meter lengte en 1,47 meter hoogte valt hij er dan ook tussenin. Hij krijgt overigens een bagageruimte van 440 liter, waarmee hij de grootste in zijn segment. Al kan je dus zelf nog kiezen welk segment dat wordt.

ds-4-official-2021

De DS 4 neemt de lijnen over van het DS Aero Sport Lounge Concept van vorig jaar, al herken je er ook wat in van de huidige modellenreeks. Strakker is hij zeker, de snoet is dan weer bekend met zijn DS Wings, net als de aparte C-stijl. Of de ramen in de achterste deuren deze keer wél open kunnen, hebben we nog niet kunnen vaststellen. De deurklinken achterop zijn opnieuw verzonken, tegenwoordig zijn de klinken vooraan dat echter ook. Nieuwe details vind je op de DS 4 in de koplampen die overlopen in een dubbele rij met 49 LED-lichtjes. De sabeltanden van de Peugeot 508 zijn nooit veraf. De koplampen krijgen overigens Matrix LED-techniek.

ds-4-official-2021_0

Naast de DS 4 in drie uitvoeringsvarianten is er ook de DS 4 Cross. Was de Crossback in 2015 nog een versie met wat modderkappen, dan heeft DS het idee nu verder uitgewerkt. De zwarte wielbogen zijn verdwenen zodat de proporties van de DS 4 behouden blijven. Wel kan je rekenen op zwarte bescherming onderaan de bumpers.

strakke lijn

Ook het interieur werd strak aangepakt, al liet DS wel toe dat er her en der wat blinkende accenten te zien zijn. De blinkende strook over de hele breedte van het dashboard loopt over in de toetsen van de bediening van de airco. Ook de ventilatieroosters worden daar in verwerkt, zodat het hele dashboard een stuk minder rommelig oogt. De buitenste ventilatiemonden vinden dan weer een plekje in de deuren. Het scherm voor de infotainment - DS kiest voor de naam "Iris System" - is 10 inch groot. Op de middentunnel zit nog een 5 inch groot touch screen waarmee je het infotainment kan bedienen. Daaronder vind je de joystick - E-Toggle in DS-benamingen - voor de bediening van de automaat.

DS 4 2021

De DS 4 mag dan wel de eerste zijn van een nieuwe modellenreeks binnen de groep, hij maakt gebruik van een doorontwikkeling van het EMP2-platform dat ook de Peugeot 308 en de DS 7 Crossback gebruiken. DS vernieuwde echter 70 procent van de onderdelen voor de nieuwe generatie. Dat wil echter niet zeggen dat het huidige motorenaanbod niet gebruikt kan worden. Zo is de DS 4 bij de lancering al beschikbaar met een 225 pk sterke plug-in hybride. De DS 4 E-tense krijgt verder ook een 12,4 kWh accupakket mee, dat hem zuiver op elektriciteit 50 kilometer ver moet brengen. Een elektrische versie van de DS 4 zit voorlopig nog niet in de pijplijn, al zou het platform die volgens DS wel aankunnen.

DS 4 2021

Wie geen kabel wil trekken naar zijn DS 4 kan nog altijd terecht bij de PureTech 130 en PureTech 180-benzinemotoren. De diesel komt te vervallen bij deze nieuwe generatie.

DS 4 2021

Je vindt de DS 4 pas vanaf de herfst van dit jaar bij de dealers. De prijzen zijn zo ver op voorhand nog niet bekend.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Edison 20:15
afbeelding van Edison

Zeker niet mis, maar ook niet echt origineel. En Zoals de grote en kleine zus, vrees ik dat we ze niet zo vaak gaan tegenkomen.

Autofreak 13:49
afbeelding van Autofreak

Wow,wat een prachtige auto zowel van buiten als van binnen.Nu nog een betaalbare prijs en dit is een succes.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws