Rijtest + video: Porsche 911 Turbo S 992 (2020)

Porsche 911 Turbo S review rijtest 2020 video

De Turbo-badge is voor Porsche zo mythisch dat ze de letters zelfs recycleren voor de elektrische modellen. Al begon het allemaal bij de 911. Deze nieuwe generatie 911 Turbo S moet de apotheose zijn van 45 jaar turbokracht bij Porsche.

Dit jaar viert Porsche 45 jaar Turbo. Want in 1975 zag de 930 Turbo het levenslicht. Een auto die in één klap iconisch werd. Niet enkel omdat turbo's in de jaren 70 nog exotisch goed waren maar ook omdat de ingenieurs het noodzakelijk vonden om breder schoeisel onder deze Turbo-variant te installeren. Die extreem brede 225 millimeter banden (andere tijden, weet je wel?) zorgden er voor dat Porsche bredere wielbogen moest ontwerpen. En tot op de dag van vandaag zijn die extra brede heupen achteraan een onmiskenbaar onderdeel van de Turbo-varianten. Porsche maakte big booties populair... en daar zijn we ze eeuwig dankbaar voor.


Bekijk hier onze video:


De Golf onder de supercars

45 jaar Turbo dus. Het kan dus geen toeval zijn dat Porsche besluit net dit jaar haar nieuwe generatie Turbo en Turbo S van de huidige 992 generatie van de 911 te lanceren. Die zijn zoals voordien het summum van Porsche's kunnen. GT auto's met hallucinante prestaties zonder daarvoor heftige spoilers nodig te hebben. Nee, daarvoor schuift Porsche je met veel plezier door naar de GT3's en GT2's van deze wereld.

Porsche 911 Turbo S review rijtest 2020 video

Al nemen we elke korrel zout uit het vaatje wanneer we die uitspraak doen. Want je kan moeilijk zeggen dat deze 911 zo anoniem is als een Volkswagen Polo of Dacia Sandero. Dit blijft een dikke auto natuurlijk. Met zowel voor- als achteraan heftig uitgeklopte wielkasten, agressiever bumperwerk dan bij de Carrera van je buurman en een gegroeide spoiler achterop. Die spoiler klapt zich echter laag weg tegen de carrosserie bij lage snelheden en bij stilstand. Kwestie van zich niet té vulgair te etaleren. Nee, zet dit naast een Lamborghini Huracan Performante of McLaren 720S en er is geen haan die naar je Porsche kraait.

Onderschatte motor

Genoeg voor de Instagram-generatie om deze Turbo S links te laten liggen - of 'm in het knalroze te bestellen. Toch is dat net verkooppunt van deze Duitse atleet. Want hoewel hij timide is vormgegeven tegenover zijn concurrenten is dit een absolute supercar. Geloof ons niet, laat de cijfers spreken. Met 650 pk en 800 Nm is dit op papier al een exuberant vermogen. Ga er echter maar prat op dat Porsche haar 3.8-liter zescilinder boxer zwaar onderschat. De motor voelt in de realiteit stukken potenter aan én lijkt amper moeite te hebben om het vermogen op te wekken. Dat zo'n Turbo S in realiteit vlot meer dan 700 pk neer zet lijkt ons dan ook zekerheid.

Porsche 911 Turbo S review rijtest 2020 video

Dat merk je al van bij de eerste acceleratie. Want de vrij beschaafde 911 ontpopt zich tot een sprintkanon dat niet onder moet doen voor een 1.000 pk sterke Nissan GT-R. De snelheidsmeter loopt zo snel op dat je moeite hebt om te volgen met schakelen. Al zeker omdat de rode zone een stuk lager licht dan je bij de schreeuwerige atmosferische Porsches van weleer gewoon bent. Al is die rechtdoorprestatie maar een deel van het verhaal. Want ook in de bochten is deze Turbo S niet van plan om grip op te geven. Mede dankzij de gigantische 315 mm brede achterbanden maar ook dankzij het centrale brein dat perfect weet hoe koppel te verdelen over de vier wielen. Dit is een auto die je een betere chauffeur maakt dan je eigenlijk bent en dat doet met gortig veel vermogen.

Een tientje

Heb je de manie eenmaal van je af kunnen slaan en zet je de 911 terug in "Normal", dan merk je meteen ook dat andere verkooppunt van de Duitse supercar. Een ritje over de autostrade tovert zonder moeite een verbruik van om en bij de 10 liter. Dat kan in jouw ogen nog klinken als een aanzienlijke dorst maar als we je morgen zeggen dat een Ferrari 488 Tributo GTB Lusso (of hoe die dingen tegenwoordig ook heten) amper 10 liter verbruikt, dan zou je van een Italiaans wonder spreken. Want het gaat hier - wederom - over een meer dan 650 pk sterke supercar die sneller accelereert dan zowat elke Tesla op de markt en dat ook lancering na lancering blijft doen.

Porsche 911 Turbo S review rijtest 2020 video

Het is trouwens met rede dat we die term supercar nadrukkelijk blijven bovenhalen. Want de ombouw naar Turbo S kost de 911 wel een deel van zijn GT-eigenschappen. Qua bagageruimte is dit nog steeds één van de ruimere in zijn soort (klassieke sportwagens met de motor voorin daargelaten), de joekels van banden rondom met sportief schoeisel hebben echter een stevige impact op het rijcomfort. Vooral qua rolgeluiden op de autostrade. Zoek je het Europese continent rond te toeren - in deze tijden sowieso al geen vanzelfsprekendheid - dan lijkt een Carrera 4S ons de meer comfortabele keuze.

Is dat van een Passat?

Daarenboven is zo'n 4S ook de meer financieel vriendelijke keuze. Want de 911 Turbo S is niet verlegen om een hoge prijs te afficheren. Kost een 911 je tegenwoordig minimaal 107.000 euro, dan kost de Turbo S je maar liefst 223.000 euro. Waar veel auto's echter door de mand vallen qua bouwkwaliteit als de prijs verdubbelt, kan je dat evenwel niet zeggen bij deze Turbo S. Alle onderdelen in het interieur voelen aan alsof ze thuis horen op een auto die een paar honderdduizend euro kost. De Duitsers teren graag op hun naam qua bouwkwaliteit. Wel, Porsche is één van de weinige merken die dit nog echt ten volle uitstraalt. Zolang je de centrale toerenteller die recht uit een VW Passat lijkt te komen even vergeet...

Porsche 911 Turbo S review rijtest 2020 video

Conclusie

De Porsche 911 Turbo S is een supercar voor wie een McLaren of Lamborghini te opzichtig is. Dit is een GT die accelereert als een Concorde, bochten neemt met een communicatie die sommige racewagens zelfs niet voor kunnen leggen én onder dagdagelijks gebruik zuinig omspringt met zijn benzine. Als je niet weet waarom Porsche zo hoog aangeschreven staat in autoland, dan geeft deze Turbo S je in één klap een wake-upcall.

Specificaties

Motor

3.8 turbobenzine, boxer 6

Vermogen

650pk

Koppel

800 Nm

Overbrenging

8-traps automaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 615 kg

Topsnelheid

330 km/u

0 tot 100 km/u

2.70 sec

Gemiddeld testverbruik

12.60 L/100km

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
tom c 22:59
afbeelding van tom c

wow dat is ook de Jeremy van Vlaanderen.. prettig om naar te luisteren ;)

Techno Patat 13:14
afbeelding van Techno Patat

Waar is er nog een Jeremy als ik vragen mag :D?

Yannick 12:57
afbeelding van Yannick

wat een droom van een kar is dat toch...
hoe langer ik Porsche ken hoe meer ik daar echt een missie van maak om er ooit één te hebben. Dat van die toerenteller snap ik niet goed, dat is een beetje heritage design van héél lang geleden.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws