Mini John Cooper Works 1to6 Edition: afscheid van de handbak? (2023)

Mini John Cooper Works 1to6 Edition 2023

Mini katapulteert alweer een speciale editie onze richting uit, maar dit exemplaar zou wel eens héél verzamelbaar kunnen worden. Het gaat namelijk om een handgeschakelde versie van hun John Cooper Works-hothatch, die er tegenwoordig enkel met automaat is… En de kans is groot dat dat ook zo zal blijven.

We moeten er geen doekjes om winden: de toekomst ziet er niet goed uit voor de manuele versnellingsbak. Zo hebben schakelpoken en H-patronen al helemaal geen plaats in elektrische auto’s, maar zelfs daarnaast kiest de koper steeds meer voor de automaat. Daardoor vinden constructeurs het vaak niet meer de moeite om handgeschakelde versnellingsbakken aan te bieden voor zelfs hun sportievere modelletjes, getuige de Mini John Cooper Works. Die hothatch kan je tegenwoordig uitsluitend met een automatische versnellingsbak bestellen… Tenzij je één van 999 gelukkigen bent.

Rouwband vol schakelpatroontjes

Mini heeft namelijk het doek getrokken van de John Cooper Works 1to6 Edition en nee: dat is geen speciale editie voor zij die enkel namiddagen werken. In de plaats daarvan verwijst de ‘1to6’ naar een manuele versnellingsbak en dat is dan ook precies wat je in het vooronder van deze Mini vindt. Die naam is trouwens niet de enige hint, want op de achterklep vind je een logo met een schakelpatroontje terwijl de auto beschikt over een racing stripe waar hetzelfde motief talloze keren in terugkeert. Ter hoogte van het panoramadak staat er dan de vermelding ‘One of 999’ in gestanst, want zoveel worden er wereldwijd van geleverd. Verder herken je de 1to6 Edition aan zijn zwarte lak met zwarte 18-inchvelgen — inderdaad: de kleur van de rouw.

Mini John Cooper Works 1to6 Edition 2023

Mini maakt er zoveel woorden misschien niet aan vuil, maar iets zegt ons dus dat het wel eens om een afscheidsnummer zou kunnen gaan. Kijk je er namelijk het huidige gamma op na, dan kan je bij ons tegenwoordig al geen enkel Mini-model meer met een handbak bestellen. In andere markten is dat soms wel nog het geval, maar de vraag blijft of Mini wel een handgeschakelde versie voor zijn aankomende generatie van de Cooper gaat ontwikkelen. Die komt in de loop van volgend jaar op de markt, en vooral de elektrische varianten lijken daar het voortouw te gaan nemen. Deze 1to6 Edition is met andere woorden misschien wel je laatste kans om een nieuwe, handgeschakelde Mini op je naam te zetten…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws