Officieel: Smart Fortwo en Forfour (2014)

smart-fortwo-forfour-2014_05

Deze ochtend moesten we het nog met wazige plaatjes doen, nu is het olijke kleine duo officieel los. Met de nieuwe generatie smart probeert Mercedes terug potten te breken in het segment van kleine stadskarretjes.

Er valt niet over te discussiëren, het duo ziet er een stuk stoerder uit dan vroeger. Dat is ook niet gek, want hoewel de fortwo met 2,69 meter nog steeds een kleine rekel is, staat hij wel stevig tien extra centimeters in de breedte. Dat merk je vooral aan de wielkasten waardoor de kleine stadswagens er niet meer uitzien als.. tja... koekendozen.

Voor 2 en voor 4

De nomencultuur blijft behouden. Ben je maar met twee, dan is er de fortwo. De forfour biedt dan weer plaats aan - jawel hoor - vier. Uiterlijk onderscheiden beiden zich met het aantal deuren. het leven kan soms simpel zijn. Over de rest van het uiterlijk kunnen we kort zijn. Niets wereldschokkend nieuws aan de hand. Denk vooral aan een moderne snoet en een geinige achterkant. De forfour heeft het dan weer moeilijker om zijn genen met de nieuwe Renault Twingo te verbergen. Beide wagens werden namelijk gezamenlijk ontwikkeld.

smart-fortwo-forfour-2014

Adieu aan de oude techniek

Een nieuwe generatie staat bijna altijd gelijk aan nieuwe techniek onder de kap. Of in het geval van de Smart toch opgefriste. Vooraan een MacPherson-ophanging die deels gebaseerd is op die van de vorige generatie Mercedes C-Klasse. Achteraan nog steeds een Dion-as. Dit is een starre asconstructie waarbij het differentieel geen deel uitmaakt van het geheel. Een differentieel ja, want net zoals bij de vorige zit de motor achterin en gebeurt de aandrijving op de achterwielen.

smart-fortwo-forfour-2014

Ook met handbak

Voordien was een smart enkel beschikbaar met een verouderde gerobotiseerde vijfbak. Die verdwijnt nu richting vuilbak en maakt plaats voor een automaat met zes trappen en dubbele koppeling. Voor het eerst kan je ook met een manuele vijfbak de weg opgaan. Motorisch blijft de 1.0-driecilinder behouden (60 of 71 pk), maar kan je nu ook aanspraak doen op een kleinere 0,9-drielinder met turbo van 90 pk. Dieselaars blijven nog steeds op hun honger zitten.

smart-fortwo-forfour-2014

Moderne opties

Buiten kekke kleurtjes en hippe velgen - zo'n 40 combinatiemogelijkheden - kan je in de smart nu ook een gps en cruise control krijgen. Verder bemerken we een rag top (stoffen open dakje), zijwindassistent (standaard) en nog een stereo met maar liefst 8 speakers. Waar ze die allemaal steken, het is ons een raadsel. Op het autosalon van Parijs zullen we hem van dichtbij kunnen bewonderen, vanaf november kan je hem bij de plaatselijke dealer bestellen.

smart-fortwo-forfour-2014

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Dequal 22:47
afbeelding van Dequal

Kotske leggen, niemand zeggen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws