Officieel: Tesla Model Y verschilt niet radicaal van Model 3 (2019)

Tesla Model Y

Tesla heeft afgelopen nacht een nieuw model onthuld: de Model Y. Het is een soort SUV-coupé op basis van de Model 3, maar dan wel een met 7 zitplaatsen.

Deze ochtend om 4 uur Europese tijd onthulde Tesla-baas Elon Musk de Model Y, een SUV-coupé op basis van de Model 3. Vooraan lijken beide modellen zo sterk op elkaar dat je al heel goed moet kijken om het verschil te zien, maar in profiel en langs achteren valt op dat hij een pak hoger is, al verklapt Tesla zelf niet hoeveel het in centimeter scheelt. De Model Y onderscheidt zich van de gehypete berline, die zelfs onze nuchtere Yves tot een fanboy heeft omgetoverd, door het feit dat hij een kofferklep heeft in plaats van een deksel en door de mogelijkheid om hem met 7 zitplaatsen te bestellen, ondanks de steil aflopende daklijn. De merkwaardige Falcon Wing-deuren van zijn grote broer Model X neemt hij niet over, hij houdt het bij conventionele portieren.

Tesla Model Y

Begin 2021

Omdat de Model Y op hetzelfde platform staat als de Model 3, biedt hij ook dezelfde aandrijfopties. Dat betekent dat hij bij zijn marktintroductie begin 2021 verkrijgbaar is met één batterij in combinatie met achterwielaandrijving (Model Y Long Range), vierwielaandrijving (Long Range Dual Motor) en in een extra snelle versie (Model Y Performance), eveneens met vierwielaandrijving. Een jaar later wordt de Model Y Standard Range geïntroduceerd.

Tesla Model Y

Reserveren niet mogelijk

In tegenstelling tot de Model 3 kan je voor de Model Y geen reservatie plaatsen, al is dat eerder een kwestie van interpretatie. Je kan de compacte SUV namelijk al volledig configureren op de website van Tesla en een bestelling plaatsen mits het storten van een voorschot van 2.000 euro. Maar je kan nog annuleren en je voorschot terugvragen, zodat het eigenlijk toch een beetje om een reservatie gaat, al is dat een kwestie van semantiek. Als je vandaag bestelt, weet je al hoeveel geld je opzij moet zetten tegen de levering begin 2021, maar met Tesla’s grillige prijsstrategie weten we niet of het verstandig is om je vandaag al op de huidige prijzen vast te pinnen. Over prijzen gesproken: de Long Range (540 kilometer rijbereik, 5,8 seconden van 0 naar 100 km/u) kost 56.000 euro, de Long Range Dual Motor (505 kilometer, 5,1 seconden) 60.000 euro en de Performance (480 kilometer, 3,7 seconden) 69.000 euro. Prijzen voor de Standard Range zijn er nog niet, maar wij durven op een bedrag tussen de 45.000 en de 50.000 euro gokken.

Tesla Model Y
Auteur: Auteur: Bert Troubleyn
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Alfred 12:20
afbeelding van Alfred

Een Mini X, wat knapper dan de 3 vind ik. Prijszetting is ook nog niet zo heel gek.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws