Volvo: Na XC90 komt EX90! (2022)

Volvo EX90 Teaser

Volvo zal op 9 november het doek trekken van haar EX90, de volstrekt elektrische opvolger van de huidige XC90. Naast volledig elektrisch wordt de EX90 meet ook de veiligste auto die het Zweedse merk ooit heeft gebouwd. Of wat had je gedacht?

Het lijkt nog maar gisteren dat Volvo haar huidige generatie van de XC90 onthulde. Een auto die het merk het Geely-tijdperk binnen reed en er derhalve voor zorgde dat het Zweedse merk terug uit het slop geraakte. Ondertussen zijn we echter 8 jaar verder en is de wereld sterk geëvolueerd. Een forse SUV met klassieke verbrandingsmotoren? Daarmee rijd je niet meer de toekomst in. XC90 wordt dus dit jaar nog EX90, met een elektrische aandrijflijn onder de kap.

Engeltje op de schouder

Volvo focust echter niet op die EV-aandrijflijn bij de eerste stukjes informatie over de EX90. Nee, het legt de aandacht op de veiligheid van de auto. Zo moet de EX90 de veiligste auto worden die Volvo ooit heeft gebouwd. Nee, dan heeft het Zweedse merk het niet enkel over driepuntgordels of airbags maar ook over een onzichtbaar schild dat de chauffeur in het oog houdt. Want volgens Volvo is niemand een perfecte bestuurder en is een foute inschatting snel gemaakt. Dankzij een intelligent systeem met sensoren kan de EX90 "lezen" dat een chauffeur vermoeid, afgeleid of emotioneel geprikkeld is (geen mop). De auto kan de chauffeur daar dan attent op maken en zo nodig ingrijpen met dank aan sensoren aan de buitenkant die continu de verkeersomgeving scannen.

Dat klinkt misschien wat als geitenwollensokken-nieuws maar volgens een studie van Volvo is dit systeem in staat om het aantal verkeersongevallen met 9% terug te dringen. Sterker nog, de sensoren aan boord zijn in staat om dodelijke ongevallen of ongevallen met ernstig letsel met 20% terug te dringen.

En de EX90 dan?

Met de focus op het veiligheidssysteem zouden we nog vergeten dat Volvo ook een nieuwe auto te tonen heeft. Die EX90 komt pas op 9 november vanonder het doek en zal visueel een doorontwikkeling zijn van de huidige XC90. Onderhuids zal het vlaggenschip zijn genen delen met de Polestar 3, een auto die we trouwens volgende maand al te zien krijgen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws