Officieel: Citroën C3 (2016)

citroen-c3-2016_01

Het Franse Citroën heeft zopas het doek gehaald van haar derde generatie C3. Die kijkt zwaar op naar grote broer C4 Cactus en neemt de nodige designdetails over. Waardoor er tegenwoordig een serieuze streep joie de vivre valt te vinden op de B-segmenter.

Lange tijd wat de vergeten keuze in het B-segment, de Citroën C3. Een situatie waar de derde generatie komaf moet mee maken. Daarvoor hebben de Fransen een simpel trucje; weglopen van het grijze muis-imago en volop gaan voor een uitgesproken design. Een gok die ze eerder geen windeieren lag met de C4 Cactus. Het is dan ook geen verrassing dat de C3 qua design stevig gebaseerd is op de hippe plant van de familie. Zo zien we een gelijkend voorsteven gedrapeerd over een iets bollere carrosserie.

citroen-c3-2016

(kleine) AirBumps tekenen present op de flank terwijl plastiek rondom een soort crossover gevoel moet geven. Citroën zelfs is er fier op dat je de C3 in maar liefst 36 verschillende kleurcombinaties kan bestellen. Voor het merk is het dan ook belangrijk dat de C3 een verkoopstopper-opvolger wordt van de DS3 die nu onder de DS-badge wordt verkocht als DS 3.

Met toerenteller

Het interieur laat zich evenzeer baseren op de C4 Cactus. Kijk maar naar deurhendel, stuur en stoeltjes. Evenwel geen flasy digitaal schermpje bovenop het dashboard voor je neus. In de plaats krijg je een analoge toerenteller en snelheidsmeter met daartussen een kleiner schermpje. Waardoor de C3 dus een toerenteller heeft, in tegenstelling tot de C4 Cactus.

citroen-c3-2016

Verder wordt het - optionele 7-duims - infotainmentsysteem overgenomen maar daalt het wel wat lager op het dashboard. Fraaie ventilatieroosters maken het geheel af. Al krijg je afhankelijk van de uitvoering een knappere (lees: leder- dan wel simpelere (lees: harde plastiek) afwerking.

Krimptus met dashcam

De nauwe bloedlijn met de C4 Cactus wordt trouwens nog wat verder gezet, want onderhuids het PF1 chassis dat dienst doet onder de Peugeot 208 en - jawel -, de C4 Cactus. Qua lengte is de C3 met z'n 3,99 meter wel wat korter dan grote broer Cactus, waardoor de C3 eerder een Krimptus wordt.

citroen-c3-2016

Vier deuren en een kofferklep zijn altijd aanwezig, de koffer slikt zonder stoelendans 300 liter. Een peulenschil beter dan pakweg de Peugeot 208. Over technologische innovaties blijft het ietwat stil bij Citroën, al maken ze wel gewag van de ConnectedCam, een in de achteruitkijkspiegel geplaatste dashcam van 2 megapixel die automatisch beelden opneemt vanaf er een ongeluk plaats vindt. Daarbij neemt het 30 seconden voor en 60 seconden na impact op. Al kan je ook als chauffeur met een druk op de knop foto's nemen en ze delen op sociale media. Ja, hier zitten we al jaren op te wachten...

Pure motoren

Een platform dat 'ie deelt met Peugeot 208 en Citroën C4 Cactus, dan zal het ook geen verrassing zijn dat motoren evenzeer worden overgeheveld. Denk dan aan de 1.2-liter PureTech-benzines met 68 pk, 82 pk of 110 pk. Dieselaars doen beroep op de 1.6 BleuHdi met 75 of 100 pk. Start-stop is standaard op alle versies, net zoals een handbak. Al komt er op termijn nog een automaat bij (al dan wel of niet gerobotiseerd).

citroen-c3-2016

Prijzen geeft Citroën nog niet mee, al zullen die in lijn liggen met het uitgaand model. Denk aan een instapprijs van zo'n 14.000 euro.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws