Officieel: Lamborghini Urus (2017)

2017_lamborghini_urus_11

De meest controversiële Lamborghini sinds de LM 002 is een feit.

Bijna vijf jaar na de Urus Concept is het productiemodel van de Lamborghini offroader een feit. De SUV van het Italiaanse sportwagenmerk is op zijn zachtst gezegd controversieel. Ook al bouwden de Italianen ooit de LM 002, een monster-SUV met Countach V12 bedoeld voor legerdoeleinden. De Urus tapt uit een ander vaatje en is eerst en vooral bedoeld voor de weg en moet Lamborghini's nieuwe volumemodel worden.

2017_lamborghini_urus

De Urus is gebaseerd op het gekende MLB Evo-platform en deelt zijn techniek met de Porsche Cayenne, Bentley Bentayga en Audi Q7. Daardoor heeft de Urus recht op technische hoogstandjes zoals het door 48 Volt gestuurde systeem met actieve antirolstangen, vierwielsturing en adaptieve luchtvering. Onder de motorkap ligt de gekende VAG 4.0 V8 biturbo die er in de Urus maar liefst 650 pk uitperst.

2017_lamborghini_urus

Dankzij de standaard vierwielaandrijving schiet de stier daarmee naar 100 km/u in slechts 3,6 s terwijl de topsnelheid op een niet te misverstane 304 km/u ligt. Daardoor moet de Urus niet onderdoen voor zijn broertje Huracan. Ook al weegt die meer dan 500 kg minder. Met zijn 5.112 mm lengte en 2.016 mm breedte heeft de Urus een flinke voetafdruk. Ondanks het uitvoerig gebruik van aluminium en lichtgewicht staal zet de uber-SUV toch makkelijk 2,2 ton op de weegschaal.

2017_lamborghini_urus

Niettegenstaande de flinke onroadprestaties van de Urus praten de Italianen maar wat graag over de offroadprestaties. Lambo heeft dan ook uitvoerig gewerkt om de Urus ook naast het asfalt te doen functioneren. Je krijgt daarbij de hulp van het nieuwe Tamburosysteem dat via de Animaschakelaar verschillende settings groepeert onder Corsa, Sport, Strada, Neve, Terra en Sabbia. Op een Belgische prijs is het voorlopig wachten maar die zal naar alle verwachting net onder de 200.000 euro liggen.

Porsche-Centre-Antwerpen

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Carlos 19:20
afbeelding van Carlos

In het geel ah bwa... In het grijs misschien :-).

Wim 19:37
afbeelding van Wim

naar naar de roots(tractoren) ;)

Ferdi 21:35
afbeelding van Ferdi

De Jeep had teveel storingen.....B en benieuwd hoelang het duurt voor de eerste storingen bij de Urus komen.
Maar ik gun hem wel een dergelijke mooie wagen. Alleen als ik zie hoe er mee om gegaan wordt. Bijvoorbeeld met een koude motor gas geven naar hoge toeren is al niet goed. Maar goed, liefhebbers zonder gevoel voor techniek. Hij gaat nog wel schrikken van de werkplaatsrekeningen.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws