Autonieuws

Regering keurt hervorming 'groener' BIV-stelsel goed

De Vlaamse regering heeft principieel de hervorming van het BIV-stelsel (Belasting op Inverkeerstelling) goed. Vanaf volgend jaar wordt dit systeem volledig anders; hoe schoner de wagen, hoe lager de BIV. Op dit moment wordt de BIV nog berekend op basis van leeftijd van de wagen en vermogen (in fiscale PK). De laagste schijf in het nieuwe systeem bedraagt 61,5 euro terwijl wie een wagen uit de meest vervuilende categorie wil inschrijven 10.000 euro mag ophoesten.

In die categorie vallen de eigenaars van bv. een Porsche Cayenne, die tot eind dit jaar nog 4.957 euro BIV betalen. Wagens op LPG of aardgas betalen aanzienlijk minder BIV.

Met deze maatregel wil de regering de Vlaming aanzetten om een schonere wagen te kiezen. Nieuwe wagens die op naam van een natuurlijk persoon (dus geen bedrijf) worden ingeschreven vallen vanaf 2012 onder deze regeling, voor tweedehandswagens wordt de nieuwe BIV ingevoerd in fases, over drie jaar.

Op de website van De Tijd (registratie vereist) vind je een pdf met extra voorbeelden, waarop je kan zien dat het niet voor iedereen duurder wordt.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen