Mercedessen wisselen binnenkort autonoom van rijstrook, ook in Europa

Mercedes autonome rijstrookwissel 2023

Mercedes zet alweer een stapje in de richting van de zelfrijdende auto, of toch in onze contreien. In de VS en Canada zijn een aantal van zijn modellen namelijk al verkrijgbaar met een functie die volledig op eigen houtje kan inhalen op de snelweg, maar niet bij ons… En daar komt heel binnenkort verandering in.

Vraag je aan de toevallige passant welk merk het beste bezig is op vlak van autonome mobiliteit, dan zegt die waarschijnlijk Tesla… Maar dat klopt misschien niet helemaal. Als eerste kreeg Mercedes-Benz namelijk de goedkeuring om zijn auto’s deels vanzelf te laten rijden op Europese bodem, en iets later snoepten de Duitsers die primeur ook nog eens van Tesla af in diens thuishaven: de VS. Daar zijn de overheden trouwens een stukje ontvankelijker voor zelfrijdende auto’s dan bij ons, waardoor Mercedes er ook al functies zoals een volledig autonome rijstrookwissel aanbiedt. En die laatste maakt binnenkort de oversteek Europa.

Extra zelfstandige E-Klasse

Mercedes laat namelijk weten dat zijn ‘Automatic Lane Change’-functie straks voor het eerst verkrijgbaar wordt op onze markt. Dat is een systeem dat verderbouwt op de ‘Distronic’-adaptieve cruisecontrol die we bij ons ook al kennen, en de auto toelaat om zonder input van de bestuurder een rijstrookwissel in gang te zetten. Momenteel zijn er dus wel al Mercedes-modellen op onze markt die vanzelf een strook opzij gaan zodra de bestuurder de richtingaanwijzer activeert, maar ook dat is dus binnenkort niet meer nodig… Of toch wanneer je op iets rijdt wat je Mercedes ziet als een “snelwegachtige weg” en een tempo van tussen de 80 en de 140 km/u aanhoudt. Het blijft trouwens ook verplicht om te allen tijde de handen aan het stuur te houden, want het gaat nog steeds om een systeem met zogenaamde niveau 2-autonomie.

Mercedes autonome rijstrookwissel 2023

Lang hoef je trouwens niet meer te wachten op de komst van zo’n automatisch inhalende ‘Benz, want we weten al precies welk model de functie als eerste meekrijgt op onze markt. Dat wordt namelijk de nieuwe E-Klasse, en daarvan komen de leveringen nog in de loop van deze zomer op gang. Daarnaast rijden de C-klasse, de S-Klasse en de elektrische Mercedes-EQ’s al langer met deze technologie rond in de VS. De kans is dus groot dat die ook bij ons wel eens getrakteerd zullen worden op zo’n dosis extra zelfstandigheid.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités