Tour de France 2013: De volgwagens

De 100e editie van de Tour de France gaat haar laatste weekeinde in. We zagen de voorbije weken honderden renners voorbij rijden, gevolgd door een zooitje aan volgwagens. Wij maakten een lijstje op van die laatste.

Want Skoda mag dan wel hoofdsponsor zijn van de Ronde van Frankrijk, de verschillende teams hebben natuurlijk hun eigen merksponsors. Daartussen zitten opvallend veel Skoda's maar hier en daar springt er wel eentje uit. Heb je de Jaguar van Sky al gezien? Of de Subaru van Orica-GreenEdge?

22 teams, elk hun volgwagens

de stijlvolste

Jaguar kwam niets te vroeg met hun XF Sportbrake. Nu kan Team Sky tenminste in stijl een wiel wisselen. De wagen is misschien wel de meest stijlvolle van de colonne volgwagens.

Team Sky Jaguar XF Tour de France 2013

Toch worden ze op de voet gevolgd door de Mercedes E-klasse Combi van Team BMC, waar Philippe Gilbert nog steeds deel van uitmaakt. Saxobank kiest dan weer voor BMW, al maken ze daarbij gebruik van een lokale dealer, eerder dan van de constructeur zelf.

Team BMC Mercedes E-klasse Tour de France 2013

de opvallendste

Opvallendste wagens in de Tour zijn zonder meer de volgwagens van Lampré. De Seat Exeo zijn weiniggeziene verschijningen maar vallen op door hun vreemde kleurencombinatie.

Lampre Seat Exeo Tour de France 2013

Ook Orica-GreenEdge uit Australië zorgt voor een aparte noot door voor Subaru te kiezen. De Legacy Touring is volgens hen de beste volgwagen.

Team Orica-GreenEdge Seat Exeo Tour de France 2013

de oudste

Europcar kiest voor Renault, dat doen ze al jaren. Nu rijden ze met de Laguna GrandTour, een model dat je niet meer van de jongste kan noemen.

Team Europcar Renault Laguna Tour de France 2013

de avontuurlijkste

Bij Cannondale kiezen ze voor de Citroën C5 Tourer. Comfortabel, dat zeker, en passend bij de Franse wegen in de Tour. Peter Sagan laat zien dat je de wagen uitstekend kan beklimmen per fiets. Of het filmpje getrukeerd is, laten we aan jou over.

Team Cannondale Citroen C5 Tourer Tour de France 2013

de talrijkst aanwezige

Zonder twijfel wordt het vaakst voor de Skoda Superb (of soms ook de Octavia) gekozen. Ruim en zuinig, meer moet dat niet zijn.

Team Sojasun Skoda Superb Combi Tour de France 2013

Daarnaast rijden er twee teams met wat Peugeots 508 SW als volgwagen; het Nederlandse Vacansoleil en het Belgische OmegaPharma-Quickstep. Het Franse AG2R verkiest dan weer de Hyundai i40 Wagon. Astana tenslotte kiest voor de Duitse degelijkheid van een Volkswagen Passat Variant.

Team OmegaPharma-Quickstep Peugeot 508 SW Tour de France 2013

brokkenpiloten...

Dat het er in het heetst van de strijd nerveus aan toe gaat, hoeven we niet te vertellen. De volgwagens blijven dan ook niet ongevalvrij.

...en verzorgers

Die rijden liefst met een cabrio rond, dat is makkelijker om de eerste hulp toe te dienen terwijl de renner kan blijven rijden. De tijd van de Renault Mégane CC is voorbij, tegenwoordig maakt de Volkswagen Eos het mooie weer bij de medicijnmannen.

Assistance Medicale Tour de France 2013

de baas rijdt voorop...

Dan is er ook de wagen van de koersdirecteur. Nog nooit ben ikzelf een exemplaar tegengekomen op een tweedehandssite maar elk van die wagens lijkt over een gigantisch uitgesneden stoffen dak te beschikken. Was dat vroeger bij de Alfa 166, dan zien we dat nu bij de rode Skoda Superbs opnieuw, al is het daar iets discreter. De openingen in het dak zijn er om de koersdirectie in staat te stellen de koers ongehinderd te volgen. Allez Maurice!

Direction de la course Tour de France 2013

...de pechverhelping er achteraan

Lekke band in de kopgroep en de eigen volgwagen is te veraf? Dan kan beroep gedaan worden op de neutrale wagen. Vroeger gebeurde dat door de motoren van Credit Lyonnais, tegenwoordig mag sponsor Mavic de gele wagen - een Skoda, of wat dacht je - het strijdtoneel op sturen.

Pechverhelping Tour de France 2013

De afbeeldingen van de teamwagens zijn te vinden op hun respectievelijke Facebookpagina's, tenzij anders vermeld.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Waxweazel 15:02
afbeelding van Waxweazel

Ik wacht vol ongeduld op het eerste team dat een Dacia als volgwagen zal inzetten :p

Adriaan 16:37
afbeelding van Adriaan

Dan ga je toch nog eventjes mogen wachten vrees ik :p
Ik heb een jaar of 5 eens meegereden met een reclame wagen in de tour van vlaams brabant. En soms kan het er echt had aan toegaan, zeker in tijdritten, die fietsers gaan soms tegen 90 per uur een 90° bocht in, en dan moet je maar zien dat je ze kan bijhouden. En die smart brabus heeft toen alle kanten van de baan gezien :p was wel geestig om eens op de openbare weg volluit te kunnen gaan :p

Dequal 10:42
afbeelding van Dequal

Skoda stickers op de Volkswagen van de medics, moehaha. :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws