Officieel: Cupra Formentor VZ5 krijgt extra cilinder (2021)

Cupra Formentor VZ5 (2021)

Cupra gunt zichzelf een verjaardagscadeautje, en wat voor één. Cupra mocht in de schappen van Audi gaan neuzen en haalde daar dé bekende vijfcilinder boven.

Cupra nam de Formentor, hun eerste eigen model en lepelde daar de 2.5 liter vijfcilinder in. Wie dacht dat die motor zijn beste tijd gehad had heeft het mis want hij mag de grote sier maken in het verjaardagsmodel van Cupra. Hij krijgt er zelfs een aparte benaming, als Formentor VZ5.

veloz

VZ refereert naar 'Veloz', Spaans voor snel. Dat is hij ook, want Cupra mag 390 pk en 480 Nm voor het blok noteren, een vermogen waarmee hij in slechts 4,2 seconden van 0 naar 100 km/u vlamt. Dat gaat hij trouwens doen op 20 inch velgen, terwijl 18 inch Akebono remschijven het geheel in bedwang kunnen houden bij het afremmen. Intussen geniet je van het vijfcilindergeluid dat vanuit de motor door de vier bronzen uitlaatpijpen vloeit.

Cupra Formentor VZ5 (2021)

Om het geheel goed op de weg te houden sleutelden de ingenieurs van Cupra aan het chassis. De Formentor VZ5 staat 10 millimeter dichter bij de grond en krijgt een aangepaste ophanging met Adaptive Chassic Control. In dat systeem kan je de demping op liefst 15 manieren instellen. Verschillende rijmodi stel je dan weer in met een knopje op het stuurwiel. Tenslotte zit het 4Drive all-wheel-drive systeem standaard op deze Formentor VZ5.

koperen accenten

Uiterlijk vertoont de Formentor VZ5 een aantal verschillen met de gewone Formentor. Zo krijgt hij een eigen motorkap, die de aandacht leidt naar het logo in een nieuw matzwart raodatorrooster. Daaronder vind je een aangepaste voorbumper. De bredere wielkassen moeten de grotere spoorbreedte van de koperkleurige velgen behuizen. Achteraan kijk je dan weer tegen een carbon diffusor aan, een diffusor waarin de specifieke uitlaateindes vervat zitten. Om het af te maken voorziet Cupra een nieuwe koetswerkkleur; Taiga Grey komt de kleuren Midnight Black, Magnetic Tech Matt en Petrol Blue Matt aanvullen.

Cupra Formentor VZ5 (2021)

In het interieur zijn de CUPBucket-zetels de eerste dingen die in het oog springen. Cupra biedt ook speciale graphics aan in het zwart, met koperen accenten, al zal je daar wel extra moeten voor betalen. Verder deelt de Formentor VZ5 zijn interieur met de al bestaande Formentor-varianten dus kom je ook hier de Virtual Cockpit tegen, net als een 12 inch scherm voor bediening van infotainment. Stemherkenning is ook van de partij, net als veiligheidsitems als Predictive Adaptive Cruise Control (ACC), Travel Assist, Side-and-Exit Assist en Emergency Assist.

Cupra Formentor VZ5 (2021)

De nieuwe Cupra Formentor VZ5 zal vanaf het laatste kwartaal van 2021 beschikbaar zijn. We verwachten dat tegen dan ook de prijs bekend zal zijn.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws