Autonieuws

Tesla Cybercab: Musk verliest de pedalen (2024)

Tesla heeft de voorbije nacht een grootschalig event gehouden waarbij de focus lag op autonomen voertuigen. Naast een "Robovan" werd ook de langverwachte "Robotaxi" onthuld. Die zou minder dan 30.000 euro gaan kosten, maar enkel op de markt komen als hij volledig autonoom kan rijden. Een meesterzet van Tesla? Of is Musk de pedalen kwijt?

Goed nieuws! De meer betaalbare Tesla is hier. Slecht nieuws, het is misschien niet geworden waar je op had gehoopt. Het is te zeggen, de Robotaxi is klaar om de boel op stelten te zetten, samen met broeder Robovan.

Hoeveel zitplaatsen?!

De Robotaxi is - zoals zijn naam al wat impliceert - niet zo maar een nieuwe Tesla. Nee, deze coupé met twee vleugeldeuren en een kofferklep moet nogmaals duidelijk maken dat het Amerikaanse merkt gelooft dat we zo snel mogelijk autonoom moeten rondrijden. Daardoor zitten er geen stuur of pedalen in deze Robotaxi, wel een groot scherm. 

Image
Tesla Robotaxi

Ontbreekt ook in deze Robotaxi: extra zitplaatsen. Want deze coupé met opwaarts opengaande deuren is een reinste tweezitter. Niet geheel handig voor gezinnen, lijkt ons. Al begrijpen we het idee dat het gros van de mensen in steden vaak alleen van punt A (lees: thuis) naar punt B (lees: werk) gaat. 

Cyberhatch

Visueel is de Robotaxi alvast een bastaardkind van de Model Y en de Cybertruck. Een mengeling die beter werkt dan je denkt. De gesloten velgen lijken ons niet ideaal voor de temperatuur van de remmen, maar het gaat hier momenteel over een prototype natuurlijk. Wie trouwens denkt dat die vleugeldeuren volstrekt onhandig zijn als je uit moet stappen in een parking begrijpt het concept niet helemaal. Deze Robotaxi zet je af voor de deur en zoekt dan zelf een parkeerplaats OF een nieuwe klant.

Image
Tesla Robotaxi

Want hier wordt het verhaal wat vaag. Zo zou deze Robotaxi minder dan 30.000 euro gaan kosten, maar is het niet duidelijk of Tesla zinnens is deze knaap particulier dan wel enkel aan bedrijven te verkopen. Misschien logischer is het idee dat Tesla gewoon zelf een taxibedrijf opricht om zo alle winst binnen te rijven. De nabije toekomst moet het gaan uitwijzen.

Robovan

Aardig natuurlijk, zo'n zelfrijdende Tesla van minder dan 30.000 euro... maar wat als je gezin bestaat uit meer dan twee mensen? Wel, enerzijds laat Tesla weten dat - in theorie - elke Model 3 tot en met Model X kan uitgerust worden met de zelfrijdende technologie. Is dat nog niet genoeg voor je, dan is er ook nog de Robovan, een indrukwekkende monoliet die zo uit Star Wars Episode 1 lijkt gereden.

Image
Tesla Robotaxi

Die Robovan is de overtreffende trap van de Robotaxi en biedt plaats voor zo'n 10 personen. Hoe realistisch dit allemaal is? Ach, bij Tesla weet je dat het niet een kwestie is van "OF" maar wel van "Wanneer".

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen