Dat Chinezen de zaken net wat anders doen, dat weet je natuurlijk al langer dan vandaag. De grootmacht viert zelfs nieuwjaar op een ander moment. Zo vond het Chinees nieuwjaar dit jaar plaats op 29 januari. Ook de horoscoop is er wat anders. Waar in het westen elke maand een nieuw sterrenbeeld de fakkel over mag nemen, staat er in China het hele jaar lang één dier centraal. In 2025 is dat de slang. Wat dit allemaal met auto's te maken heeft? Eigenlijk geen knijt, maar het gaf ons een excuus om naar auto's te zoeken die de slang centraal zetten. Dat zijn er meer dan je denkt!
AC Cobra
De AC Cobra is misschien wel één van de meest iconische klassieke auto's. Velen weten echter niet dat de originele AC Cobra zijn origine vond in het Verenigd Koninkrijk met een zes-in-lijn voorin als AC Ace. In 1961 wordt AC-eigenaar Charles Hurlock benaderd door Amerikaans coureur Carrol Shelby met het voorstel om de AC Ace uit te rusten met een dikke V8 van Ford.

De legende gaat dan ook dat Shelby met de naam "Cobra" op de proppen kwam voor deze "AC V8". Volgens sommigen stal hij die naam van de CoBra-motor die werd ontwikkeld door het kleine Amerikaanse Crosley, Shelby blijft steevast vertellen dat hij op die naam kwam tijdens een droom. Hoe dan ook, de AC Cobra blijft een absoluut beest op wielen.
Dodge Viper
Een ander icoon uit Amerika, de Dodge Viper, heeft meer gemeen met de AC Cobra dan je denkt. Zo was het Chrysler president Bob Lutz die in februari 1989 voorstelde dat het tijd was om een moderne Cobra te bouwen. Chrysler voorzitter Lee Lacocco vond het idee maar niets, waardoor een klein team stiekem aan het werk moest om de Viper realiteit te maken.

Dat team vroeg aan Lamborghini om een prototype te maken van een aluminium V10. De rest van de auto werd gebouwd in "een schuur" en tegen februari 1990 was een rijdend prototype klaar. Tom Gale, verantwoordelijke voor het project, liet aan Italiaans designer Giugiaro weten dat het merk werkte aan een opvolger van de Shelby Cobra, waarop Giugiaro vertelde dat het Italiaanse woord voor slang "Vipera" is. De Dodge Viper was geboren... en ging tegen 1992 in productie.
Alfa Romeo
Ferrari heeft zijn steigerend paard, Lamborghini heeft zijn amok makende stier en Peugeot zijn klauwende leeuw. Velen vergeten echter dat ook Alfa Romeo een dier trots in het wapenschild draagt. Kijk je in detail naar het Alfa-logo, dan zie je aan de linkerkant een witte vlag met rode streep die een ode brengt aan de kruisvaarder Giovanni da Rho die volgens de overlevering als eerste een rood witte vlag op de muren van Jeruzalem heeft geplant.

Belangrijker - voor dit artikel - is de rechterzijde. Daar staat een slang met kroon afgebeeld die een man opslokt. Dit is een directe verwijzing naar het wapenschild van de Visconti-familie die in 11de eeuw in Milaan zeer invloedrijk was. Wedden dat je nooit meer hetzelfde kijkt naar een Alfa?
Shelby Mustang
Weet je die Carrol Shelby van hierboven nog die ons de iconische AC Cobra gaf? Wel, niet veel later ging hij verder met het oppeppen van Ford's Mustang. De Shelby GT 350 uit 1965 is daarbij de meest begeerde van ze allemaal, al blijft het bedrijf Shelby tot op de dag van vandaag Mustangs voorzien van extra pony's. (Shelby overleed zelf in 2012)

Wat al die Mustangs gemeen hebben? Dat is de dreigende slang in de grille. Tegenwoordig kan je een Shelby GT 350 kopen met een 830 pk sterke V8 met supercharger. Carrol zou er zonder twijfel zijn goedkeuring voor geven...
Volkswagen Phaeton
Afronden doen we met een auto uit Duitsland. De Volkswagen Phaeton. Die heeft niet zozeer een slang op zijn carrosserie, maar de naam zorgde voor de nodige verwarring bij de lancering. Zo denken sommigen tot op de dag van vandaag dat de Volkswagen Phaeton refereert naar de python, samen met de anaconda de grootse slang ter wereld. Dat is echter niet waar...

Phaeton is namelijk geen lokaal dialect voor de python. Wel refereert Volkswagen met de naam naar de Griekse mythologie. Zo was Phaëton de zoon van Helios die met een tweewielige kar en vuurspuwende paarden hommeles veroorzaakte op de aarde en tenslotte door Zeus zelf werd neergebliksemd. Jep, rare mythe om een auto naar te vernoemen. Ach, enkele jaren later zette Volkswagen dat recht met de Tiguan, een versmelting van de Duitse woorden voor "tijger" en "leguaan"...
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen