Uitlaat: Varia

Special: Een kijk in de Wiesmann-fabriek

Laat ons beginnen bij het begin. Wiesmann is een Duits automerk, opgericht in 1985 door de broeders Martin en Friedhelm Wiesmann. De broers maakten hun droom waar door een handgebouwde sportwagen te bouwen. Ze gebruiken hiervoor de techniek en motoren van BMW in handgemaakte koetswerken. Wij gingen samen met de Belgische invoerder naar de opendeurdag in hun hoofdvestiging in Dülmen om te kijken hoe een Wiesmann nu wordt gefabriceerd.

Wiesmann maakt twee koetswerkvarianten, namelijk een roadster en een GT. De roadster is zoals de naam wel doet vermoeden een tweeziter cabrio. De GT is een gesloten coupé variant die afgeleid is van een Wiesman racemodel. De roadster is verkrijgbaar met drie motoren, de zogenaamde MF3, MF4 en MF5. De GT beschikt enkel over een MF4 en MF5 variant.

Image
Wiesmann GT

De MF 3 wordt aangedreven door een 3.2 liter grote 6 in lijn die 343 pk produceert. Dit is de motor uit de vorige generatie BMW M3. De MF4 wordt aangedreven door een V8 met dubbele turbo die 407 pk levert. De MF5 variant tenslotte wordt ook door een 4.4 liter grote V8 aangedreven, maar dankzij de TwinScroll technologie braakt dit monster maar liefst 555 pk uit. Dit geeft gegarandeerd vuurwerk in een achterwielaangedreven auto die slechts 1500 kilo weegt. Het logo van Wiesmann is trouwens een gekko omdat de wagen volgens Wiesmann aan de weg kleeft zoals een gekko aan de muur. Een leuk weetje is dat het fabrieksgebouw in Dülmen ook in de vorm van diezelfde gekko werd gebouwd.

Image
Wiesmann Roadster

Hoewel er maar twee koetswerkvarianten door Wiesmann worden gemaakt bestaan er geen twee identieke wagens. Alle kleuren van zowel exterieur als interieur kunnen volledig naar eigen smaak worden gekozen. Je kan bijvoorbeeld de kleur van je dashboard laten overeenstemmen met je favoriete kledingstuk. Alles wordt op maat en met de hand gemaakt in de fabriek in Dülmen. Dit betekent echter ook dat er naar onze mening erg lelijke wagens uit de fabriek rollen, maar over smaken en kleuren valt natuurlijk niet te discussiëren.

Image
Wiesmann dashboard

Onze dag bij Wiesmann was een hele belevenis. Alles aan de wagens en de fabriek wordt op een zeer professionele manier aangepakt. Vandaar dat het merk ook een erg trouwe aanhang heeft. Het zijn mensen die een unieke wagen willen met een erg hoog afwerkingsniveau en betrouwbare technologie. Een standpunt waar we ons wel bij kunnen vinden. Als je een beetje origineler wilt zijn dan de gemiddelde Porsche eigenaar is de Wiesmann een goed alternatief. We werden overigens uitgenodigd om nog eens terug te komen om de verscheidene modellen zelf aan de tand te kunnen voelen. Je mag dus nog enkele rijtesten verwachten van deze Duisters.

Image
Wiesmann Dülmen

Tekst en foto's: Cristof Van Laer
Met dank aan Frederic Koninckx Motors

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
9 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
13 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
15 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
20 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
29 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden