Colruyt koopt Hyundai's waterstofwagen aan

Bij Colruyt experimenteerden ze al langer met waterstof. In 2012 kochten ze een setje heftrucks op waterstof aan, vandaag bestelden ze hun eerste personenwagen op waterstof, een Hyundai ix35 Fuel Cell. Dat is meteen de eerste klantverkochte waterstofwagen ooit in België.

Colruyt vervult nogmaals een pioniersrol als het gaat om energieverbruik. De ix35 Fuel Cell dient vooral als testproject. Medewerkers van Colruyt zullen de wagen voltanken bij het waterstoftankstation en zullen nadien het gebruik en de inzetmogelijkheden testen en beoordelen.

kennis opdoen

Zo vergaart Colruyt kennis over de voor- en nadelen van waterstof, kennis die ze kunnen gebruiken voor DATS24, al decennia de brandstofleverancier van Colruyt Group. DATS24 verdeelt op dit moment ook al CNG als alternatieve brandstof Colruyt zelf investeerde eerder in de productie van waterstof door middel van groene energie met een eigen windmolen en zonnepanelen in het Halse distributiecentrum.

Tanken van waterstof gaat in vijf tot zeven minuten, waardoor de ix35 Fuel Cell een rijbereik van 500 tot 594 km krijgt. Dat is een stuk sneller dan het opladen van een elektrische wagen, terwijl ze beiden hetzelfde zijn qua aandrijving met het verschil dat de ix35 Fuel Cell zijn eigen energiecentrale aan boord heeft.

De levering van de ix35 Fuel Cell aan Colruyt is voorzien voor deze zomer. Hyundai is de eerste constructeur die waterstofaangedreven wagens in serie produceert en commercialiseert.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
BePa 09:45
afbeelding van BePa

Mijn felicitaties aan Colruyt ! Knap om zien hoe ze op hun eigen, koppige en consequente manier durven afwijken van de standaarden (bv. hun kassasysteem) en er nog succes mee oogsten ook.
Wie geen risico's neemt en nooit andere wegen verkent, blijft op den duur stilstaan en verliest.

Techno Patat 10:05
afbeelding van Techno Patat

Inderdaad! Mijn kuddo's ook! Verschrikkelijk jammer dat BMW als pionier de ontwikkeling van waterstofwagens teruggeschroefd heeft ten voordele van electrische wagens! Want ik zie veel meer toekomst in waterstoftechnologie (al is het maar door de beperkte batterijgrondstoffen)! Goed om te zien dat er dan toch nog bedrijven zijn als Colruyt die er een rol in durven te nemen!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws