Officieel: Toyota Corolla Cross komt dan toch naar Europa (2021)

Toyota Corolla Cross Hybrid 2021

De Yaris Cross is niet langer alleen: Toyota brengt nu ook een Cross-afgeleide van de Corolla naar Europa. Die Corolla Cross krijgt net als zijn kleine broer een geheel eigen design en brengt daarnaast ook een nieuwe generatie van Toyota’s hybride aandrijflijn met zich mee.

Weetje van de dag: deze Toyota Corolla Cross is eigenlijk geen helemaal nieuwe verschijning. Het model rijdt in zijn huidige vorm al sinds vorig jaar rond maar bleef al die tijd onder onze radar aangezien hij uitsluitend in Azië over de toonbank ging. Nu vervoegt de crossover ook bij ons de hatchback-, break- en berlineversies in Toyota’s Corolla-gamma.

Mix tussen Corolla, RAV4 en… Lada?

Deze Cross is echter heel wat meer dan gewoon een opgekrikte versie van de hatchback. De auto lijkt zelfs in de verste verte niet op de reguliere Corolla en kiest duidelijk voor de traditionele aanpak met een braaf frontje en een typisch SUV-silhouet. Dat doen ze bij Toyota vermoedelijk om de Corolla Cross te onderscheiden van de creatief vormgegeven C-HR, waarmee de nieuwe crossover een segment moet delen.

Toyota Corolla Cross Hybrid 2021 achterkant

De Corolla Cross onderscheidt zich ook qua formaat van zijn lagere versies: met een breedte van 1,82 meter en een lengte van 4,46 meter is deze crossover aanzienlijk groter. Die lengte zit niet alleen in de langere neus maar ook in de kont van de auto, die wat meer tegen het design van de RAV4 aanleunt. Ook het koffervolume lijkt daarvan mee te profiteren, al geeft Toyota de cijfers daarvan nog niet vrij. Op de flanken van de crossover vinden we dan weer boogvormige inkepingen die ons stiekem wat aan het ontwerp van de nieuwe Lada’s doen denken.

Digitale cockpit

Enkel binnenin herkennen we de familieband met de Corolla want het dashboard lijkt er grotendeels van overgenomen. Op een paar technische details na dan, want deze Cross wordt tegen betaling voorzien van een 10,5 inch groot infotainmentscherm met Toyota’s nieuwe Smart Connect-systeem met over-the-air-updates. Daarnaast kan je de crossover bestellen met een digitale cockpit van 12,3 inch groot, volgens Toyota het grootste bestuurdersdisplay in zijn segment.

Toyota Corolla Cross Hybrid 2021 interieur

Verder volgt het interieur dus grotendeels de aanpak die we ook opmerkten bij de lancering van de Yaris Cross, die er van buitenaf helemaal anders uitziet maar binnenin gemakkelijk verward kan worden met de reguliere Yaris. De stoelen blijven bijvoorbeeld herkenbaar, net als alle bedieningselementen.

Generatie nr. 5

In tegenstelling tot die Yaris Cross vertoont de Corolla Cross echter ook onder de motorkap heel wat verschillen met zijn bijna-naamgenoot. De crossover wordt namelijk Toyota’s eerste model dat aangedreven wordt door de vijfde generatie van zijn iconische hybride aandrijflijn. De belooft naast verbeterde efficiëntie ook meer rijplezier dan voorheen.

Toyota Corolla Cross Hybrid 2021 digitale cockpit

Zo ligt onder de motorkap naast een 2.0-liter benzinemotor ook een elektromotor, die zijn stroom haalt uit een krachtigere, 40% lichtere batterij. Alles samen krijgt de Corolla Cross 197 pk; 17 pk meer dan de reguliere Corolla uit zijn 2.0-liter hybride aandrijflijn haalt. Een plug-inhybride komt er net als bij de reguliere Corolla niet, maar de crossover kan desgewenst wel geleverd worden met een extra elektromotor op de achteras voor vierwielaandrijving.

De Toyota Corolla Cross verschijnt vanaf midden 2022 bij de dealers, waar hij tussen de C-HR en de RAV4 komt te staan. Prijzen kunnen we voorlopig nog niet meegeven, maar verwacht deze auto aan een paar duizend euro duurder dan de standaard-Corolla.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Dirk 09:13
afbeelding van Dirk

Eindelijk bevestiging.
Gek dat zelfs de dealers tot een week geleden niet konden bevestigen wanneer deze Corolla cross gelanceerd zou worden.
In ieder geval als de koffer groot genoeg is en de beenruimte 2 Kinderen kan huisvesten.... Doe ik mezelf de AWD versie full option cadeau.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws