Rijtest + video: Bentley Continental GT W12 (2020)

Bentley Continental GT W12 2020

Bentley wil minstens hybride in 2026 en volledig elektrisch in 2030. De 6.0 W12 zoals hij onder de motorkap van deze Continental GT zit, is dus met uitsterven bedreigd. Tijd voor een eresaluut in de beste Continental GT die Bentley ooit bouwde.

Liefhebbers van de klassieke twaalfcilinder hoeven nog niet meteen te vrezen: er zit nog wat rek op de Continental GT en deze W12. De derde generatie van de Britse coupé en cabriolet is nog maar een jaar of drie op de markt en heeft dus nog vier tot vijf mooie jaren in het verschiet. En in Crewe wordt alles voorbereid op de komst van de Speed, die de Continental GT met W12 verder aanscherpt.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Maar tegelijk kunnen de Britten de toekomst niet langer voor zich uitschuiven. De lichtere en zuinigere – of liever: iets minder gulzige – V8 is ook in deze generatie opnieuw verkrijgbaar, terwijl in 2023 alle Bentley-modellen een plug-inhybride variant moeten hebben. Ook deze Continental GT dus. In 2026 wordt de klassieke verbrandingsmotor finaal uitgezwaaid, om in 2030 alleen nog elektrisch door het leven te gaan. Inderdaad: wanneer het Verenigd Koninkrijk de verkoop van nieuwe verbrandingsmotoren verbiedt.

Bentley Continental GT W12 2020

Exit Phaeton

Het is ongetwijfeld slikken voor een merk dat zo boogt op traditie als Bentley. Maar gelukkig heeft het met deze derde generatie wel de beste generatie van de Continental GT beet. En dat heeft alles te maken met het platform: dat is niet langer dat van de Volkswagen Phaeton van weleer, maar het MSB-platform dat onder de huidige Porsche Panamera debuteerde. Datzelfde platform heeft intussen ook zijn weg gevonden naar de nieuwe Flying Spur.

Daardoor is niet alleen de gewichtsverdeling beter, maar het maakt ook dat de Continental GT aanspraak maakt op Porsche-technologie die van de Panamera een meesterlijk luxueuze en tegelijk sportieve rijder maakt. Denk maar aan actieve antirolstangen die door een 48-voltsysteem worden gestuurd, adaptieve luchtvering met drie kamers, en de PDK-versnellingsbak met acht verzetten.

De krachtcentrale is wel nog gewoon de grondige doorontwikkeling van de W12 die Bentley doorheen de jaren heeft geperfectioneerd, en is in de Continental GT goed voor 635 pk en 900 Nm. Hij beschikt wel over cilinderuitschakeling zodat hij onder lage belasting maar zes van zijn twaalf cilinders aanspreekt, maar zet wel gemiddelde WLTP-cijfers neer van 13,6 l/100 km en 308 g/km. Europa ziet die cijfers natuurlijk niet graag komen, vandaar de radicale toekomstplannen in Crewe.

Bentley Continental GT W12 2020

Effortles, sir

In de praktijk schiet de Continental GT vanuit stilstand naar 100 km/u in 3,7 seconden, en stuwt hij door tot maar liefst 333 km/u. De krachtsontplooiing is, na een momentje nadenken zodat de turbo’s opspoelen, imposant en moeiteloos. Zeker als je er rekening mee houdt dat deze Bentley nog steeds makkelijk 2,3 ton op het asfalt zet. De soundtrack blijft dan weer bescheiden: alleen wanneer je hem op zijn staart trapt en in de sportmodus staat, laat de W12 zich beheerst horen. Verder is hij zodanig goed geïsoleerd dat vooral... de rolgeluiden van de 21-duimsvelgen opvallen.

Geen twijfel: deze Continental GT rijdt beter dan zijn voorgangers, maar wie op zoek is naar een scherpe stuurder die 4,85 meter aan auto klein, enthousiast en wendbaar doet aanvoelen, kijkt beter verder richting de nog grotere Porsche Panamera. Deze Bentley is vooral nog steeds een echte grand tourer met hoofdletter G en hoofdletter T. Het comfort primeert dus, waardoor hij minder betrokken stuurt. Bochtige wegen haspelt hij dus moeiteloos af, maar de wetenschap dat hij het kan, primeert over de zin om die kunde te etaleren.

Dat maakt dan weer dat je binnenin ten volle kunt genieten van de overdadige luxe die deze Continental GT tentoonspreidt. Criticasters moeten even voorbij de Audi-elementen in het stuur en het infotainment kijken, maar de kwaliteit van de gebruikte materialen is verheven van alle kritiek. Hout is echt hout, leder uiteraard echt leder – en nog geen klein beetje – en metaal is niet zomaar blinkend plastic. De Naim-geluidsinstallatie is dan weer de krachtigste die wij ooit af fabriek in een auto hebben gehoord.

Bentley Continental GT W12 2020

Prijzen

Voor deze Continental GT W12 vraagt Bentley zo’n 210.000 euro, een vanafprijs die zo’n 30.000 euro boven die van de Porsche Panamera Turbo S ligt. Het finale prijskaartje ligt uiteraard nog een stuk hoger omdat de afwerkingsmogelijkheden bij Bentley quasi eindeloos zijn. Dat is de prijs die je betaalt voor exclusiviteit uiteraard. Mag het toch iets minder duur zijn, dan begint de Continental GT V8 vanaf zo’n 180.000 euro. Een prijskaartje waarbij ook de uitgaande Mercedes-AMG S 63 Coupé komt meespelen.

Bentley Continental GT W12 2020

Conclusie

De Bentley Continental GT W12 mag dan nog maar drie jaar op de markt zijn, hij vormt wel degelijk het einde van een tijdperk. De kolossale W12 is een juweel van een motor, maar een die met de strengere CO2-normen niet langer te verdedigen valt. Gelukkig mag hij nog wel even schitteren in wellicht de beste Continental GT die Bentley ooit gebouwd heeft.

Bentley Continental GT W12 2020

Specificaties

Motor

6.0 turbobenzine, W12

Vermogen

635pk

Koppel

900 Nm

Overbrenging

8-traps, dubbele koppeling

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

2 244 kg

Topsnelheid

333 km/u

0 tot 100 km/u

3.70 sec

Gemiddeld testverbruik

11.20 L/100km

Min. kofferinhoud

358 L

CO2-uitstoot

308 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
P 16:56
afbeelding van P

Een autoblad of site moet niet gaan zitten zagen dat een 12 cilinder nog te krijgen is ondanks de belachelijke CO2 normen, maar juist blij zijn dat dergelijke auto's nog gemaakt worden. Ook kritische noten tegenover de elektrische auto's die ons door de strot worden geramd zouden eindelijk eens gaan mogen.

Wim Bervoets 09:11
afbeelding van Wim Bervoets

Als je uit deze tekst of video afleidt dat ik zit te "zagen" dat de W12 nog te krijgen is, dan heb je hem moedwillig verkeerd gelezen of bekeken, P. ;-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws