Officieel: SsangYong Torres EV zoekt het trapje hoger (2022)

SsangYong Torres 2022

Terwijl we nog steeds wachten op de eerste elektrische auto van Alfa Romeo, heeft nichebouwer SsangYong zonet het doek gehaald van haar tweede EV. Na de Korando E-Motion is het nu de beurt aan de Torres, een ruime en ruige SUV met indrukwekkend interieur en elektrische aandrijflijn.

Sinds de komst van Tivoli (destijds nota bene "gezinswagen van het jaar") is het Zuid-Koreaanse SsangYong hard aan haar imago aan het timmeren in Europa. Tegenwoordig heeft de autobouwer dan ook een line-up van respectabele crossovers en SUV's. Niet toevallig, want in thuisland Korea wordt SsangYong gezien als dé offroad specialist. Die specialist heeft zonet de Torres onthuld, een ruige en ruime SUV die in grote delen van Europa (lees: ook België) exclusief beschikbaar zal zijn met een elektrische aandrijflijn.

Koreaanse Jeep

Een elektrische SsangYong is trouwens geen nieuwigheid. Want het merk heeft momenteel al de Korando E-Motion in haar rangen staan. Deze Torres zoekt het echter een trapje hoger. Niet in het minst door zijn dimensies. Zo schuift de Torres mooi tussen Korando en (gigant met ladderchassis) Rexton. Visueel lijkt de Torres alvast op een uitvergrote en stoerdere Korando. Met rechte lijnen en scherpe hoeken. Kwatongen zien er ook een streepje Jeep in. Al lijkt dat geen slecht gezelschap om in te verkeren.

SsangYong Torres 2022

Zo stoer de buitenkant, zo digitaal de binnenkant. SsangYong biedt al langer de nodige schermpraal aan in haar modellen maar deze Torres pakt uit met maar liefst drie joekels van schermen. Vooral het scherm voor de klimaatregeling belooft nu al een center piece te worden. De nodige zilveren accenten en het gebruik van leder moeten zorgen voor een luxueus sfeertje. Aan ruimte hoogstwaarschijnlijk geen gebrek in deze Torres. En al zeker niet in de koffer. Die is 703 liter groot en kan groeien tot 1.662 liter.

E-Motion

Momenteel heeft SsangYong enkel nog maar in Zuid-Korea het doek gehaald van deze Torres. Waardoor we het ook moeten doen met Zuid-Koreaanse specificaties. In het thuisland beschikt de Torres over een 1.5-liter viercilinder turbobenzine met 168 pk en 280 Nm koppel. Een motor die we ook kennen vanuit de Europese Korando. België zal dat motorblok evenwel niet krijgen, want de Torres komt in Europa exclusief beschikbaar met een elektrische aandrijflijn. Hamvraag is natuurlijk of het dan over de set-up van de Korando E-Motion gaat of dat de Torres aan aangepaste aandrijflijn krijgt. Zo teert de elektrische Korando op een accu van 56 kWh en een elektromotor van 190 pk. Gezien de grotere dimensies zou SsangYong al zeker de accu een stuk kunnen laten groeien.

SsangYong Torres 2022

Of er daarvoor budgetten zijn is dan weer een geheel andere kwestie. Want het is een publiek geheim dat SsangYong momenteel wat in woelig water zit. Sinds investeerder Mahindra & Mahindra haar handen terugtrok van het merk is SsangYong naarstig op zoek naar nieuwe moedervleugels. Even leek het dat Edison Motors het bedrijf zou ondersteunen maar op het laatste moment ging die deal niet door. Benieuwd of deze Torres investeerders warm kan maken voor het Zuid-Koreaanse merk.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Dirk 13:53
afbeelding van Dirk

Als het merk kan blijven bestaan en de batterij groter is dan bij de E-motio korando. Dan zie ik mezelf hier wel mee rondrijden. Stoer, volledige uitrusting en met een grote koffer.
Ik heb steeds een zwak gehad voor dit merk. Lekker eigenwijs .

Twan 16:58
afbeelding van Twan

Ik heb al verschillende auto's gehad waaronder Fiat, Simca, Volvo, Citroen, nu rijd ik al 17 jaar met dezelfde Ssangyong en heb nooit een betere (betrouwbaar) auto gehad, inmiddels 300.000km op de teller. Soms heb ik de indruk dat Ssangyong ondergewaardeerd wordt. Naar mijn ervaring doet dat merk echt niet onder voor zijn zelfde klasse auto's en al zeker niet als je het prijskaartje vergelijkt. Wanner ik een volgende auto moet aanschaffen weet ik nog niet want mijn huidige doet het na 300.000Km nog prima, maar het wordt zeker een Ssangyong.

Polle 15:55
afbeelding van Polle

Beste Twan.
Ik denk dat kenners Ssangyong wel naar waarde weten te schatten.
Maar voor de doorsnee Vlaming moet het Audi/BMW/Mercedes zijn hé ; op iets anders wordt neergekeken.

P jansen 20:29
afbeelding van P jansen

Ik rij de nieuwe Rexton sinds 2018. En ik zou nu graag electrisch rijden ,maar ook stoer. Ik ga de Torres ongezien bestellen. Wat een klasbak.....

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws