
Ferrari heeft de derde telg van zijn Icona-familie voorgesteld. Deze Daytona SP3 krijgt een lekker ouderwetse V12, een wigvormig retro-koetswerk en — in tegenstelling tot de Monza SP1 en SP2 — zowaar een voorruit.
Met de Icona-reeks kijkt Ferrari terug naar zijn roots: elke auto baseert zich op een specifieke periode uit de roemrijke geschiedenis van het merk. Die taak nemen ze ook bij deze Daytona SP3 duidelijk serieus, want als we de beschrijving mogen geloven belooft dit een ouderwets pure Ferrari te worden.
Testarossa-sleuven?
Onderhuids mag deze Icona-auto bijvoorbeeld wel dezelfde basis als de LaFerrari gebruiken; van hybridetechniek is er geen sprake. In de plaats daarvan ontleent de Daytona SP3 zijn hart aan de 812 Competizione. Tussen de twee assen ligt dus een atmosferische, 6,5 liter grote V12-motor die kan doorschreeuwen tot 9.500 toeren. Dat blok produceert 840 pk en 697 Nm koppel, goed voor een sprint van 0 naar 100 km/u in 2,85 seconden en een topsnelheid van boven de 340 km/u.

Die cijfers dankt de Ferrari ook aan zijn gladde koetswerk, dat ondanks het gebrek aan actieve aërodynamica toch de laagste luchtweerstandscoëfficiënt ooit laat optekenen voor een productie-Ferrari. Daarvoor mochten de ontwerpers even graaien in de trukendoos van het merk: de lichtinlaten aan de zijkanten van de auto volgen namelijk het voorbeeld van die op de 512 S-racewagen en onder de koplampen vinden we extra vleugeltjes zoals de 330 P4 er al had. Zijn styling doet ons persoonlijk ook wat denken aan de Ferrari Testarossa uit de jaren ’80, met zijn wigvormige koets en horizontale sleuven op de flanken en de achterzijde.
24 Uur van Daytona
Ferrari spreekt zelf van een design dat vooral moet herinneren aan de raceprototypes van de jaren ’60, terwijl de Monza SP1 en SP2 eerder terugkeken naar de jaren ’50. De SP3 dankt ook zijn naam, ‘Daytona’, aan een legendarische 24-uursrace van 1967 waar Ferrari-wagens de eerste, tweede en derde plaats opeisten. Het mag dus niet verwonderen dat de ontwerpers teruggrepen naar modellen als de 512 S en de 330 P3/4, al leeft de gelijkenis met de Testarossa van de jaren ’80 daardoor vermoedelijk alleen in onze verbeelding.

De oprecht geïnteresseerden moeten we vermoedelijk wel teleurstellen: Ferrari bouwt deze Daytona SP3 in een beperkte oplage van 599 exemplaren. Die zijn al allemaal gereserveerd, en hun kopers hebben er elk een som van zo’n 2 miljoen euro voor moeten neertellen. Je zal dus wel je best mogen doen om er ooit eentje in handen te krijgen.
Recente reacties
Maken of kraken: Ford Mustang Ecoboost met Roush uitlaatsysteem
Geraakt niet door de autoschouwing... niet gehomologeerd in België
Door MARINO ROELANDT 1 dag geleden
Officieel: Peugeot 408 is stijlvolle fastback op stelten (2022)
Zeer mooie wagen maar ik vermoed dat de benzinemotor wat te licht zal zal zijn voor de 408 Maar...
Door Manu 2 dagen geleden
Mansory geeft Mercedes-Maybach GLS 820 pk en… een bullbar?
Alsof je helemaal strak in het pak zou lopen en dan een neusring zou dragen. Rare keuze, maar er...
Door this 3 dagen geleden
Rijtest: Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y (2022)
Ik deed zelf in het voorjaar een vergelijkende test met de Audi Q4 en VW ID4. Ik stond ervan...
Door Bjorn Willaert 3 dagen geleden