Take your pick: 13 mooiste sturen

Je stuur. Het kan je auto-ervaring maken of kraken en je pakt het waarschijnlijk meer vast dan je partner. Gelukkig genoeg blijft de ronde vorm nagenoeg behouden bij alle verschillende soorten sturen, maar hoe zit het met de materiaalkeuze? Leer, alcantara of gewoon klassiek hout? Driespaaks? Met of zonder bediening op het stuur? WIj verzamelden de 13 mooiste sturen.

Wij verzamelden de 13 mooiste en/of interessantste sturen. Zelf ook eentje toevoegen? Doe het gerust in de comments!

De sturen staan in willekeurige volgorde.

Jaguar E-type

Jaguar E-type, een persoonlijke favoriet. Simpel, hout en drie metalen spaken. Bril op, handschoenen aan en je bent vertrokken. Het grote nadeel aan houten sturen blijft de grip. Als je handen ook maar iets zweten kan je onmogelijk nog genoeg controle hebben over het stuur, vandaar dat handschoenen onmisbaar zijn bij houten sturen.

Jaguar C-type

Het stuur van de Jaguar C-type is duidelijk met dezelfde mindset ontworpen als dat van de E-type, al kwam deze laatste pas een 10 jaar later. Iets minder afgewerkt, maar de C-type was dan ook een racewagen.

Mercedes W115

De Mercedes W115 staat toch ergens bovenaan in de lijst van de raarste stuurwielen. In 1972 kon het allemaal, vandaag zou het zelfs niet eens tot aan de concept-fase komen, spijtig genoeg.

Spyker C8

Nu we het toch over dat lijstje hebben, zet het stuur van de Spyker C8 er ook maar bij. Het heeft iets, al moet je wel een fan zijn van al dat bruin.

Lexus LS 'Shimamoku'

Dit 'Shimamoku' stuur straalt gewoon pure klasse uit. Het duurt 38 dagen enkel en alleen om dit stuur te maken, er worden namelijk verschillende lagen licht & donker hout over elkaar gelegd volgens een speciaal proces. Klik hier voor een filmpje dat het hele proces beschrijft.

Oldsmobile

Dit Amerikaanse automerk - dat sinds 2004 failliet is - maakte in hun 137 jaar lange geschiedenis heel wat interessante sturen. Dit exemplaar van een 1949 Oldsmobile is alvast een blinkend pareltje.

Citroën DS

De Citroën DS, een woordspeling op het Franse voor "Godin" is voor velen nog altijd de mooiste wagen ooit gemaakt. Alhoewel zij bij ons nogal bijnamen kreeg als* Strijkijzer* werd ze door vele prominenten tot in de hemel geprezen. Ook het stuurwiel van deze wagen geïntroduceerd in 1955 is een uniek item.

Porsche 928

Hoewel de Porsche 928 de geschiedenisboeken in gaat als de lelijkste Porsche ooit hadden ze het bij het stuur wel bij het rechte eind, letterlijk. Een minimalistisch vierkant siert het stuur. Streven naar simpliciteit sierde dan ook de jaren 90. De 928 was ook een van de enigste Porsche's met een heuse V8.

Fisker Karma

In het blauwe interieur van de Karma waar wij een half jaar geleden mee reden kwam het niet zo goed tot zijn recht maar deze warme kleuren staan hem beeldig.

Alfa Romeo 159

Alhoewel de rest van het interieur sterk verouderd is doorstaat dit stuur volgens ons nog steeds de tand des tijds. Het mooie gebruik van leder en alcantara zorgen voor een perfecte grip.

Ford Model T

Hoewel velen het succes van de Ford-T danken aan zijn goedkope prijs weet elke autofan dat het gewoon door het mooie stuur kwam. We missen wel radiobediening aan het stuur, maar dat zullen we wel even door de vingers zien.

Mercedes-Benz F200 (SCL600)

Mercedes ging in 1996 terug naar hun roots met de F200. Het stuur - ik bedoel: de joystick - verwijst terug naar de eerste Mercedes benz patent motor wagen. Uiteraard bereikte dit, net zoals de wagen, nooit het productiestadium. Maar het geeft hem wel genoeg coolheid om te verschijnen in dit lijstje.

Uasa PTV 250

Hoewel het merk Automoviles Utilitarios S.A bij de meeste mensen geen belletje doet rinkelen, konden ze sturen maken als de beste! Bij dit model, de PTV 250, gingen ze ook weer loos. Merk de dunne stijlen van het stuur op die het een zeer fragiele - en lichtjes op het Mercedes logo gelijkende - look geven. In totaal werden er maar 1100 PTV 250's gemaakt, dus je hebt sowieso een zeldzaam stuur in je handen. Wel niet te hard draaien.

Heb je zelf een favoriet die we hebben gemist in ons overzicht? Aarzel niet om hem in de comments te laten zien!

Laatst gepubliceerd

Reacties (11)

Plaats een reactie
Techno Patat 14:52
afbeelding van Techno Patat

Ej, mijn interieur is niet verouderd! Qua design vind ik het nog steeds schitterend! D tellers vallen me ook goed mee! Toegegeven, het mediasysteem is wat verouderd (jaren '90?) maar met een Pioneer is dat opgelost :p! maareuh, alcantara heb ik niet ze! Enkel leer, rode stiksels en donkergrijs geborsteld aluminium!

En qua stuurtjes mag dat van de Zonda R er ook bij imo! met dat klokje-achtige toerenteller, heel cool!

Dat van de oude Benz vind ik ook geniaal, heel cool! Dat van de DS is wel origineel, maar mooi is het toch niet ze :p!

Ik wist niet dat ze bij Fishker zo een cool stuur hadden! Nog nooit op gelet :p! kuddo's!

Yvesw 15:33
afbeelding van Yvesw

We hebben geprobeerd om van elk decennium iets te plaatsen. De Zonda viel er uit door jouw stuur :-p en dat van de Lexus. Al is het ook een pareltje ;-)

Fisker heeft inderdaad een ongelooflijk knap stuur. Hoop het binnen honderd jaar te zien opdoemen op Autofans in het artikel "Mooiste sturen van de vorige eeuw" :-)

Yannick 12:00
afbeelding van Yannick

ik ben wel fan van dit stuurtje! http://images.gtcarlot.com/pictures/49681506.jpg

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws