Komt deze elektrische Toyota bZ3C straks ook naar Europa?

Toyota bZ3C 2024

Toyota’s elektrische gamma telt weer twee extra telgen, of tenminste in China. Tijdens het autosalon aldaar zijn namelijk de bZ3X en de bZ3C voorgesteld, een elektrische SUV en dito fastback. Vooral die laatste zou echter wel eens relevant kunnen zijn voor de Europese markt, of toch als we Toyota zelf mogen geloven.

Zoals BMW zijn ‘i’ heeft en Mercedes zijn ‘EQ’, zo heeft Toyota zijn ‘bZ’. Onder de ‘Beyond Zero’-noemer willen de Japanners namelijk een hele familie aan zuiver elektrische modellen op poten zetten, al hangt het een beetje af van waar je precies kijkt — en wat je idee van een ‘familie’ is — of ze dat wel gelukt is. Bij ons telt die familie namelijk slechts één telg, de bZ4X, maar in pakweg China is er ook al een bZ3. Die krijgt daar nu ook nog eens gezelschap van een bZ3X én een bZ3C.

Aanloop naar Europese lancering

Ben je een beetje thuis in de naamgeving van Toyota’s EV’s — niet evident, we weten het — dan merk je op basis van het ‘X’-je al dat die eerste een SUV is. Dat mag je trouwens ook letterlijk nemen want in tegenstelling tot onze bZ4X houdt de bZ3X er géén schuin aflopende daklijn op na. Dat ligt eraan dat Toyota’s designers gekozen hebben voor een reboot oftewel helemaal van nul begonnen zijn voor het ontwerp, en dat merk je des te meer in broertje bZ3C. Die pakt namelijk uit met het elegante lijnenspel van een soort vijfdeurs coupé of fastback, compleet met een bZ-neusje vooraan en vlijmscherpe LED-balk achterop.

Toyota bZ3C 2024

Meer details wil Toyota over het tweetal nog niet kwijt, behalve dat de bZ3X samen met het Chinese GAC en de bZ3C samen met FAW en BYD ontwikkeld werden. Die zondvloed aan drieletterwoorden geeft al weg dat ze specifiek voor de Chinese markt bedoeld zijn, maar voor alvast één van de twee modellen is de kans groot dat het daar niet bij blijft. Toyota geeft namelijk te kennen dat het voor de bZ3C bezig is met “gedetailleerde evaluaties in aanloop naar een Europese lancering”. De kans is met andere woorden groot dat de elektrische fastback binnenkort naar onze contreien komt, al rept Toyota voorlopig met geen woord over gelijkaardige ambities met diens SUV-broertje.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws