betaalbare cabrio's voor echte autofans

Cabrio's voor autofans

Toegegeven, het weer nodigt nog niet uit om met een wagen zonder dak rond te toeren. Toch is het momenteel het perfecte moment om tweedehands een cabrio aan te schaffen, want wanneer de zon verschijnt, gaan de prijzen recht evenredig naar boven.

Het is moeilijk om als autofan een betaalbare cabrio te vinden. Sommigen zien er nogal "gay" uit, anderen wobbelen over de weg als een lekke boot en veelal laat het weer het toch niet toe om er één aan te schaffen. Toch hebben ze een bepaalde je ne sais quoi die soortgenoten met daken soms missen. Wij verzamelden een aantal cabrio's die de Autofans Seal Of Approvall hebben.

Honda S2000

Honda S2000

De bad boy onder zijn soortgenoten. Een 2.0 F20C benzinemotor met VTEC schreeuwt 241 pk en 205 Nm met liefde naar +/- 9.000 toeren per minuut. Gemaakt voor de 50e verjaardag van Honda is het een stuk techniek gemaakt als uitstalraam van hun kennis. Hij is zelfs "relatief" zuinig. Eigenaars spreken van een verbruik van 10L/100km. Niet slecht voor een sportkarretje dat menig coupe sportwagens zoek rijdt.

Honda S2000

Prijzen springen, door zijn grote aantrekkingskracht, wel de pan uit. In België moet je al goed zoeken om er één te vinden onder de 15.000 euro. In het buitenland (lees: Duitsland) zijn er gelukkig nog wel wat te vinden. Ideaal zijn modellen van 2002. Deze hebben nog de hoogtoerige motor van de 1ste generatie maar hebben toch een aangepaste ophanging en een glasraam vanachter (in plaats van een plastic raampje).

Mercedes-Benz SLK

Mercedes SLK 230

Een SLK van de eerste generatie weliswaar. Een knap gelijnde cabrio - als je van de Legoblokjesgeneratie bent - met een metalen cabriodak. Het beste van twee werelden dus. De SLK is er trouwens voor alle budgetten. Van een instapper SLK 200 tot een totaal van de pot gerukte SLK 32 AMG. Gekenmerkt als een redelijk strak sturend karretje moet je wel bereid zijn om soms bespot te worden met je "kapperswagen". Maar wat weten zij er van, toch?

Mercedes SLK 32 AMG

De SLK to have is de 230 met compressor. Liefst van na 2000. Deze 2.3 met supercharger heeft 193 pk en 230 Nm koppel. Prijzen begingen bij 5.000 euro al zal je voor een goed model wel 8K kwijt zijn. Ga trouwens op zoek naar een handbak (vijf versnellingen). Wil je helemaal loos gaan, dan vind je relatief goedkoop (rond de 15.000 euro) een SLK 32 AMG in Duitsland. Daarmee heb je een zeldzaam brokje cabrio met een 354 pk/ 450 Nm sterke V6 met compressor.

Mazda MX5

Mazda MX5

Een lijst van cabrio's voor autofans zonder een MX5 er in? Onmogelijk. De best verkochte open tweezitter op heel de wereld biedt ongeveer de beste rijeigenschappen van zijn dakloze broertjes. Zeker met het prijskaartje in het achterhoofd. De wagen wordt sinds 1989 geproduceerd en heeft een hele resem aan generaties. Elke nieuwe interpretatie van de oer-MX5 verloor echter meer en meer ziel. Zeker het uiterlijk ging er op achteruit, of je bent fan van gigantische open smoelen natuurlijk...

Mazda MX5

Een foute aankoop doe je nooit met een MX5. De NA (1ste generatie) blijft wel de mooiste van de familie. Gouden regel is om bij de eerste twee generaties op zoek te gaan naar een 1.8. Bij het NA-model heb je een 1.8 met 131 pk en 152 Nm koppel, bij de NB krijg je van deze 1.8 141 pk en 162 Nm koppel. Bij de NC daalde de kracht van de 1.8 (126 pk) om plaats te maken voor een 2.0 met 162 pk. Hoewel die laatste iets zwaarder voorin lag. Prijzen beginnen bij een belachelijke 2.500 euro. Voor - sluikreclame alarm - 10.500 euro heb je trouwens de MX5 NC 1.8 van Autofans redacteur Yannick. Koopje!

Porsche Boxster

Porsche Boxster S

Ook wel eens de "poor man's" Porsche genaamd is de Boxster toch een zalig rijdende dakloze Porsche. Het is trouwens de enige in dit rijtje met de motor achterin (of zoals zij het noemen: "middenmotor"). De Boxster is qua styling gebaseerd op de tijdloze Porsche 550 waar hij onder andere de centrale uitlaat van leent. Zoek je een wagen waar je overdag mee kan knallen op de Nürburgring en 's avonds met je date - want die heb je met een Porsche - te gaan eten in stijl? Dan is de Boxster jouw partner in crime.

Porsche Boxster S

Goedkoop is een Porsche nooit. Zeker omdat je eigenlijk best opteert voor de Boxster van de 2de generatie (Interne codenaam: 987, geproduceerd vanaf 2005). Deze is een stuk knapper - wegens: stylingskenmerken van de Carrera GT - en het interieur is er een pak op vooruit gegaan.
Het klinkt dan ook raar dat we tegen eerder advies in vertellen dat je eigenlijk de 1st gen (986) moet nemen. Betaalbaar als Boxster S (van begin jaren 2000) en meer dan snel genoeg. Sweet spot is de Boxster S van bouwjaar 2003. Deze kreeg - net zoals bij de S2000 - een glasraam in het canvas in plaats van een plasticraam. Ook verdwenen vanaf dan de oranje knipperlichten. Prijzen zweven ergens rond de 10.000 euro.

Welke knappe, betaalbare roadster kennen jullie nog die je als echte autofan kan rijden? Laat het zeker weten in de reacties!

Laatst gepubliceerd

Reacties (23)

Plaats een reactie
Rob 19:25
afbeelding van Rob

Lotus Elise en Opel Speedster zijn ook wel leuke speeltjes.
Maar een cabrio voor de echte autofans? TVR Chimaera. Voor 15-20K heb je wel een leuke lijkt me. Even betrouwbaar als de gemiddelde balletje-balletje artiest in Barcelona, maar dat zijn onbelangrijke details ;-) Reserveer dus wel een budget voor de onvermijdelijke reparaties..
https://www.youtube.com/watch?v=kVZHIJ_c-Ng

Mesoerrie 23:36
afbeelding van Mesoerrie

Leuk lijstje, met de S2000 en MX-5 als favorieten.
Feit is wel dat er van de 1.8 MX-5'n (NA & NB) niet zo veel te koop staan. Een 1.6 NA tot 1993 met 116 pk doet het zeker ook niet slecht. Beste is wel een model te zoeken van na 06/1991, want dan hebben ze de krukas iets aangepast. En roest aan de dorpels blijft ook een zwak punt...

Verder denk ik nog aan de MGF. De Toyota MR-2 mag zeker ook niet ontbreken!
En terwijl we toch bezig zijn: de Nissan 350Z

Yvesw 14:52
afbeelding van Yvesw

Er is lang twijfel geweest om de Elise al dan wel of niet in de lijst te zetten. Wegens zijn te groot "hardcore" gehalte heeft hij zijn plaatsje toch niet gekregen. Een Elise als daily kan je moeilijk verkopen aan je wederhelft (een factor die je ook in je achterhoofd moet houden). De Speedster viel sowieso uit de boot... Een duurdere variant van een wagen die je eigenlijk liever als Lotus wil rijden... En dan kom je weer uit bij het begin van deze reactie :-)

De 350Z cabrio is blijkbaar een wobbelwagen (lees: geen stijfheid), dus: niet in de lijst :-) De MR-2 is inderdaad een goede toevoeging. Spotgoedkoop, RWD en een scheurijzer waar je zelf aan kan sleutelen. Al moet je wel wegblijven van de derde generatie. De 2nd gen was er trouwens enkel als T-top als ik me niet vergis?

Mesoerrie 16:03
afbeelding van Mesoerrie

waarom wegblijven van de MK3? MK2 is idd een Targa.

Yvesw 16:13
afbeelding van Yvesw

"Wegblijven" is misschien wat overdreven. Maar - hoewel de W30 de best sturende MR-2 is - mist de 3de generatie gewoon een hoop lef en pk's. Als je er dan toch voor gaat, probeer één te vinden van na 2003. Deze hebben een zesbak i.p.v. een vijfbak.

Mesoerrie 18:41
afbeelding van Mesoerrie

Dan moet je imo hetzelfde zeggen over de MX-5, maar goed.
Grootste nadeel aan de MR2 vind ik de wel heel beperkte bagageruimte.

Fiat Barachetta komt nu trouwens ook bij me op (is wel een fwd, maar schijnt ook leuk te rijden)

Rob 19:24
afbeelding van Rob

Oke, kan ik inkomen. De auto's die ik opnoemde zijn niet echt praktisch of voor dagelijks gebruik geschikt.

Zette mij aan het denken; als je een SLK opnoemt kun je ook een TT of Z4 opnoemen. Maar die liggen wel erg voor de hand.
Ik dacht zelf nog aan een Opel GT. Ja, het is een verbouwde Amerikaan en praktisch gemak is ver te zoeken, maar het is een echte fun-auto. Enkel voor de liefhebber en de aanschafprijs is te overzien.
Heb je ook nog de Chrysler Crossfire. Veel meer een cruiser dan een leuk speelmaatje, maar past toch prima in de overzicht? Wel wat aan de dure kant volgens mij.

Yvesw 20:26
afbeelding van Yvesw

@Rob: De Crossfire is eigenlijk een SLK met een andere body ;-) Daarom koos ik voor de SLK (vooral wegens de aanwezige AMG-variant) :-)

Een Z4 & een TT vind ik niet echt ware wagens voor autofans... Ze missen een bepaalde coolheidsfactor. Al is dat uiteraard zeer subjectief :-)

Cuore Sportivo 19:58
afbeelding van Cuore Sportivo

Niet RWD, maar zeker ook niet 'wobbly' is een Saab 9-3 model '98-'02. Rijdt super, stuurt heel strak en een cabrio waarin je als echte man geen gezichtsverlies lijd :-)
Voor de rest wel een goed lijstje!

Yvesw 20:30
afbeelding van Yvesw

@Cuore Sportivo: Mij is altijd verteld dat de 1ste generatie 9-3 cabrio's wobbelen over de baan als echte zeeschuiten :-p Tevens ook lang getwijfeld om een Alfa GTV spider in het lijstje te zetten. Maar ik heb er totaal geen kennis over (hoe het rijdt etc...)

Cuore Sportivo 22:19
afbeelding van Cuore Sportivo

De gewone 9-3 rijdt idd redelijk comfortabel, maar heb al verschillende keren met ene gereden met deze velgen: http://nl.autoscout24.be/Details.aspx?id=224269713&cd=634891675980000000...|as, en sportophanging fabrieks-af, en die ligt ongelooflijk goed op de baan voor een cabrio, heel direct stuurgevoel en lekker happig op het gas :-)
Voor die GTV/Spider moet je het filmpje van Jeremy Clarkson dat vorige week op AF stond eens zien ;-) heb ik verrassend genoeg niet echt rijervaring mee, buiten dan eens naar buiten rijden van ene.

Yvesw 23:30
afbeelding van Yvesw

@cuore: Jeremy Clarkson is nu niet bepaald objectief hé :-p Ik heb de gtv Spider altijd een knappe tijdloze wagen gevonden (die enkel wordt voorbijgestoken door een Brera Spider) zonde van de Fwd...

Maar bon, de 9-5, Opel GT, MR2 en Tvr zijn inderdaad al mooie toevoegingen :-)

Rob 10:35
afbeelding van Rob

De Japanse zogenaamde "kei-cars" zijn ook wel geinig. Voor relatief weinig geld, krijg je weinig auto, maar wel veel lol. Ik noem een Daihatsu Copen, Suzuki Cappuccino en de Honda Beat. Allemaal goedkope, maar toch leuke en vooral zeldzame wagens.

Pieter A. 11:09
afbeelding van Pieter A.

De Copen zou volgens kenners een van de best sturende wagens zijn...

Yvesw 12:55
afbeelding van Yvesw

Maar qua mannelijkheid zit je in een lastig parket met die kleine karretjes :-p

Rob 14:44
afbeelding van Rob

Mannelijkheid is inderdaad ver te zoeken. Gewoon voor je vrouw/vriendin kopen en dan in weekend er stiekem zelf (met een papieren zak over je hoofd) mee gaan rijden ;-) Plezier gegarandeerd!

Pieter A. 14:46
afbeelding van Pieter A.

Bwa, als echte man kan je je daar over zetten. Mannen trekken zich toch van niemand iets aan? ;)

Rob 14:58
afbeelding van Rob

Een man schaamt zich ervoor, een echte vent rijdt met trots in een Copen.
Dus de vraag is wat je bent, een man of een echte vent? ;-)

Techno Patat 15:08
afbeelding van Techno Patat

Een vent hierzo! Ik heb me nog nooit geschaamd voor met wat ik reed :)! Zelfs niet toen ik met m'n vriendin's lichtblauwe fiesta rondkarde :D, of mee ging met 3 andere kerels in een gele beetle :D!

Yvesw 17:21
afbeelding van Yvesw

Allemaal goed en wel, maar die dingen zuipen 40L om dan nog maar 60 pk te hebben :-p

yoran 15:53
afbeelding van yoran

een CRX Del Sol? Maar dat is natuurlijk ook wel een targa.
En liefst niet getjoend ;-)

Yvesw 17:22
afbeelding van Yvesw

@Yoran: Inderdaad gewoonweg te Johny... Ik zou me "schamen" moest ik er mee rondrijden :-p

yoran 13:33
afbeelding van yoran

inderdaad. Je zag ze te veel getjoend rondrijden, maar bij ons in de buurt rijdt er een propere zwarte rond die nog volledig standaard is. Me gusta :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws