VAB kiest gezinswagens 2021

Mobiliteitsorganisatie VAB koos ondanks de coronacrisis opnieuw de Gezinswagen van het Jaar, zij het in een iets andere vorm. De winnaars? Dat zijn de wagens die je vroeger als 'budgetwagens' zou bestempelen. Vroeger.

Opnieuw verdeelt VAB de wagens in drie categorieën voor deze 34e Gezinswagenverkiezing. Zo is er de categorie tot 22.000 euro en is het maximumbedrag in de tweede categorie 34.000 euro. Zoals de vorige jaren is er ook dit jaar een klasse met elektrische wagens en dit jaar zit er wat meer beweging in dan de vorige jaren. Sinds dit jaar mogen in deze klasse ook alleen maar elektrische wagens deelnemen. Tot vorig jaar werden ook plug-in hybrides hierin ondergebracht.

vernieuwd parcours

VAB voerde ook een aantal aanpassingen door aan haar verkiezing. Zo wordt ook de kilometerkostprijs van elke auto mee in rekening gebracht. Die bestaat uit drie pijlers: aankoopprijs, vaste kosten (verzekering, rijbelasting, onderhoud, …) en het werkelijke verbruik. Als norm wordt een gezin genomen dat jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en de wagen 8 jaar in bezit houdt. Geen vrije keuze, wel een berekend gemiddelde op basis van beschikbare gegevens.

De jury van gezinnen, eigenlijk de basis van het hele opzet hier, viel bij deze verkiezing weg. VAB had nochtans een volledig coronaproof testweekend opgezet met ontsmetting van elke wagen na iedere test maar toch kon het evenement dat normaal in het najaar van 2020 had moeten plaatsvinden niet doorgaan. De organisatie besloot het wegvallen van de gezinsjury te vervangen door kilometerkostprijs en verder de vakjury voor 80 procent te laten doorwegen.

de winnaars en top-3

Categorie 1 (tot 22.000 euro)
De Dacia Duster kaapte de eerste plaats weg, met een totaal van 92 punten. De jury duidde vooral op de 'waar voor zijn geld'. Dacia zette de Duster aan de start als LPG-versie, wat gunstig is voor de portefeuille. Op plek 2 komt de Hyundai i20 (71 punten) en op plaats 3 volgt de Citroën C3 (58 punten).

Categorie 2 (tot 34.000 euro)
In de duurdere categorie mogen grotere wagens het mooie weer maken. Daar wint de Skoda Octavia Combi (69 punten). Voor gezinnen die ruimte zoeken is een break beter dan een SUV, aldus de jury. Op plaats 2 staat de Renault Captur (66 punten), plaats 3 is voor de Seat Leon ST (53 punten).

Categorie elektrisch
Geen spoor meer van de originele elektrische wagens als de ZOE en de Leaf in de top-3 van deze VAB elektrische-auto verkiezing. Plaats 1 ging naar de MG ZS EV met 75 punten, die zijn winst vooral dankt aan gunstige prijs, goeie basisuitrusting en vijf jaar waarborg. Op plaats 2 staat met de Hyundai Ioniq Electric (63 punten) een oude bekende, plaats 3 is voor de Volkswagen ID.3 (58 punten).

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws