Toyota bZ4X Concept spreekt mondje elektrisch (2021)

Toyota bZ4X Concept (2021)

Na een tijdje teasers de wereld insturen is het vandaag zover: de Toyota bZ4X Concept is officieel vrijgegeven. Of er iemand op zijn toetsenbord in slaap viel bij het registreren van de naam? Misschien.

Toch heeft bZ4X ook een betekenis. Zo staat de "bZ" in de naam voor Beyond Zero. Het getal erachter staat voor de rang in het gamma, de X duidt op een crossover of SUV. In het voorjaar van 2022 gaat de bZ4X in productie maar vooraleer het zover is wil Toyota nog de conceptversie laten zien. Dat is een belangrijke, want op wat Chinese C-HR's en een oude generatie RAV4 na, bouwde Toyota nog geen volledig elektrische wagen. Het merk zwoer tot voor kort bij hybride voertuigen en wilde zich met de Prius plug-in alleen een kleine zijsprong permitteren.

subaru-broeder

De bZ4X staat op het E-TNGA-platform van Toyota, het platform dat de Japanners ontwikkelden voor elektrische auto's. Zoals je eerder bij de teasers kon lezen is de bZ4X en ook het E-TNGA-platform ontwikkeld in samenwerking met Subaru, waardoor we binnen afzienbare tijd ook een Subaru-versie van deze bZ4X te zien zullen krijgen.

Toyota bZ4X Concept (2021)

Op de details over de aandrijving met twee elektromotoren is het nog even wachten. Toyota wil ons wel al laten kennismaken met het design. Van ver zou je zeggen dat je met een RAV4 te doen hebt, de vormentaal zit alvast goed. Toyota hanteert scherpe lijnen die misschien wel wat meer aan een Lexus-model doen denken dan aan een Toyota. De grille blinkt uit in afwezigheid, daarboven staat wel een LED-strip in de hoog opgestelde koplampen, verbonden met een zilverkleurige strip.

drive-by-wire

De E-TNGA-opstelling heeft volgens Toyota als voordeel dat de beenruimte erg groot is. Verder krijgt de bZ4X ook een laag geplaatst dashboard, waardoor het ruimtegevoel verhoogd wordt. Zowat alle knoppen zitten in de middenconsole, achter het stuur duikt een haast zwevend display op waar de rijdersinfo wordt weergegeven. De fysieke stuurstang verdwijnt en wordt vervangen door drive-by-wire techniek. Dat wil Toyota benadrukken door het stuurwiel te vervangen door iets dat op de Pot van Olen lijkt; twee oren naast een groot Toyota-logo.

Toyota bZ4X Concept (2021)

Toyota lanceert in de kantlijn dus een bZ-label. Tussen nu en 2025 lanceert Toyota zeven nieuwe volledig elektrische modellen onder de bZ-benaming. Daarnaast blijft het merk hybride, plug-in, en waterstofmodellen produceren.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws