Uitlaat: Varia

Uit-tip: Ferdinand Porsche Expo in Autoworld

Met al de elektrische en hybride voertuigen van vandaag durven we wel eens vergeten dat Porsche 113 jaar geleden al een hybride had. Dat proberen Porsche en Autoworld recht te zetten met een expo in Brussel vanaf 6 december.

Op 18-jarige leeftijd creeërde Ferdinand Porsche zijn eerste elektrische auto bij het Oostenrijkse bedrijf Löhner. Het revolutionaire concept van één motor in elk wiel zorgde voor een wervelwind door Europa. In 1898 kreeg hij zelfs de opdracht van E.W. Hart uit Luton, Groot-Britannië om er ook nog een brandstofmotor aan toe te voegen. Zo was meteen de eerste benzine-elektrische hybride ooit geboren.

Image
ferdinand-porsche-autoworld-tentoonstelling

De volgende jaren waren voor Ferdinand Porsche al even opwindend. Bij Austro-Daimler in Wenen ontwierp hij de Sascha en bij Daimler-Benz in Stuttgart ontwikkelde hij zelfs de legendarische S, SS en SSK die furore maakten in de autosport.

In 1930 begon Ferdinand met zijn eigen studiebureau waar hij alle vrijheid had. Zo ontwierp hij zescilindermotoren voor Wanderer, de Silberpfeile racewagens van Auto-Union en de Volkswagen die we nu kennen als de Kever. Later werkte hij samen met zijn zoon Ferdinand 'Ferry' Porsche aan de 356, de eerste wagen die de Porsche naam droeg.

De expo in Autoworld heet Ferdinand Porsche: the heritage; From Electric to Electric en draait om de weg van de eerste hybride wagen (de Lohner-Porsche) naar de recente 918 die ook een hybride is.

Image

heel wat modellen

Op die weg passeren we eveneens langs de verhalen en de auto's van Ferdinand 'Ferry' Porsche en diens zoon Ferdinand 'Butzi' Porsche. Zij ontwierpen onder andere de Beetle Cabrio, de eerste 911 en de 912 Targa. Wist je trouwens ook al dat het huidige hoofd van Volkswagen, Ferdinand Pïech, de kleinzoon is van Ferdinand Porsche, de oprichter? Hij was onder meer verantwoordelijk voor de prachtige 917K en de Carrera RS 2.7 van 1973. Ook de Porsche 959 kwam van zijn hand net zoals de V6 motor waar McLaren-TAG kampioen mee werd bij de constructeurs in de Formule 1. Legendarische piloten zoals Niki Lauda en Alain Prost behaalden er zelfs wereldtitels mee.

Image

praktisch

In totaal zullen er meer dan 45 auto's tentoongesteld worden samen met historische documenten, filmpjes en foto's. De expo loopt van 6 december tot 19 januari in Autoworld te Brussel. Autoworld ligt in het Jubelpark en is makkelijk bereikbaar zowel met de wagen als met het openbaar vervoer. Volwassenen betalen 12 euro, groepen/studenten/senioren en mindervaliden 9 euro en kinderen tussen de 6 en de 12 jaar betalen 6 euro. In de prijs zit ook een bezoek aan het gewone museum inbegrepen.

Wat ons betreft een aanrader voor iedere Autofan en een must-do voor de Porsche fanaten onder ons. Meer info kan je vinden op ferdinandporsche.be.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
8 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
12 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
14 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
19 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
28 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden