Lamborghini Aventador Ultimae: eentje voor de geschiedenisboeken (2021)

Lamborghini Aventador Ultimae

Bij Lamborghini vieren ze een einde van een tijdperk. Want met het nakende pensioen van de Aventador komt er ook een einde aan de mythische 6.5-liter V12 van het merk. De toekomst is geëlektrificeerd, waardoor de Aventador LP 780-4 Ultimae de atmosferische V12 mee neemt in zijn graf. Met een laatste zwanenzang van 780 pk.

In het huidige landschap van super- en hypercars is de muur van 700 pk al vlot doorbroken. Waar de meeste automerken echter grijpen naar turbogeblazen blokken, dingt Lamborghini nog mee met haar atmosferische 6.5-liter V12. Een dijk van een motor... die het qua efficiënte (lees: CO2, verbruik,...) niet meer kan opnemen tegen de concurrentie én de strengere Europese normen. De Aventador LP 780-4 Ultimae is de ultieme zwanenzang. Een ode aan de atmosferische V12 als het ware.

780 briesende stieren

Met de focus op de V12-motor achterin zou je bijna vergeten dat ook de Aventador na 10 jaar op pensioen gaat. De uitgaande Ultimae-variant is naar Lambo-normen trouwens redelijk bescheiden gestileerd. Geen exuberante spoilers of foute stickers, wel subtiele rode accenten en een ingetogen grijze lakkleur. Al kan je zonder twijfel ook voor een knalpaars exemplaar gaan. Geen zorgen, succesvolle Youtuber.

Lamborghini Aventador Ultimae

Achterin de Aventador Ultimae ligt de laatste iteratie van de huidige atmosferische 6.5-liter V12. Die startte zijn carrière met 700 pk en 690 Nm koppel, in de finale versie is 'ie goed voor 780 pk en 720 Nm. Dat klinkt als een bescheiden vermogenswinst maar vergeet niet dat ze met een atmosferische motorblok niet even de turbodruk kunnen verhogen. Elke extra pk is een ware zoektocht. In ruil krijg je een heerlijke symfonie wanneer het piekvermogen op 8.500 tpm naar de wielen wordt gestuurd.

Eind V12?

Of de Aventador Ultimae het einde van de V12 betekent voor Lamborghini? Dat is niet helemaal duidelijk. De nadruk wordt namelijk vooral gelegd op de atmosferische karakteristiek van het motorblok. Het is dus niet ondenkbaar dat Lambo op de proppen komt met een drukgevoede V12 of eentje die hulp krijgt van een elektromotor. Een Lamborghini hybride dus. Klinkt maf maar stiekem verkoopt Lamborghini die technologie al met haar gelimiteerde Sian. We zijn alvast benieuwd hoe de opvolger van de Aventador er uit komt te zien!

Lamborghini Aventador Ultimae

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws