Euro NCAP: Renault Zoe en Dacia Spring scoren erbarmelijk slecht

Renault Zoe Euro NCAP 2021

De dames en heren bij Euro NCAP hebben alweer een paar auto’s vol botspoppen op een muur afgevuurd. Die dummy’s kwamen er grotendeels met de schrik van af, behalve wanneer ze in een Renault Zoe of een Dacia Spring hadden gezeten, zo blijkt.

Euro NCAP, de organisatie die alle Europese auto’s beoordeelt op veiligheid, heeft zijn laatste 11 auto’s van het jaar vernietigd. Die krijgen zoals gewoonlijk een score van nul tot vijf sterren — van meest tot minst makkelijk vernietigbaar — en we zijn er inmiddels aan gewend dat zowat elk nieuw model de volle pot scoort. Af en toe valt er echter eens een auto uit de boot, en deze keer zijn dat er zelfs twee van dezelfde groep.

Laagste scores dit jaar

Terwijl de BMW iX, Genesis G70 en GV70, Mercedes EQS, Nissan Qashqai, Skoda Fabia en Volkswagen Caddy namelijk de volle vijf sterren scoorden en de Fiat 500e en MG Marvel R met vier sterren aan de haal gingen lieten twee andere auto’s de slechtste scores van het jaar optekenen. De schuldigen kwamen van Renault en Dacia, allebei EV’s van de Renault-groep

Dacia Spring Euro NCAP 2021 zijdelingse crash

De Dacia Spring kreeg namelijk slechts één ster en de Renault Zoë ging zelfs zonder sterren naar huis. Eerder dit jaar scoorden ook de Dacia Logan en de Dacia Sandero Stepway al slechts twee sterren. De Logan heeft inmiddels het Dacia-gamma verlaten maar de Sandero is nog een relatief nieuw model.

Billenklets voor Renault

De Secretaris-Generaal van Euro NCAP, Michiel van Ratingen, laat er dan ook geen gras over groeien: hij wijst de Renault-groep terecht voor zijn nalatigheid op vlak van veiligheid. De Renault Laguna was anno 2001 namelijk de eerste auto om ooit de volle vijf sterren op te strijken en nu is het concern verantwoordelijk voor de enige gebuisde modellen van het jaar 2021. Van Ratingen beschuldigt de groep ervan nevenschade te aanvaarden in zijn ambities om betaalbare elektrische wagens te produceren.

Renault Zoe Euro NCAP 2021 vooorwaartse crash

De score van de Renault Zoe valt echter nog te nuanceren aangezien het model mits enkele wijzigingen al sinds 2013 van de band rolt. Toen haalde de EV nog de volle vijf sterren maar de vereisten van Euro NCAP verstrengen natuurlijk mee met de sector. De score van de nieuwere Dacia-modellen valt echter minder makkelijk te verantwoorden, al krijgen die modellen in hun standaardvorm natuurlijk maar weinig geavanceerde technologie mee om de kostprijs te drukken. En laat het nu net de standaardmodelletjes zijn die Euro NCAP doorgaans aan de tand voelt…

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Dominique 14:55
afbeelding van Dominique

Zoals Uma Thurman in de Schweppes reclame zou zeggen...'What did you expect'.
Van Dacia kan je dat verwachten natuurlijk. Veiligheid heeft zijn prijs.

FLP 16:35
afbeelding van FLP

De vereisten om sterren te verdienen zijn de laatste jaren eigenlijk te absurd hoog geworden. De verschaling zou anders moeten gemaakt worden. Neem je bvb een wagen die 10j geleden 5 sterren haalde, dan haalt deze met de huidige normen hoogstwaarschijnlijk nog niet eens 1 ster. Het is niet dat het daarom nu opeens een rijdende doodskist is he?
Als je bvb geen collision warning hebt tegenwoordig, kom je sowieso al niet meer in aanmerking voor een ster. Lijkt me daarom geen levensgevaarlijke wagen.
Daarom hebben die sterren voor mij persoonlijk aan waarde verloren de laatste jaren. Ik vind dat ze niet echt meer iets zeggen over hoe onveilig een wagen eventueel is. Ik bedoel maar: een 40 jaar oude Corolla haalt evenveel sterren als die Renault Zoë. En die superveilige Laguna uit 2001 haalt waarschijnlijk ook 0 sterren tegenwoordig.

John 22:17
afbeelding van John

Ze zouden alle modellen moeten testen in hun goedkoopste versie en daar een basis-score aan geven. Alle (optionele) veiligheidssnufjes zouden beoordeeld moeten worden in een 2e score. Zou krijg je een vollediger beeld die ook te vergelijken valt met vroeger.

andre123 15:29
afbeelding van andre123

voila,een basis dacia vergelijken met een tesla..............
een basis betaalbare tesla is er nooit gekomen,wat ene musk destijds ook beweerde

andre123 15:26
afbeelding van andre123

en telkens weer slaagt men erin er een klucht van te maken....
dure of nieuwe wagens vergelijken met een pure basis budget auto,of met een wagen die meer dan 10 jaar geleden op de markt gezet werd(bewijze de 5 sterren van toen)
wat verwacht men dan,dat de simpele burger die met zijn zuur verdiende spaarcenten een zoe kocht,die na enkele jaren wegdoet opdat de sterrenfreaks dat zo graag zien?
niet iedereen heeft tesla of volvomiddelen beschikbaar,wanneer die zoe 5 jaar geleden 5 sterren kreeg zal hij nog wel 10 jaar voldoen!
of is het de bedoeling betaalbaar weg te cijferen zodat alleen grootverdieners de middelen hebben een auto te bezitten mss?
dan pas is de klucht kompleet?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws