BMW Group slokt Alpina op

BMW Group slokt Alpina op

Onverwacht nieuws op ons bord vandaag, want BMW heeft een hoop centen betaald om tuningbedrijf Alpina over te nemen. Alpina wordt daarmee het vierde automerk onder de BMW-vleugels.

Alpina was al langer de huistuner van BMW. Wanneer de Duitse premiumconstructeur een nieuw model uitbracht, was er bijna terzelfder tijd een gepeperde Alpina-variant. Alpina werkte al langer alleen voor BMW. Nu neemt BMW het huis dus over, om het te integreren in haar bedrijfsstructuur.

toekomstige veranderingen

Bij Alpina zijn ze blij met de overname, want met de huidige elektrificatie en de steeds strenger wordende eisen van de overheden wordt het stilaan ondoenbaar voor kleine autobedrijven om te blijven bestaan. Tot 2025 zal Alpina alvast zelf auto's blijven produceren maar wat nadien gebeurt met het merk, en bij uitbreiding de productiefaciliteit in het Duitse Buchloe, is nog niet geweten. Wel zullen er een aantal veranderingen doorgevoerd worden, al zouden de mensen die niet meer bij Alpina aan de slag kunnen ergens anders een functie krijgen binnen BMW.

BMW Group slokt Alpina op

Alpina begon in 1965 als tuning- en racingspecialist voor BMW. Het bedrijf bouwt zelf geen eigen ontwikkelde modellen, wel verbouwt het bestaande BMW-modellen zodat ze meer vermogen, luxe en exclusiviteit krijgen. De gekende groene kleur en minstens even legendarische spaakwielen zijn typische kenmerken van Alpina.

BMW Group slokt Alpina op

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Thomas22 13:33
afbeelding van Thomas22

Misschien wordt Alpina wel een directe concurrent van Maybach.

Steven Peeters 23:54
afbeelding van Steven Peeters

Thomas; dat is echt een compleet andere klasse. Om Maybach te bestrijden heeft BMW Rolls-Royce in de portefeuille zitten.

Alpina is overigens meer dan een Tuner geweest. Je koopt namelijk op papier echt een ander merk.
Al kan je Alpina meer vergelijken met pakweg AMG, die ook onafhankelijk waren en dan werden overgenomen door Mercedes-Benz.

Geen slechte zet. Alpina kan effectief een ander segment invullen dan het uitgeholde M-sport verhaal. Het is eigenlijk zielig dat je op een viercilindertje een 'M-pakket' kunt nemen.

Nee, dan is Alpina stijlvoller, omdat het een totaalpakket is en een ander segment aanspreekt: dat van stijl en comfort, maar wel met brute power.

Ik vind het fantastisch

Wim 09:26
afbeelding van Wim

idd Steven, makes sense

this 09:02
afbeelding van this

De E30 M3 met 4 cilinders zou ik toch alles behalve zielig noemen hoor.

tomtom 08:33
afbeelding van tomtom

> Het is eigenlijk zielig dat je op een viercilindertje een 'M-pakket' kunt nemen.

Tja, een viercilindertje van nu kan ondertussen wel gauw 300pk uitbraken, terwijl je vroeger voor boven (of zelfs vanaf?) de 150pk snel een zescilinder van minstens 2L nodig had. Turbokracht!

Om maar te zeggen dat uw uitspraak toen kon gelden, maar nu niet meer.

Jos D. 08:27
afbeelding van Jos D.

Het einde van Alpina dus. Net zoals met AMG gebeurd is.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws