Iemand koop alsjeblieft deze Renault 5 RS Turbo 2!

renault-5-turbo-2-auction-2018_01

Helemaal in de oldtimersfeer door het ACCE-nieuws van de voorbije dagen? Dan hebben we meteen een topdeal voor je; een Renault 5. Het is te zeggen, niet zomaar een R5'je, wel een 5 RS Turbo 2 met middenmotor! Binnenkort onder de hamer in Engeland en eigenlijk eentje die je niet mag missen...

Even een geschiedenislesje; voor de eeuwwisseling stonden Franse constructeurs gekend voor hun compleet van de pot gerukte creaties. Dan hebben we het niet gewoon over speciale modellen... gewoon elke wagen uit Frankrijk was eigenzinnig. Andere tijden en vaak ook betere tijden. Uit die tijd komt bijvoorbeeld ook deze Renault 5 RS Turbo 2, een rallymonster voor de openbare weg en het kind van één van de gekste drielingen die Frankrijk ooit heeft gezien.

renault-5-turbo-2-auction-2018

Zo was er de RS Turbo 1, een tot 400 stuks gelimiteerde R5 die er voor moest zorgen dat Renault kon gaan rallyrijden in de Group-B. De wagen bleek zo succesvol dat Renault een tweede iteratie bedacht, de - jawel - RS Turbo 2. Gelimiteerd tot 200 stuks en in vele opzichten iets meer geschikt voor de openbare weg gemaakt (exit kuipstoelen bijvoorbeeld). Toch bleef de 1.4-liter grote turbomotor vlak achter de voorste stoeltjes present. 170 pk sterk trouwens in Turbo 2-uitvoering. Met een gewicht van geen ton en achterwielaandrijving is dit een lolbroek in hart en nieren. Op het einde van de carrière kwam er ook nog een 345 pk (!) sterke Maxi Turbo-versie. De onbetaalbare R5 zeg maar.

renault-5-turbo-2-auction-2018

Enfin, even terug naar de RS Turbo 2, zo'n exemplaar uit 1985 zal binnenkort in het Verenigd Koninkrijk onder de hamer gaan. Een exemplaar dat volgens onze kennis trouwens origineel in België van de band rolde! Koopje zonder nadenken, toch? Al moeten we er wel bij zeggen dat het rode exemplaar toe is aan wat liefde, binnen en buiten. Al deelt hij veel elementen met de gewone R5 natuurlijk, waardoor dit wel eens een heerlijke project car kan zijn.

renault-5-turbo-2-auction-2018

De Britste veiling Silverstone Auctions schat zo'n 35.000 euro binnen te halen voor deze 5 RS Turbo 2. Een exemplaar in perfecte staat verwisselt trouwens van eigenaar voor zo'n 120.000 euro. Dit of een nieuwe Mégane R.S.? Wij zouden het wel weten...

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Wim 10:45
afbeelding van Wim

want

suskewiet 12:44
afbeelding van suskewiet

aangezien

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws