Audi A8 ziet af van autonoom rijden op niveau 3

Audi A8 AI Traffic Jam Pilot autonoom rijden

In 2017 kondigde Audi met veel bombarie aan dat het de eerste productieauto klaar had die op niveau 3 autonoom kon rijden: de Audi A8, die een Traffic Jam Pilot kreeg. Er was alleen nog één kleine administratieve formaliteit af te ronden om het systeem te kunnen verkopen: het wettelijke kader.

Intussen zijn we 2020 en dient de tussentijdse facelift van Audi’s vlaggenschip zich aan. Van de Audi AI Traffic Jam Pilot is er nog steeds geen spoor te bekennen. Alle sensoren zitten weliswaar op de auto, maar Ingolstadt kan het volledige systeem nog niet aanbieden omdat het wettelijke kader daarvoor steeds nog niet klaar is.

De huidige Audi A8 zal daarom de Traffic Jam Pilot aan zich voorbij moeten laten gaan: als lokale overheden hun wetgeving toch zouden aanpassen zodat de technologie een wettelijk kader krijgt, zit het model al te ver in zijn carrière, zo zegt Hans-Joachim Rothenpieler, technisch directeur bij Audi.

Audi A8 AI Traffic Jam Pilot autonoom rijden

Het Audi AI Traffic Jam Pilot-systeem is een rijhulpsysteem dat de taak van de chauffeur overneemt op snelwegen of wegen met meerdere rijstroken en duidelijke middenberm. Tot een snelheid van 60 kilometer per uur stuurt de Audi A8 zelfstandig en houdt hij afstand van zijn voorliggers. Als chauffeur kun je dan je handen van het stuur houden en je aandacht van de weg halen, tot de auto laat weten dat je de controle terug over moet nemen.

Audi A8 AI Traffic Jam Pilot autonoom rijden

Met dat systeem zou Audi zich als eerste merk met een productiemodel op niveau 3 van autonoom rijden begeven. Alleen blijken de lokale overheden niet gevolgd te zijn met hun wetgeving. Tegelijk bestond er nog veel onduidelijkheid over wie aansprakelijk was bij een ongeval met Traffic Jam Pilot.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Jos D. 18:49
afbeelding van Jos D.

Kan ook zijn dat ze softwareproblemen hebben zoals VW met zijn ID.3.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws