Dacia Manifesto: Vetste conceptcar van het jaar?

Dacia Manifesto concept

Hoewel je Dacia niet meteen associeert met exuberante auto's, kleurt het Roemeense merk met deze Manifesto even stevige buiten de lijntjes. Een stoere elektrische offroader met luchtloze banden, afneembare onderdelen om te kamperen en Cybertruck-iaanse looks? Dacia, wat doe je nu?!

Moest de flyer niet in de bus hebben gekregen, Dacia zichzelf een nieuw imago aangemeten. Met een nieuwe huisstijl, logo en mosgroene kleur voor haar auto's. Bij zo'n nieuw imago hoort vaak ook een conceptwagen om de vernieuwing te vieren. Meestal komt die vóór de onthulling van de nieuwe huisstijl, Dacia doet het blijkbaar liever na. Maak kennis met de Manifesto, de stoerste Dacia die je ooit hebt gezien.

Upcycling

Dacia kon natuurlijk vanaf een gekende basis vertrekken (Duster, Sandero, Jogger,...) maar besloot dat vooral niet te doen. De Manifesto moest een voertuig worden die recht uit een apocalyptische toekomst lijkt gereden. Volgens ons is die missie alvast geslaagd. Met zijn plaatwerk lijkt het wel of deze Dacia werd in elkaar gestoken door enkele pientere overlevenden met restmateriaal. Waarmee Dacia meteen ook knipoogt naar het feit dat ook het Roemeense merk zich zorgen maakt over het milieu. Voor het koetswerk van deze concept gebruikte Dacia alvast gerecycleerde plastic.

Dacia Manifesto concept

Spring je binnenin dan zie je delen van gerecycleerde plastic, kurk en de nodige nylon touwtjes. Wat je niet gaan zien is een giganto infotainmentsysteem. Volgens Dacia volstaat een dockingplaats voor je smartphone. En eerlijk, we kunnen ze geen ongelijk geven. O ja, vind je de stoeltjes wat eigenaardig gestoffeerd? Dan ben je niet alleen! Al zit daar een logische redenering achter. Want de hoes van de stoelen, fungeert meteen ook als afneembare slaapzak. Slim trucje, want tijdens koude ritten is je slaapzak dan al lekker opgewarmd door je eigen lichaam.

Simply clever

Met die slaapzakken hebben we trouwens enkel nog maar de tip van de ijsberg aangetikt. Zie je die enkele koplamp vooraan? Die fungeert eveneens als afneembare en uit de kluiten gewassen zaklamp. De bergplaats voorin? Daar zitten uiteraard je tentjes. Vehicle to load zoals bij sommige huidige EV's waarbij je energie terug kan geven aan toestellen? Dacia gaat nog een stuk verder en steekt een uitneembare batterij in deze Manifesto. Kwestie van niet met lange kabels te moeten klooien. Het modulaire dak zorgt dan weer voor al je bagagenoden.

Dacia Manifesto concept

Elk stukje aan deze Manifesto lijkt wel een functie te vervullen. En zo zien we onze praktische auto's graag. Of we deze extreme offroader ooit bij de dealer van het budgetmerk gaan zien? Ach, wat denk je zelf? Als iets té mooi is om waar te zijn...

Dacia Manifesto concept

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws