Autonieuws: Fun

3 redenen waarom je naar de Zoute Grand Prix moet gaan

Dit weekend is het weer de hoogmis van belachelijk dure bolides en heerlijke benzinedampen. Knoop ook meteen je Polo Ralph Lauren sweater losjes rond de hals, want Knokke Zoute ontvangt je hartelijk voor de 15e editie van de Zoute Grand Prix. En dat is om verschillende redenen een bijzondere editie.

Bijzonder, want voor het eerst in de toch al behoorlijk impressionante geschiedenis van de ZGP, is de organisatie niet langer in handen van de stichtende Bourgoo broers. Niemand minder dan meester-ondernemer en autoliefhebber Marc Coucke heeft het event nu in handen, en dat brengt meteen enkele veranderingen teweeg waar het grote publiek van profiteert. Er zijn in ieder geval redenen genoeg om naar Knokke af te zakken.

1. Het is (een beetje) gratis

Maak je geen illusies, wie dure champagne wil gaan slurpen in het indrukwekkende paviljoen van 11.000 vierkante meter, zal diep in de beugel moeten tasten. Gelukkig krijg je er ook heel wat eye-candy op een dienblaadje, met heerlijke wagens die je anders zelden te zien krijgt. Naar de nieuwe Dacia Duster moet je er uiteraard niet zoeken, maar je vindt er wel ook enigszins bereikbare droomwagens zoals de nieuwe Audi A5, de Polestar 4 of de Alpine A290.

Gratis wegdromen kan ook en wel op de dijk buiten. Sabine Hagedoorn voorspelt trouwens gratis herfstzon aan de kust van ’t weekend, dus je kan je langs de 500m lange promenade vergapen aan leuke primeurs zoals (onder andere) de BMW M5, de Porsche Macan, de Hyundai Ioniq 5N, de MG Cyberster of de Mercedes SL AMG. En tegelijk wemelt het in Knokke natuurlijk van oude, vaak iconische modellen die deelnemen aan de Zoute GT Tour. Alleen al daarvoor is de verplaatsing meer dan de moeite.

2. Je wordt nostalgisch

En dat brengt ons meteen bij het hart van de Zoute Grand Prix. Dat blijft namelijk de iconische Zoute Rally en de Zoute GT Tour, die de heerlijke ervaring bieden van het kijken naar prachtige voertuigen die door de stad paraderen en de essentie vastleggen van wat de Zoute Grand Prix zo uniek maakt. Je ziet er natuurlijk de usual suspects zoals oude Porsches, MG’s en Bentley’s, maar ook echt unieke stukken die je misschien maar één keer in je leven ziet. En dan nog rijdend, wat het dubbel uniek maakt.

3. Doe eens gek

Droom je al lang van je eigen, unieke oude hobby-auto en is de tijd rijp? Dan kan je naar de exclusieve Bonhams verkoop. Het veilinghuis biedt een selectie prachtige oldtimers aan, en van sommige wordt een behoorlijk stevig verkoopbedrag verwacht. Zo zal je wellicht tussen 3 en 4 miljoen euro moeten ophoesten voor de Ferrari 340 America Berlinetta uit 1951. Hij werd nieuw gekocht door de Belgische zakenman, racepiloot en Ferrari-importeur Jacques Swaters, én werd gebruikt door Armand 'Blary' Blaton. Twee klinkende namen in de Belgische zakenwereld en autosport. Nu, 73 jaar later en na een grondige restauratie, zoekt de wagen een nieuwe eigenaar. 

Het is natuurlijk maar één voorbeeld, want er is meer dan keuze genoeg. En het zal je misschien verbazen, maar ook in de meer bereikbare regionen zijn er misschien koopjes te doen. Zo kan je een eerste generatie Maybach op de kop tikken van (wellicht) minder dan 100.000 euro of je kan ook voor de perfect gerestaureerde Mini Moke gaan waarvoor je vermoedelijk om en bij de 30.000 euro moet neertellen. Waar wacht je nog op?

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen