Rijtest + video: Seat Leon FR 1.5 eTSI 150pk (2020)

Seat Leon 2020 rijtest Break hatchback video

Geen auto zo belangrijk voor Seat als de Leon. Het broertje van de Volkswagen Golf is al sinds 1999 een absolute verkoopstopper voor het Spaanse merk. De vierde generatie bouwt op de meest vooruitstrevende fundamenten die de Volkswagen Group ooit ontwikkelde. Hoe werkt dat in een Spaanse verpakking?

Het kwartet van de Volkswagen Group, je kent ze wel. Want al sinds mensenheugenis delen Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Seat Leon en Audi A3 broederlijk de genen. Eén voor één zijn het ontiegelijk populaire modellen. Waardoor de constructeurs niet over één nacht ijs gaan bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie. Dat merkten we al bij de nieuwe generatie Golf en zien we nu ook bij deze Leon.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Auto Emocion

De tweede generatie Leon even buiten beschouwing gelaten volgt de Spaanse rakker een vast recept: het neemt de sterke Duitse basis van de Golf en strooit daar een meer auto emocion-sausje over. Voor número 4 is dat niet anders. Hoewel het design grotendeels een evolutie is op de vorige generatie, zijn er toch sterk wat verschillen. Zo debuteerde Seat een meer hoekiger design op de vorige generatie. Hoekig... maar vlak. Zijn opvolger krijgt nu een stuk meer diepte in de koetswerkpanelen, wat het algemene design ten goede komt.

Seat Leon 2020 rijtest Break hatchback video

Kijk maar eens naar de koplampen die een stuk dieper zitten dan de grille, de scherpe lijn over de flank die naar de achterlichten loopt en - nu we ze toch hebben aangehaald - de achterlichten die doorlopen in elkaar. Zonder twijfel is dit dé modetrend van de komende 5 jaar. Zelfs koplampen worden tegenwoordig met elkaar verbonden! Al is dat bij deze Leon momenteel nog niet het geval.

Infobweuk

Het interieur van deze Leon laat je geen seconde twijfelen dat je hier een cabine van de toekomst betreedt. Vergelijk je met andere modellen in het gamma, dan is het duidelijk dat het dashboard in deze Leon de volgende stap is voor het Spaanse merk. Om maar te zeggen dat de vierde generatie Leon mag debuteren met het fraaiste interieur dat we ooit in een Seat tegen zijn gekomen. Waarmee meteen duidelijk wordt dat Seat geen risico's durfde nemen voor haar bestseller. Dit moest en zou de beste cabine worden dat het Spaanse merk ooit heeft afgetekend.

Seat Leon 2020 rijtest Break hatchback video

Natuurlijk springen de digitale schermen meteen in het oog. Twee joekels die een compleet nieuw besturingssysteem van de Volkswagen Group verbergen. Een systeem dat trouwens nu al voor de nodige kopzorgen heeft gezorgd binnen de groep. Waardoor het nog maar eens duidelijk is dat de autosector al lang niet meer kan opboksen tegen de jongens en meisjes uit Silicon Valley. Net zoals in de nieuw Golf is het systeem té complex voor haar eigen goed. Al is de oplossing uitermate simpel. Jep, we hebben het over Apple CarPlay en Android Auto. Twee gratis stukjes software die het gehele besturingssysteem in deze Leon overbodig maken.

A4'tje

Maar zeiden we net niet dat dit dé beste cabine is die Seat ooit heeft ontworpen? Jawel. Zolang je dus maar Apple CarPlay of Android Auto gebruikt. Kijk je eenmaal voorbij die schermpjes, dan merk je hoe kwalitatief de gebruikte materialen zijn. Dit is op het niveau van een Audi A4 - al geen lichtgewicht in de wereld der afwerking. Daarenboven is de zichtbaarheid rondom bij de Break uitmuntend en zit je achteraan - ongeacht de uitvoering - comfortabel.

Seat Leon 2020 rijtest Break hatchback video

De bouwkwaliteit staat dan ook gewoon helemaal op punt. Extra onderstreept door de uitmuntende geluidsisolatie. De cabine van de Leon is een cocon van rust geworden. Zowel voor- als achteraan. Zo zit je ook achteraan comfortabel genoeg om mee op roadtrip te gaan. Toch met mensen uit je bubbel...

Oase van stilte

Dat gevoel van rust ervaar je ook tijdens het rijden. Al zeker met de 150 pk sterke turbobenzine voorin gekoppeld aan de DSG-automaat met 7 trappen. Een combinatie die op elkaar is ingespeeld als Jommeke en Flip - voor de Spaanse lezer: Jommekos en Flipos. Hoewel de Volkswagen Group met de omschakeling naar de WLTP-meetmethode voor het verbruik even last had met de afstelling van haar automaat met dubbele koppeling lijkt dat in deze Leon helemaal van de baan. De DSG schakelt zonder dat je het voelt en de stille werking van de benzinemotor maakt het zelfs auditief zeer moeilijk om door te hebben wanneer er nu juist door de verzetten gemaald wordt. Zolang je niet het volle blik bonen vraagt. Want dan durft de 1.5-liter viercilinder wel even kwelen in de cabine.

Seat Leon 2020 rijtest Break hatchback video

Je hoeft dan ook nog geen 5 kilometer te rijden met deze Leon om te voelen dat het nieuwe MQB EVO-platform onder deze Leon het geheel naar een hoger plan tilt. De ophang verorbert met veel goesting onze Vlaamse wegen en het chassis is - hoewel veilig afgesteld - je vriend doorheen de bochten. Dit is zo'n auto die je vertrouwen geeft op de binnenbaantjes en je tot rust laat komen op de lange autostrades. Het sportief kantje is wat verdwenen, zelfs op de FR, in ruil krijg je echter zo veel meer terug.

Ijzersterk

Klinkt opvallend positief. Al zal er wel een financieel addertje onder het gras zitten? Wel, ook dat valt mee. Om je een idee te geven halen we even zijn broertjes er bij. De nieuwe Golf? Die kost je minimaal 27.290 euro. De nieuwe Audi A3? 26.100 euro. En de Skoda Octavia? Maar liefst 30.435 euro. Wat de nieuwe Leon moet kosten? 21.210 euro. Een serieuze lap goedkoper dan zijn broeders, ook al zijn de onderhuidse fundamenten identiek. En hoewel je meteen kan counteren door te zeggen dat de instapversie van de Leon kaler is dan de kruin van Philippe Geubels, komen we tot de vaststelling dat je voor 26 à 27.000 euro een riant uitgeruste Leon op je oprit kan parkeren.

Seat Leon 2020 rijtest Break hatchback video

Wil je graag zo'n Leon Break FR met automaat en 150 pk sterke 1.5 turbobenzine zoals op de plaatjes? Dan ben je zo'n 33.000 euro kwijt. Een ietwat gelijk uitgeruste Skoda Octavia Combi gaat vlot richting de 40.000 euro. Je moet al naar een Kia Ceed SW kijken om evenveel waar voor je geld te krijgen. En zelfs die Koreaan is met gelijke uitrusting eigenlijk duurder. Om maar te zeggen dat Seat hier een ijzersterk pakket voor de prijs weet aan te bieden.

Conclusie

De nieuwe Leon vervult zijn opdracht met verve. Hij neemt de steengoede bouwblokken van de nieuwe Golf en drapeert daar een fraaiere carrosserie over. Het rijcomfort is beestig, het interieur is indrukwekkend en de prijzen blijven binnen de perken. Deze Leon moet een logische reflex zijn als je op zoek bent naar een nieuwe hatchback, stationwagen of... crossover.

Seat Leon 2020 rijtest Break hatchback video

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
suskewiet 16:42
afbeelding van suskewiet

mocht je nu eens 'número' schrijven ipv. numéro dan zou dat al heel wat beter klinken
gracias

Yvesw 14:27
afbeelding van Yvesw

Correctos!

mmm 17:43
afbeelding van mmm

Wij bezitten het vorig mode, 1.4TSI in FR uitvoering, en zijn er heel tevreden over. Goedkoper en mooier dan een Golf

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws